El sector cultural valencià veu amenaçada la seva supervivència per les retallades de la Generalitat
25 entitats signen un manifest conjunt i demanen reunir-se amb el president Camps per analitzar la situació
L'associació de gestors culturals del País Valencià (AGCPV) ha registrat aquest divendres a Presidència la petició d'una reunió amb el president valencà, Francisco Camps, per abordar la situació del sector, que qualifiquen de 'precària'. Un total de 25 entitats del teatre, la música, l'audiovisual, arts plàstiques, la llengua, el sector editorial, el circ o les titelles han consensuat un decàleg d'actuacions per 'salvar desenes de milers d'ocupacions'. En aquest sentit, des de l'AGCPV, Laura Marín ha lamentat que el sector 'sempre ens retallen més, en alguns casos fins el 65%, de les ajudes i subvencions a la cultura' i ho ha comparat amb ajuts a sectors que aporten un percentatge semblant al PIB.
25 entitats relacionades amb el sector cultural han reclamat aquest divendres per primera vegada de manera conjunta a la Generalitat Valenciana una sèrie d'actuacions que millorin la seva situació i ajudin a revifar un sector que es troba amenaçat per la crisi i les polítiques culturals del govern valencià, segons denuncien. Representants del sector han registrat la petició d'una reunió amb el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i també un manifest signat pels diversos col·lectius relacionats amb la cultura en el qual es presenta un decàleg d'actuacions per salvar el sector de les indústries culturals.El sector cultural, un dels més sostenibles
Els signants reclamen interlocució amb la conselleria de Cultura i exposen que el sector cultural 'és un dels més sostenibles des de la perspectiva econòmica, ja que de forma permanent reverteix els seus beneficis en infraestructura i mà d'obra'. El sector mostra la seva perplexitat perquè 'sent un sector estratègic i preferent, és incomprensible que, davant de la crisi actual, els pressupostos de cultura hagin estat dels primers a experimentar una reducció dràstica en les administracions públiques oscil·lant en diferents sectors entre el 35 i el 65%'.
Acte unitari de les indústries culturals
Els representants de la cultura creuen necessari adaptar subvencions i terminis de pagament a les necessitats empresarials del sector, consensuar codis de bones pràctiques, la reducció de l'IVA al 4% cultural i promoció als mitjans públics de la cultura i la llengua valenciana, entre d'altres actuacions. Durant l'acte, des d'Escola Valenciana, Francesc Felipe ha denunciat que la conselleria de Cultura és 'la que més retalls ha tingut, posant en perill un sector estratègic i rendible'. Felipe ha apuntat que els signants del manifest 'demanen una sèrie de mesures assumibles pel govern valencià, que haurà de reflexionar perquè per primera vegada hi ha un acte unitari de totes les indústries culturals'.