El govern espanyol s'afegeix al Suprem i porta la Llei de consultes al Constitucional
Ho anuncia just el dia que Artur Mas és investit president i l'endemà de l'atac a la immersió lingüística · Es basa, com el TS, en la retallada de l'Estatut
Per si no n'hi havia prou amb la sentència del Tribunal Suprem espanyol (TS) atacant el model d'immersió lingüística, el govern espanyol ha celebrat la investidura d'Artur Mas, presentant un recurs al Constitucional contra la Llei de consultes de Catalunya perquè considera que vulnera les competències exclusives de l'Estat sobre la regulació i convocatòria de referèndums. Així ho ha acordat aquest dijous el Consell de Ministres, que ha sol·licitat formalment al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que interposi la demanda. Segons l'executiu espanyol la llei no encaixa amb la Constitució ni amb l'Estatut perquè estableix el procediment per a 'un nou tipus de referèndum d'iniciativa autonòmica' quan les competència del Govern es limita a les consultes populars. L'executiu pren nota del Suprem, i basa el recurs en la sentència del TC sobre l'Estatut.
La Llei de consultes estableix el règim jurídic, el procés, l'aplicació i la convocatròria de consultes populars per via de referèndum per part de la Generalitat i dels ajuntaments de Catalunya en l'àmbit de les seves respectives competències.El govern espanyol entén que crea el procediment per a un nou tipus de referèndum per via autonòmica 'no previst a la Constitució ni a l'Estatutt' que també 'contravé la Llei Orgànica 2/1980 que regula les diferents modalitats de referèndum'.
El recurs disposa del vist i plau del Consell d'Estat, que va emetre un dictamen favorable a portar la llei davant el Tribunal Constitucional, i segons l'executiu de Zapatero 'està en sintonia' amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut que interpreta l'article 122 afirmant que és constitucional si s'entén que l'expressió 'qualsevol altre instrument de consulta popular' no comprèn també 'el referèndum'.
L'executiu recorda que l'Estat 'té competència exclusiva per regular i convocar referèndums, mentre que la competència autonòmica només té cabuda sobre les consultes populars, tal com recull l'article 122 de l'Estatut de Catalunya'.
Segons el govern de Zapatero, la Llei de consultes per via de referèndum 'suposa equiparar la consulta popular al referèndum i considera que l'únic límit a la seva potestat per a la regulació d'aquestes consultes en l'àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l'Estat'.
Notícies relacionades
- De la immersió a la involució lingüística 22.12.2010.