directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas rebutja un referèndum perquè no es pot portar Catalunya a una 'derrota conscient' i a una 'ruptura interna'

La independència marca l'agenda de la segona jornada de debat d'investidura

Comentaris 20  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de CiU, Artur Mas, ha rebutjat celebrar ara un referèndum per la independència a perquè, ha avisat, portaria a una 'derrota conscient' o a 'una ruptura interna'. Així li ha dit Mas al líder d'ERC, Joan Puigcercós, en el debat d'investidura després que el republicà reclamés el dret a decidir per a Catalunya un cop l'Estat espanyol hagi rebutjat el concert econòmic. El líder de CiU ha assegurat que un país 'no es planteja ser un estat propi cada dos per tres' i que portar-ho a terme és 'un tema de tremenda envergadura'. De fet, la independència ha marcat l'agenda en la segona jornada del debat d'investidura, ja que Artur Mas ha hagut de respondre les interpel·lacions directes que li han llançat tant Joan Puigcercós com Joan Laporta per tal d'iniciar el camí -alguns amb més presses que altres- per proclamar la independència.
artur mas, investidura, ciu, convergència, parlament
Comparteix
   


Etiquetes
Mas considera que aquest tema s'ha de tractar 'd'una manera molt reflexionada' i ha apostat per seguir un camí amb 'unes fites que encara que siguin difícils seran compreses per la societat' rebutjant el referèndum per la 'fractura social' que comportaria. Mas ha recordat que al Parlament no hi ha una majoria independentista.

Artur Mas ha posat com exemple el cas d'Escòcia i ha recordat que el primer ministre Alex Salmond va dir que faria un referèndum i està apunt d'acabar el seu mandat i aquest acaba sense referèndum. 'Clar que el vol fer i complir el seu programa, però se n'ha adonat que si fa el referèndum el perd i per perdre'l no el fa perquè és llest i té clar que no pot portar a Escòcia a una derrota conscient', ha apuntat. Mas ha declarat que la seva posició és similar.

Quant al temor a generar fractura social que ha esgrimit Artur Mas per negar-se a la convocatòria d'un referèndum d'independència, el líder republicà, Joan Puigcercós, ha respost que la fractura ja hi és actualment.

Joan Laporta repta els diputats catalanistes a proclamar la independència
Joan Laporta s'ha estrenat aquest dimarts al Parlament amb un tens creuament de retrets amb el que serà probablement el proper president de la Generalitat, Artur Mas. Laporta ha acusat els diputats del Parlament i els trenta anys d'autonomisme de portar Catalunya a la crisi durant els últims trenta anys. Per sortir-ne, Laporta ha instat els diputats catalanistes del Parlament a donar suport a la independència de Catalunya, l'única sortida que, al seu parer, pot aconseguir la cohesió 'nacional i social' del país. Laporta ha retret a Artur Mas que proposi el 'pacte fiscal' tot sabent que l'Estat espanyol s'hi negarà i l'ha acusat de provocar 'frustració'. En el seu torn de rèplica Mas ha demanat a Laporta que es pregunti si la seva proposat de proclamació de la independència no pot generar 'encara més frustració que el concert econòmic'.

Puigcercós rebutja el concert econòmic com a 'esquer' electoral
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha donat suport aquest dimarts a la intenció d'Artur Mas de negociar amb el govern espanyol un nou pacte fiscal per a Catalunya, tot i que ha remarcat que, si Madrid rebutja els plantejaments de Catalunya, caldrà una 'reacció'. 'Si Madrid tanca les portes, Catalunya haurà de decidir', ha dit Puigcercós, que veu difícil que PSOE o PP acceptin que Catalunya recapti i gestioni els seus propis impostos. Artur Mas ha descartat el referèndum d'independència apel·lant a la 'fractura social' en no haver-hi consens suficient per guanyar-lo. En aquest sentit s'ha mostrat més partidari de 'gestionar una tensió controlada' amb l'Estat espanyol abans d'haver d'administrar una 'tensió interna' a Catalunya'.

És per això que Puigcercós l'ha instat a aclarir què farà per aconseguir aquest consens necessari i ha demanat que CiU no faci servir la reivindicació del concert econòmic únicament com un 'esquer electoral' perquè iniciar aquest camí té conseqüències, apuntant a la 'frustració' que hi haurà quan l'Estat espanyol es tanqui en banda al 'pacte fiscal' que demana CiU, assegurant que finalment Catalunya haurà de 'decidir'. En aquest sentit, Artur Mas, ha replicat explicant un cop més que davant del 'No' de Madrid, la resposta de la federació nacionalista serà negar-se a donar 'suports estables' a qualsevol dels partits que els pugui necessitar per a la governabilitat de l'Estat espanyol.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#20
22 de desembre de 2010, 11.42 h

Aquests de corrupCiU, mai han anat amb la veritat pel davant. Una de les coses vitals que li fa falta a aquest partit, si tan segur està de què el trencament amb ecspana sortiria malament, és fer-ne pedagogia. Expliqui'ns Sr. Mas, per què sortiria malament. Els independentistes, d'una o altra formació política, a través dels propis partits o d'associacions impregnades d'aquest sentiment, han fet pedagogia del perquè interessa que Catalunya trenqui amb ecspana. Vostès no. Vostès senzil... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Jordi-80 fletxa València
22 de desembre de 2010, 00.53 h

I que Mas explique per què pertànyer a l'Estat espanyol no siginifica la ruptura de la societat catalana i tindre una República catalana independent sí significa la ruptura. Eixes paraules són un insult al país i a la seua llibertat.

