directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 20:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La llegenda del timbaler del Bruc arriba als cinemes

Daniel Benmayor retrata a 'Bruc, la llegenda' la història del jove que va derrotar les tropes napoleòniques gràcies a l'eco de Montserrat · L'actor madrileny Juanjo Ballesta va aprendre català en tres mesos

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Quan la màquina de guerra més perfecta descobreix que la seva primera derrota es deu a la resistència d'un jove proveït només d'un timbal, Napoleó envia sis mercenaris per a caçar-lo a Montserrat i matar-lo. A partir d'aquest fet històric, Daniel Benmayor composa la trama de 'Bruc, la llegenda', una pel·lícula d'acció protagonitzada per Juan José Ballesta, que comparteix pantalla amb l'actriu Astrid Bergès-Frisbey i Vincent Pérez com a antagonista, que compta també amb la participació de Santi Millán. Rodada entre Montserrat, Mura, Collserola, Arnes i Santes Creus, la versió original del film s'ha gravat en català i francès. En total, es distribuiran 280 còpies, 50 de les quals en català.







Comparteix
   


Etiquetes
El director Daniel Benmayor va creure que la història del timbaler del Bruc, que va vèncer l'exèrcit de Napoleó fent repicar el seu timbal, tenia prou força per convertir-se en film i així ho va fer. Creu que és 'l'oportunitat per exportar' un element català, en un llenguatge universal que pot arribar arreu del món, i s'ha mostrat encantat d'haver revisat aquesta llegenda i convertir-la en una pel·lícula d'entreteniment donant-li una forma 'èpica i universal'.

Aquesta és la pretensió amb que Benmayor ha dirigit 'Bruc, la llegenda', un film que ha presentat aquest dimarts a Barcelona i que arriba aquest dimecres a les sales de cinema per convertir-se en un èxit aquest Nadal. L'objectiu és que el públic gaudeixi de la història, protagonitzada pel jove actor Juan José Ballesta i l'actriu catalanofrancesa Astrid Bergès-Frisbey. Pel director, el protagonista havia de tenir 'un punt d'intimitat i també de ràbia i força' per aconseguir la victòria davant els francesos, i la noia, per contra, havia de compensar un elenc d'actors masculins, amb la seva 'bellesa i fragilitat'. Santi Millan i Vincent Pérez completen un repartiment de luxe que combina actors francesos i espanyols.

Heroi nacional
Ballesta ha reconegut que no coneixia la història quan li van oferir el paper, però que de seguida li va agradar pel fet de tractar un heroi 'nacional', i no americà, i per això, se sent orgullós de poder-lo interpretar. De fet, Ballesta ha definit Bruc com un 'heroi que no vol ser heroi', ja que se'n converteix 'per obligació'. Destaca del rodatge, que va ser molt físic, cansat, perquè hi havia molts assajos de coreografies, Admet que fins i tot va ser més complicat que aprendre català. Juan José Ballesta va comptar amb l'ajuda d'una professora per poder interpretar el personatge de Bruc, i poder pronunciar els diàlegs en català.

Astrid Bergés-Frisbey ha explicat que el guió la va emocionar perquè Montserrat era un lloc on la volia portar el seu avi. Per això va pensar que era una bona manera de complir el seu somni, participant en la pel·lícula, i la va motivar el fet que fos un 'western amb personatges humans i sensibilitat'. Diu que l'experiència en el rodatge va ser 'emocionant' i que sovint la van tractar com 'la princeseta' de l'equip, per ser l'única actriu i que a sobre, explica, va haver de recuperar-se d'una lesió al braç.

Els actors han acceptat rebaixar els honoraris per poder fer realitat el projecte
La pel·lícula va ser rodada durant set setmanes entre Montserrat, Mura, Collserola, Arnes i Santes Creus, i s'ha elaborat en versió original en català i francès. De fet, s'estrena en 280 còpies, 50 de les quals en català. Ha comptat amb un pressupost al voltant dels 4,5 MEUR, una xifra, que pel productor català Edmon Roch, que aquest any també ha estrenat 'Lope', s'ha pogut ajustar perquè molts professionals han acceptat rebaixar els seus honoraris per poder-la fer realitat.

Per això, Roch diu que és 'menys costosa' del que hauria pogut ser amb el resultat obtingut i ha explicat que ja està venuda a països com Anglaterra, França, Alemanya, Bèlgica o Holanda. Per això, està convençut que sovint no cal anar a buscar les històries fora, perquè 'moltes vegades tens personatges meravellosos a casa teva'.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Ivan fletxa Avinyó
22 de desembre de 2010, 11.22 h

Està molt bé que Ballesta hagi aprés català tan ràpid, però no hauria sigut més senzill agafar un actor que ja el parlés?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pelayo fletxa Bcn
22 de desembre de 2010, 10.50 h

Aquesta és la peli produida i finançada per Intereconomia?
Jajajaja, aquests nacionalistes catalans... tant "fer país", i qui fa país de veritat són els de Intereconomia, jajajaja


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Salva fletxa Paísos Catalans
22 de desembre de 2010, 10.16 h

D'això n'hi dic falta de sensibilitat i de voluntat... i una molt mala política per part del Barça sobre el tema lingüistic.

Molt bé per a l'actor madrileny... només per això ja aniré a veure la peli amb els nens...

Saluti Independència!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Salvador fletxa Girona
22 de desembre de 2010, 09.51 h

En tres mesos un madrileny va aprendre català pequè s'hi jugava les garrofes. Quina diferència amb els jugadors de la pedrera del Barça, que des de petits viuen a Catalunya i no diuen ni una paraula en català, com poden ser en Messi, en Pedro o l'Iniesta. O els immigrants espanyols (sí, sí, immigrants espanyols) i els seus fills i néts, que no els dóna la gana d'aprendre el català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.