directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas, president

El líder de CiU ha estat investit gràcies a un acord amb el PSC que és aplaudit des de Madrid · La resta de l'arc parlamentari li retreu el pacte amb els socialistes · La sentència del Suprem sobre la immersió lingüística ha centrat part del debat

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El líder de CiU, Artur Mas, ja és el 129è president de Catalunya després que el Parlament l'hagi investit en segona volta per majoria simple amb els vots a favor de la federació nacionalista i gràcies a l'abstenció del PSC. Tot i que PSC i CiU han reiterat en diverses ocasions que l'acord no és de governabilitat sinó només per a la investidura, la resta de partits polítics -especialment PP i ERC que també aspiraven a condicionar CiU- han carregat contra l'acord sociovergent que ha estat especialment aplaudit des de Madrid per la direcció del PSOE. La sentència del Tribunal Suprem espanyol (TS) en contra de la immersió lingüística ha capitalitzat bona part del debat des que la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat a Mas que acati la sentència tot parlant en castellà des de la tribuna del Parlament. ICV-EUiA i ERC han reclamat unitat al Parlament per fer front a aquest desafiament.

Comparteix
   


Etiquetes
Mas veu lògic un acord entre els dos principals partits i agraeix al PSC que faciliti la normalitat institucional
Artur Mas ha constatat aquest dijous que el pacte amb el PSC és vàlid només per a la seva investidura, i ha fet una crida al diàleg amb tots els partits polític. En el seu discurs inicial abans de produir-se la segona votació per investir-lo president, ha considerat 'lògic' l'acord entre els dos principals partits polítics, i ha agraït al PSC que hagi facilitat la normalitat institucional, especialment quan 'tothom sap que no hi ha altre govern possible que el de CiU'. Mas ha volgut llençar un missatge de 'manteniment de l'oferta de diàleg, de l'acord i del consens', deixant clar que aquest oferiment no se circumscriu només al PSC, sinó a tot l'arc parlamentari.

El PSC facilita la investidura de Mas per 'responsabilitat política' però li recorda que no voten a favor
El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha assegurat que els socialistes han 'llegit els resultats' i que faciliten la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat 'per responsabilitat política'. Ara bé, Nadal ha recordat a Mas que els 28 diputats del PSC s'abstindran però no voten a favor la investidura. 'No tindrà els nostres vots, queda clar que els sis diputats que li falten li segueixen faltant', ha dit. Nadal ha afegit que l'acord amb CiU no suposa cap pacte d'estabilitat parlamentària, ni de legislatura ni de governabilitat i que 'només és un acord per facilitar la investidura'. A més, ha dit que calia que el gest per part del PSC fos 'amb contingut'.

La 'nova transició' fora de l'acord
Un dels punts de l'acord tracta sobre les relacions Generalitat-Estat i sobre reformes del marc estatutari i constitucional, que s'haurà de fer amb el consens de CiU i PSC. Nadal ha remarcat que la federació nacionalista no formava part fins ara dels mecanismes bilaterals amb l'estat perquè CiU 'tampoc ens havia volgut abans' en època de Pujol. Nadal ha deixat clar que el PSC no dóna un sentit de 'nova transició' en aquest apartat de l'acord, com planteja Mas, sinó del de 'necessàriament aprofundir en l'autogovern amb el rescat, recuperació, desplegament i creixement del marc estatutari vigent i les parts tocades pel TC'.

Camacho retreu a Mas que hagi optat pel PSC
La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha criticat aquest dijous l'acord al que han arribat CiU i PSC perquè els socialistes catalans s'abstinguin en la segona votació per a fer a Artur Mas president de la Generalitat. Sánchez-Camacho ha discrepat de CiU i PSC diguin que l'acord que han arribat no és de governabilitat i ha destacat que aquests acords són de legislatura. De fet, li ha traslladat a Mas que podia haver escollit altres opcions. No li ha dit explícitament que votarien en contra, però sí implícitament en el contingut de la intervenció de Sánchez-Camacho. Tot i això, li ha dit a Mas que seran responsables perquè que es necessita un Govern i una oposició que siguin forts.

Herrera creu que el pacte CiU-PSC va més enllà de la investidura i no és una bona notícia per a l'esquerra
El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha considerat aquest dijous que el pacte CiU-PSC va més enllà de la investidura i no és una bona notícia per a l'esquerra catalanista, tot i que sí que ho sigui per al PSOE. Durant el seu discurs en el segon dia de votació de la investidura de Mas, Herrera ha recordat que hi ha un analista que deia que al PSC 'li ha faltat relat de govern, i potser ara li mancarà relat d'oposició'. El futur president de la Generalitat ha reiterat que el pacte amb els socialistes no és de legislatura. En tot cas, ha demanat a Herrera que no pensi en el PSOE, sinó en la molta gent de Catalunya que s'alegra que el PSC permeti la normalitat institucional.

