La llegenda del timbaler del Bruc arriba als cinemes
Daniel Benmayor retrata a 'Bruc, la llegenda' la història del jove que va derrotar les tropes napoleòniques gràcies a l'eco de Montserrat · L'actor madrileny Juanjo Ballesta va aprendre català en tres mesos
Quan la màquina de guerra més perfecta descobreix que la seva primera derrota es deu a la resistència d'un jove proveït només d'un timbal, Napoleó envia sis mercenaris per a caçar-lo a Montserrat i matar-lo. A partir d'aquest fet històric, Daniel Benmayor composa la trama de 'Bruc, la llegenda', una pel·lícula d'acció protagonitzada per Juan José Ballesta, que comparteix pantalla amb l'actriu Astrid Bergès-Frisbey i Vincent Pérez com a antagonista, que compta també amb la participació de Santi Millán. Rodada entre Montserrat, Mura, Collserola, Arnes i Santes Creus, la versió original del film s'ha gravat en català i francès. En total, es distribuiran 280 còpies, 50 de les quals en català.
El director Daniel Benmayor va creure que la història del timbaler del Bruc, que va vèncer l'exèrcit de Napoleó fent repicar el seu timbal, tenia prou força per convertir-se en film i així ho va fer. Creu que és 'l'oportunitat per exportar' un element català, en un llenguatge universal que pot arribar arreu del món, i s'ha mostrat encantat d'haver revisat aquesta llegenda i convertir-la en una pel·lícula d'entreteniment donant-li una forma 'èpica i universal'.Aquesta és la pretensió amb que Benmayor ha dirigit 'Bruc, la llegenda', un film que ha presentat aquest dimarts a Barcelona i que arriba aquest dimecres a les sales de cinema per convertir-se en un èxit aquest Nadal. L'objectiu és que el públic gaudeixi de la història, protagonitzada pel jove actor Juan José Ballesta i l'actriu catalanofrancesa Astrid Bergès-Frisbey. Pel director, el protagonista havia de tenir 'un punt d'intimitat i també de ràbia i força' per aconseguir la victòria davant els francesos, i la noia, per contra, havia de compensar un elenc d'actors masculins, amb la seva 'bellesa i fragilitat'. Santi Millan i Vincent Pérez completen un repartiment de luxe que combina actors francesos i espanyols.
Heroi nacional
Ballesta ha reconegut que no coneixia la història quan li van oferir el paper, però que de seguida li va agradar pel fet de tractar un heroi 'nacional', i no americà, i per això, se sent orgullós de poder-lo interpretar. De fet, Ballesta ha definit Bruc com un 'heroi que no vol ser heroi', ja que se'n converteix 'per obligació'. Destaca del rodatge, que va ser molt físic, cansat, perquè hi havia molts assajos de coreografies, Admet que fins i tot va ser més complicat que aprendre català. Juan José Ballesta va comptar amb l'ajuda d'una professora per poder interpretar el personatge de Bruc, i poder pronunciar els diàlegs en català.
Astrid Bergés-Frisbey ha explicat que el guió la va emocionar perquè Montserrat era un lloc on la volia portar el seu avi. Per això va pensar que era una bona manera de complir el seu somni, participant en la pel·lícula, i la va motivar el fet que fos un 'western amb personatges humans i sensibilitat'. Diu que l'experiència en el rodatge va ser 'emocionant' i que sovint la van tractar com 'la princeseta' de l'equip, per ser l'única actriu i que a sobre, explica, va haver de recuperar-se d'una lesió al braç.
Els actors han acceptat rebaixar els honoraris per poder fer realitat el projecte
La pel·lícula va ser rodada durant set setmanes entre Montserrat, Mura, Collserola, Arnes i Santes Creus, i s'ha elaborat en versió original en català i francès. De fet, s'estrena en 280 còpies, 50 de les quals en català. Ha comptat amb un pressupost al voltant dels 4,5 MEUR, una xifra, que pel productor català Edmon Roch, que aquest any també ha estrenat 'Lope', s'ha pogut ajustar perquè molts professionals han acceptat rebaixar els seus honoraris per poder-la fer realitat.
Per això, Roch diu que és 'menys costosa' del que hauria pogut ser amb el resultat obtingut i ha explicat que ja està venuda a països com Anglaterra, França, Alemanya, Bèlgica o Holanda. Per això, està convençut que sovint no cal anar a buscar les històries fora, perquè 'moltes vegades tens personatges meravellosos a casa teva'.