directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 15:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El vot en blanc i l'abstenció, els protagonistes de les municipals

Més de 2,4 milions de catalans amb dret a vot no han anat a votar

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Per què hi ha tanta abstenció? Quines són les possibles claus? A Catalunya l'abstenció és degut al despreocupament o a un moviment crític cap a la política? I el vot en blanc? A qui beneficia? És bo o dolent? Millor un vot en blanc o nul? directe!cat us intenta explicar a què pot ser deguda la gran abstenció a Catalunya i els efectes que té el vot en blanc en el nostre sistema electoral.
vota en blanc eleccions comicis
El vot en blanc ha estat la cinquena força arreu de l'Estat espanyol

Comparteix
   


Etiquetes
Les platges estaven plenes. Un diumenge assolellat va tornar a posar fre a les ganes de votar dels ciutadans. Però... és cert que el bons temps és la principal causa de l'abstenció? Es podria dir que és "el recurs fàcil" a l'hora d'explicar el perquè de la baixa participació. De fet, quan plou i, per tant, no fa bon temps també es dóna la culpa de l'abstenció a les inclemències del temps. Així doncs, davant la contradicció, arribem a la conclusió següent: l'abstenció té una explicació molt més complicada.

Hi ha explicacions sobre l'abstenció que afirmen que en els pobles petits i en les zones rurals la participació és molt més alta. La proximitat dels conflictes amb els polítics i els afers locals mobilitzen més la gent pel fet de ser més propers. A les grans ciutats i les zones urbanes, com més concentració de gent hi ha l'abstenció creix en proporció.

Una altra explicació fa referència al nivell de conflicte que viu una societat. L'alta tensió i el frec a frec entre forces sol incentivar la participació davant un debat estèril i mancat de contingut, percebut per la població com avorrit i poc rellevant.

El més important que volem explicar aquí és que, últimament i contràriament al que se sol pensar, el perfil de l'abstencionista no és el d'una persona absolutament aliena al debat polític sinó que, cada cop més, qui és abstencionista ho és des d'un punt de vista crític. El descontentament, la desconfiança, la llunyania entre ciutadans i polítics fa que l'abstenció creixi. Per exemple, està creixent amb força el perfil d'abstencionista enfocat als col·lectius més joves que fins ara ostentava la gent gran.

Però l'abstenció, a pesar de ser més gran entre jovent i gent gran, es dóna a totes les edats en igual preocupació. Per entendre'ns, imaginem-nos un eix d'abscisses on a l'eix de les X hi tenim l'edat i en l'eix de les Y hi trobem la participació. La forma que ens dóna és la d'una campana, és a dir, com més jove menys participes i com més gran menys participes. El debat polític està dirigit al treballador d'entre 35 i 45 anys, edats on es dóna la màxima participació. Però la campana de l'abstenció no només es deforma cap a la joventut cada cop més sinó que disminueix en el seu global. És a dir, aquelles persones d'avui dia que tenen 35 i 45 anys les quals en teoria viuen el seu moment de màxima integració en el nostre estil de societat i, per tant, el debat polític els afecta amb major mesura, també s'abstenen molt més que abans. Aquest fet posa de manifest que no només l'abstenció crítica es dóna als joves sinó a aquest altre sector de la societat. És important retrobar el camí perquè la política torni a tenir confiança de cara a l'electorat.

L'altre tema de debat és el vot en blanc. Sembla que al conjunt de l'Estat espanyol el vot en blanc ha estat la cinquena força més votada. Molta gent creu que aquesta opció és una forma de mostrar-se a favor del sistema, de la democràcia representativa. També és usada per persones que no volen renunciar al seu dret a vot però que no es veuen representades per cap partit. Doncs des d'aquí volem exposar que el vot en blanc és donar vots al partit gran. Si la persona que vol fer ús del seu dret a vot però no vol donar el seu vot a ningú és preferible que voti nul. El vot nul es compatibilitza en la participació però s'exclou a l'hora de calcular els percentatges que determinaran el nombre de regidors. En canvi el vot en blanc sí que es comptabilitza a l'hora d'assignar mitjançant la llei d'Hont els regidors. Això fa que els vots en blanc augmentin les xifres dels divisors i perjudiquin, així, els partits petits i afectin molt menys els grans. En altres paraules, les llistes d'un partit polític petit depenen molt del nombre pel qual se'ls divideix per aconseguir representació. Als partits grans un canvi de xifra al divisor no els afecta tant pel coixí de vots que tenen. Dit encara més fàcil, el vot en blanc fa augmentar el nombre de vots per obtenir un escó.

Podeu consultar en què consisteix la llei d'Hont clicant aquí.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Gerard Termes fletxa Pallejà
29 de maig de 2007, 11.20 h

Estic d'acord en que el nul és un vot més de protesta que el blanc, llàstima que quan diuen resultats només es dignen a dir els blancs (que per cert, fins no fa gaire, ni això!).
El que no acabo d'entendre és això de que els blancs afavoreixin els partits grans, perquè els escons es reparteixen segons el nombre de vots, no segons el percentatge. En tot cas, en l'única cosa que perjudica els vots en blanc és en el llindar del 3% per comptabilitzar a la llei d'hont, però un cop superat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
pep garcia fletxa barcelona
28 de maig de 2007, 19.15 h

La gent esta cansada de tots aquest partits burocratitzats i casposos Nova llei electoral i llistes obertas JA!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Miquel fletxa Pineda de Mar
28 de maig de 2007, 16.45 h

L'article diu: "Si la persona que vol fer ús del seu dret a vot però no vol donar el seu vot a ningú és preferible que voti nul", o, l'opció de votar nul pot servir com a vot protesta millor que el vot en blanc.

L'article diu: "Doncs des d'aquí volem exposar que el vot en blanc és donar vots al partit gran". Aquesta situació es pot utilitzar a conveniència segons, si vols afavorir o perjudicar les llistes menys votades.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 de maig de 2007, 16.44 h

Vaja!! potser les properes crides a votar,la meva papereta tindrá mes companyia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jaume fletxa Rubí
28 de maig de 2007, 16.30 h

Molt interessant i molt bona explicació. Sincerament, no tornaré a votar en blanc!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.