ERC confirma el seu no a la investidura de Mas tot i que li estén la mà de cara a la legislatura
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha confirmat el vot contrari dels diputats republicans a la investidura d'Artur Mas com a president en segona volta. 'Nosaltres hauríem volgut abstenir-nos', ha dit Puigcercós, però ha lamentat falta de concreció de Mas en els seus plantejaments cap a ERC. Tot i el no d'aquest dijous, el líder republicà ha estès la mà al futur president de la Generalitat de cara a la propera legislatura. 'La proposta que li vam fer la mantenim avui i demà per seguir treballant, no fem un pas enrere, la legislatura és molt oberta i necessària de treball conjunt i d'esforç conjunt', ha dit, tant per la crisi econòmica com 'pel que ve de Madrid' en aplicació de la sentència del TC.

Laporta acusa Mas de 'manca de lideratge i d'humilitat' i de tenir una 'actitud derrotista'
El líder de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Joan Laporta, ha criticat aquest dijous la 'manca de lideratge' d'Artur Mas 'per portar a Catalunya a la prosperitat'. Ha assegurat que Mas no tenia capacitat de lideratge perquè els seus objectius 'no són clars', al temps que ha assenyalat que 'el veuen instal·lat en l'ambigüitat i la indefinició'. Aquest ha estat un dels arguments que ha donat Laporta per justificar el seu no a la investidura. En aquest context, el líder de Solidaritat també ha criticat la manca d'humilitat de Mas i de tenir una 'actitud derrotista'.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat (España)
24 de desembre de 2010, 00.46 h

Gooooooooooooooooooooooooooooooooooooool !!!!!!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
23 de desembre de 2010, 20.45 h

Qui volia la llibertat i la independència de Catalunya va poder fer-ho votant partits independentistes però clar, si els que es deien independentistes varen votar a partits que no ho son doncs,... Babaus!

PE.
Referent a la immersió lingüística doncs, la població musulmana de Ceuta i Melilla hauria de demanar l'educació bilingüe en espanyol i àrab!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
PINCK the FLODY fletxa THE WALL ES SOCIOVERGENT
23 de desembre de 2010, 19.30 h

L'acord es va lligar dimarts a Madrid entre el unionista convergent DURAN LLEIDA i el president espanyol ZP.... Zapatero pels amics. .. RODRIGUEZ segons el cognom del seu pare i anomenat José Luis, tant i pel que fa a la Xina popular com a Cambotja i el USA....peró per damunt de tot pels seus companys catalans del PSC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi-80 fletxa València
23 de desembre de 2010, 15.52 h

#4 Per favor, amb tot el respecte, però ja n'hi ha prou de dir coses com "el poble està sol", o idolatritzar-lo. El poble ha volgut això, i no hi ha res més a dir, de moment. El poble no és savi, sinó prou ignorant en política; si no, no manaria el PSCiU. El poble no és cap subjecte immaculat i innocent, sinó el culpable d'açò. El govern és només el reflex de la majoria del poble. El que sí hi ha és una part del poble conscienciada, valenta, que vol lluitar, i cal obrir moltes co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
prachandra fletxa orlando, usa
23 de desembre de 2010, 15.41 h

tot plegat és tot tant surrrealista....que ja no sé que pensar d'aquesta pobre Catalunya que es humiliada i abusada pel regne d'espanya, i al mateix temps ignorada i enganyada pels politics catalans. el poble esta sol. m'imagino, que a hores d'ara ja tothom s'ha adonat per a què ha servit el vot util que volia prevenir un altre tripartit. el resultat es un tripartit pitjor (CDC-UDC-PSCOE) per les llibertats del pais, ah no, espera, encara hauriem de donar gràcies, perque hagués pogut ser p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
23 de desembre de 2010, 14.38 h

Era evident que la sociovergència seria una realitat, fos de manera més o menys explícita. Però el hooliganisme cec i infantil antiERC ha lliurat una oportunitat d'or, un veritable xec en blanc, per a retrocedir en el camí d'aglutinar una majoria social a favor de la República Catalana.

Curiosa paradoxa: aquells que han deixat de votar ERC i han votat CiU per evitar que el PSC condicioni la política de govern són els que han possibilitat que el PSC continuï condicionant. Molt bé noi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
23 de desembre de 2010, 14.21 h

Quina vergonya, jo esperava que ara l'Artur Mas faria una gran aliança sobiranista amb ERC i SI, seríem 76 DIPUTATS SOBIRANISTES per fer avançar el país i, en lloc d'això, el paio va i munta la sociovergència per paral·litzar el país!!! Quina decepció!!! Mai més CiU, mai més Artur Mas!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
23 de desembre de 2010, 14.13 h

Ja tenim la sociovergència. De 85 diputats a l'anterior legislatura i desactivats, a 90 i amb plens poders per a fer i desfer. Ara sabrem el que es bo. Pobra Catalunya, la que li espera. El somnífer autonomista serà de cavall, per a 4 anys mínim.

Sí, sí, la independència la tenim a tocar XDDD


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.