directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Els Països Catalans viuran el primer cant de la Sibil·la després de ser declarat patrimoni de la Humanitat

A punt les interpretacions a Barcelona, Palma i el País Valencià

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El cant de la Sibil·la sonarà per segon any a la Catedral de Barcelona aquesta nit, just després de les Matines i just abans de la Missa del Gall. Ho farà per primera vegada després que la Unesco l'hagi declarat patrimoni cultural i immaterial de la Humanitat. El cant prediu la fi del món a través de la veu d'una dona, la sibil·la, que vesteix de blanc i empunya una espasa, que manté dreta en tot moment. L'origen de les sibil·les rau en la mitologia grega i són dones a les quals s'atribueixen poders profètics. El cant és de tradició pagana però va ser incorporat com a celebració cristiana per atraure més gent a les esglésies. A Mallorca consten cants de la Sibil·la des de fa més de 800 anys.

Comparteix
   


Etiquetes
La historiadora Maria Carmen Gómez ha assessorat els impulsors de la recuperació del cant a Catalunya. Ha intentat ser el més estricte possible per mantenir la litúrgia el més aprop possible de com va començar. L'especialista dóna, a més, una visió una mica menys pessimista del cant, que literalment vaticina l'arribada del judici final, i explica que és tan sols un avís per les persones perquè reflexionin i canviïn per evitar-lo.

Eulàlia Fantova ja va ser l'any passat la veu de la sibil·la i aquest hi tornarà. 'Es tracta d'un honor i una responsabilitat', assegura. La cantant veu amb bons ulls la recuperació del cant 'perquè musicalment i patrimonialment no pot deixar-se perdre'. El Premi Nacional de música de 2010, Jordi Cervelló, ha composat una petita obra que aquesta nit de Nadal a la Catedral de Barcelona sonarà just després del cant.

El cant de la sibil·la és de tradició pagana però va ser incorporat com a celebració cristiana per atraure més gent a les esglésies. El Concili de Trento va prohibir-lo anys més tard. A Mallorca ja consten cants de la Sibil·la des de fa més de 800 anys. A les Illes han mantingut viva la tradició i poc a poc torna a Catalunya. Enguany quatre esglésies seran escenaris del cant, la de la Bonanova, la de Gràcia, la de Santa Maria del Mar i la Catedral. Els puristes matisen però que només es pot cantar en catedrals i monestirs. La tradició assenyala també que la sibil·la ha de cantar just abans de la Missa del Gall.

Com els castells, el passat 16 de novembre el cant de la Sibil·la de Mallorca també va ser declarat Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat. Tradicionalment, un jove o una jove de veu blanca interpreta el cant vestit amb una túnica de seda blanca o de color; una capa de color o una altra túnica o tunicel·la, de seda, de tul o de mussolina; un birret amb un ventall de plomes vistoses, i una espasa, que el sibil·ler manté en alt davant el pit amb les dues mans.

La tradició sibil·lina es remunta als temps de la conquesta de Mallorca l'any 1229 per part de Jaume I, rei de Catalunya i Aragó. Malgrat a la Ciutat de Mallorca es va suprimir dos cops, el segon per ordre de la Inquisició, finalment es va reinstaurar definitivament l'any 1692.

Des de llavors i fins avui, la Sibil·la ha seguit viva la Nit de Nadal a la Seu de Ciutat i a les esglésies dels pobles mallorquins. Aquesta supervivència de la Sibil·la a Mallorca és excepcional i segurament l'explicació s'ha de buscar en el relatiu aïllament geogràfic de la Península i en el fort arrelament d'aquest cant durant la Nit de Nadal, cosa que no va passar a la resta de geografia de parla catalana, on no va persistir més enllà del Concili de Trento. Des de fa uns anys, el cant de la Sibil·la s'ha recuperat a l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona des de 1948 i a la Catedral de Barcelona des de l'any passat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
123 fletxa bcn
25 de desembre de 2010, 00.14 h

per que consti: l'any passat ja es va fer a l'esglèsia de L'Estany (Bages)


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2 Josep-Joan Rosselló
Josep-Joan Rosselló fletxa [object Object]
24 de desembre de 2010, 21.30 h

Convé deixar constància que, a més de a Mallorca, el cant s'ha conservat fins als nostres dies a la ciutat de l'Alguer!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi fletxa Barcelona
24 de desembre de 2010, 20.54 h

També s'interpretarà el Cant de la Sibil·la avui a les 11h a l'Església Santa Maria de Gràcia de SABADELL.

Més informació:
http://www.olgamiracle.com/web/mini/programes/Cant-de-la-Sibil%C2%B7la-ID-181


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.