directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 22:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Vargas Llosa creu que la normalització lingüística ataca el castellà

És un dels signants del 'Manifiesto por la lengua común' que impulsa El Mundo

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les polítiques lingüístiques catalanes sovint cometen l'error de 'limitar el castellà' per 'protegir el català', segons ha afirmat aquest dimecres l'escriptor i assagista Mario Vargas Llosa. L'autor peruà ha defensat el 'manifiesto por la lengua común', impulsat per El Mundo, perquè vetlla pel 'dret constitucional dels pares d'escolaritzar els seus fills en castellà' tot i que cada any no passen d'unes poques desenes els pares que demanen aquest tipus d'escolarització a Catalunya. Vargas Llosa ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa que ha fet aquest migdia. Aquesta tarda impartirà la conferència 'Somni i realitat de l'Amèrica Llatina' que inaugurarà el curs d''Humanitats' del CaixaForum.

Comparteix
   

Vargas Llosa ha defensat la seva decisió de donar suport al 'Manifiesto por la lengua común' impulsat pel diari El Mundo perquè considera que defensa el dret constitucional dels pares d'escollir la llengua en què volen escolaritzar els seus fills. Aquest dret és veu 'vulnerat' per les polítiques lingüístiques catalanes que volen limitar la presència del castellà per promoure el català. Aquesta és 'la raó' per la qual ha signat el manifest. Vargas Llosa també ha volgut afegir que sent un gran 'afecte per Catalunya i per Barcelona'. Als editors d'aquesta ciutat els deu 'molt' ja que van ser dels primers en publicar els seus llibres, ha recordat.

Vargas Llosa inaugurarà aquesta tarda amb la conferència 'Somni i realitat d'Amèrica Llatina' el curs d''Humanitats' del CaixaForum. La conferència d'aquesta tarda girarà al voltant de la fantasia i de la realitat que sovint s'associen al continent i que no deixen veure amb claredat com són les coses allà. 'Els fets objectius de la història només són poètics a través de la visió d'un narrador que els vol veure així', ha assegurat.

Hi ha molta gent que 'vol veure' en Evo Morales el primer indi que arriba a la presidència de Bolívia, però això 'és fals', ha explicat. Morales 'no és indi, és el 'típic crioll, un mestís que no parla les llengües índies que ara 'vol imposar', i, a més, 'tampoc no seria el primer indi que arriba a dalt del poder polític de Bolívia. Però és 'molt difícil' fer entendre això a algú que vol veure en Morales el primer indi que arriba a la presidència de Bolívia. L'assagista ha denunciat aquest fet referint-se a la visió que del president bolivià tenen algunes persones com ara el director de 'Le Monde Diplomatique', Ignacio Ramonet.

Per Vargas Llosa, tant les polítiques de Morales com les d'Hugo Chávez estan enfonsant els seus països. Veneçuela portava quaranta anys de tradició democràtica, 'evidentment' que hi havia 'molta corrupció' i era una 'democràcia defectuosa', però una dictadura com la de Chávez no solucionarà les coses, només farà anar el país cap enrere. 'Si la dictadura resolgués els problemes, Amèrica Llatina portaria molt anys sense problemes', ha resumit.

Al llarg de la conferència d'aquesta tarda enllaçarà obres dels autors Joseph Conrad, Malcolm Lowry, García Márquez o Alejo Carpintier, per explicar que la forma que tots ells han tingut de relatar com és Amèrica Llatina il·lustra aquesta distància que separa allò que realment és aquella terra d'allò que entre uns i altre s'imaginen que és.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
17 d'octubre de 2008, 21.37 h

Compran peix perjudico al carnisser?

Jo vaig llegir de molt jove a Vargas Llosa. Fa molts anys, a principis dels setanta. Però li he de dir a aquest senyor que d'autors bons n'hi ha molts. I com que , per aixó i per sort, puc passar d'ell, ho faré. I, tal i com ell diu, si jo, que sóc Català i no compro llibres seus, aixó fará que ell pugi vendre un llibre més a un espanyol?

Comprant llibres seus estem perjudicant altres escriptors?

Evidentment, com Català que sóc com... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
3 d'octubre de 2008, 11.21 h

Al damunt la Caixa, ara ja més espanyolista que catalana, al damunt encara el deixa parlar contra Catalunya en els seus locals.

Com que en aquest país, ens arriba tota la púrria migracional d'arreu del món, barrejat entre les escombraries, ens hi va arribar una massa orgànica composta de residuos tòxics d'ossos i carns podrides, la qual en no saber quin nom posar-li, li van dir vargas llosa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Quim fletxa Igualada
2 d'octubre de 2008, 10.05 h

Al Vargas llosa li deuen agradar més les dictadures de dretes i personatges democrates com ara Videla o pinochet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa Igualada
2 d'octubre de 2008, 10.00 h

D´acord un altre autor del que no penso comprar cap llibre. A cagar a la via!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Solé fletxa Polinyà
2 d'octubre de 2008, 08.52 h

Un indi-vudú com aquest, que ha fracasat com escriptor i com a polític i que com a persona demostra ser molt mala persona, és normal que és posi al costat dels opresors.



Aquest senyor és com "el perro del señorito" que sempre ha d'estar als peus d'algun amo tan per una carícia com per una patada al llom.



Probablement estigui convençut que Hernán Cortés i Pizarro eren catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.