directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Un documental recull la història d'Unió de la mà dels seus protagonistes

'Memòria Viva' mostra nombroses experiències personals que es vinculen amb la història de la formació i de Catalunya

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

'Catalunya és un país mut on hi han moltes coses que encara no s’han explicat’. Així ho creu el periodista balaguerí Francesc Canosa, que, per lluitar contra aquest silenci, ha presentat aquest dijous el documental 'Memòria Viva, l'empremta personal a la història d'Unió', que repassa els avatars passats de la formació demòcrata-cristiana mitjançant el testimoni d'una trentena de personalitats vinculades a la formació. El projecte, dirigit pel mateix Canosa i coordinat per Marta Vidal, membre del Comitè de Govern del partit, abraça el període comprès entre els anys de la República i la transició democràtica, i és promogut per l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (INEHCA). L’acte de presentació, celebrat a la Facultat de Comunicació Blanquerna, ha aplegat diverses personalitats d’ahir i d’avui de la formació, d’entre les quals han destacat Agustí Bassols, Joana Ortega i Josep Antoni Duran i Lleida, que ha recordat en la seva intervenció els complicats moments que Unió va viure durant la dictadura franquista.

Comparteix
   


Etiquetes
Agustí Bassols, Llibert Cuatrecases, Teresa Perelló o Raimon Carrasco són només alguns dels noms que protagonitzen el documental 'Memòria Viva, l'empremta personal a la història d'Unió', projecte dirigit pel periodista Francesc Canosa on es recull la història del partit vist des de dins. Des de la República fins la transició democràtica passant per la Guerra Civil i el llarg periple de dictadura, el projecte treu a la llum nombroses vivències i històries que han estat recollides mercès al treball conjunt de la Facultat de Comunicació Blanquerna i l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn.

'Catalunya és un país que no ha estat explicat'
Segons Francesc Canosa, director del documental, 'aquesta és la història dels atrapats' en referència a la doble persecució que van patir els membres d'Unió, primer com a catòlics durant la República, i després com a catalans durant el Franquisme. Canosa, ha lamentat també que Catalunya sigui un país que no està explicat, i ha destacat la importància de tenir els testimonis per poder fer visibles les seves experiències que corren simultànies amb la història del país. Episodis com la mort de Carrasco i Formiguera o les lluites per mantenir la flama encesa de l'esperit d'Unió en la clandestinitat, han estat alguns dels punts recordats per diversos dels testimonis del treball audiovisual.

Duran destaca el paper d'Unió durant la dictadura
L'acte ha comptat també amb la participació del president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha recordat els seus inicis a la formació, quan 'feia pintades a les parets on hi deia visca ETA', alhora que ha destacat el paper de resistència que molts militants del partit van fer durant el llarg període de dictadura. Duran que també intervé en el documental, ha volgut fer esment en els canvis de temps a l'hora de fer política, ja que 'abans era molt més complicat que ara'. El projecte presentat aquest dijous, coincidirà amb la celebració al 2011 del 80è aniversari del naixement d'Unió Democràtica de Catalunya.









COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
pepet fletxa Tarragona
18 de desembre de 2010, 03.19 h

Curiós partit que ha passat de ser als seus inicis obertament independentista, tot i ser catòlic i de dretes en un temps com els que eren, els primers líders d'Unió eren tots independentistes! i ara? ja ho veuen! tot el contrari, una patuleixa de regionalistes mig fatxes i gens independentistes amb tics d'integristes cristians amb dirigents alguns, sortits del frente de juventudes!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
17 de desembre de 2010, 23.21 h

Si ara els d´Unió es faran una història a mida, si diguessin la veritat podien dir, quan érem del frente de juventudes jose antonianas...................


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.