I els filoconvergents i pre-convergents es queixaven de Montilla, quan ara Mas fa el seu mateix discurs i aturarà més encara l'independentisme?, això sí, embolicat en la Senyera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Jordi-80 fletxa València
22 de desembre de 2010, 00.45 h

CiU lluitarà contra el Referèndum amb totes les seues forces, perquè hauria de decantar-se per una opció o l'altra, i això és la fi del seu discurs basat en la indefinició. El problema no és si guanyarem o no el Referèndum; LA QUESTIÓ ÉS A QUINA OPCIÓ HI DONARIA SUPORT CiU, AL SÍ O AL NO. I arribar a elegir significa la fi de l'hegemonia de CiU i la fi de CiU mateix.

Queda clar que el major fre a la independència és CiU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17 Albert Mulero
Albert Mulero fletxa [object Object]
22 de desembre de 2010, 00.01 h

Estic al·lucinant. En Mas es compara a Alex Salmond. Haurà valgut la pena l'hòstia que ens hem fotut els d'esquerra republicana movent l'eix de l'independentisme? Espero que sí (i que remuntem aviat) Sense CiU és molt improbable plantejar-se segons quines coses i m'adono que el sentiment aflora i la consciència creix.
No hem de defallir. Visca Catalunya Lliure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16 Oriol Jordan
22 de desembre de 2010, 00.01 h

#14 Buff gran solució per al país..! hahaha

1. Un partit que no existeix, no pot "federar-se si bé he entès legint el primer paràgraf que volen fer.

2. Els sobre supèrbia, doncs, no-existint (no representació i la paradeta tancada) no poden pretendre creure's tan importants com per fer fer una federació. Convergència reagrupada i unió??

3. Es demostra com s'ha anat veient que les acusacions de "submarí de CiU" potser no tant literalment, eren certes.

4. És demolidor dir que no ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
21 de desembre de 2010, 22.02 h

investidura (2) || “FIL ROIG” ||
Ignorem si algú més ha tingut la mateixa percepció, però com que ahir i avui s’ha parlat de “fil roig” a la tribuna, ens ha semblat observar com una mena de filament o fibra (no sabríem dir exactament de quin color) que unia determinats grups parlamentaris a banda i banda de l’hemicicle. I ens sentim obligats a explicar-ho per si pot servir perquè el candidat Artur Mas (CiU) pugui obtenir una investidura amb el més ampli suport parlamentari p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Pere fletxa Vallirana
21 de desembre de 2010, 21.56 h

No us preocupeu, algú ja ha trobat la solució als nostres mals:

http://politica.e-noticies.cat/proposen-un-pacte-de-reagrupament-amb-cdc-48229.html

Pere


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
ADÉU CAT fletxa HA GUANYAT LA CATALUNYA ESPAÑOLA I ESPAÑOLISTA PER TOTES BANDES
21 de desembre de 2010, 20.04 h

La Patronal española es molt llesta. Si no hagués votat a el "catalan" en Joan Rosell com a president de la CEOE, l'empresariat català s'hagués emprenyat i pot ser que diguessin prou, si españa no ens vol, anem cap a l'independència. Peró com que els españoles son mes llestos que els catalans, li han donat la presidència a en Joan Rosell, per qué continuin sent españoles. Ara amb Artur Mas de president de Catalunya i CIU autonomistes al poder, en Sandro Rosell un autonomista de presi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Republicà fletxa Barcelona
21 de desembre de 2010, 18.00 h

Que diran ara tots els tertulians/columnistes afins a CIU i que han estat dient durant anys que hi havia una majoria sobiranista al Parlament ?

Posarè exemples: Sachís,Cabrè,Villatoro,Graupera,Puigpelat,Sanchez Mateu...

Ja us ho dic jo, MAI RECLAMARAN A CIU AMB 62 DIPUTATS EL QUE RECLAMAVEN A ERC AMB 21.

I així ens va.


Valora aquest comentari:   votar positiu 34   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
21 de desembre de 2010, 17.31 h

Apa Mas, un cop guanyades les eleccions i la presidència, és el moment de: "això no toca", "això no serverix per res", "no crec que ho sigui", etc.
El clàssic peix al cove de CiU. Podria riure a la cara de tots els independentistes que van votar a CiU. Però no me'n riuré d'ells, sinó d'en Mas perquè és un cara dura, mentider persuasiu, jugant amb els sentiments d'un país amb desig de llibertat.
Us puc assegurar que si aquest catalanista maquillat continua amb el peix al cove, molt pr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 28   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.