El Vendrell, primer municipi a aprovar una moció de rebuig a la sentència del Suprem
Després que l'Ametlla del Vallès acordés un manifest conjunt entre totes les forces polítiques
L'Ajuntament del Vendrell ha aprovat aquest dilluns al vespre una moció de rebuig a les sentències del Tribunal Suprem espanyol sobre les llengües vehiculars en l'educació. Moltes ciutats catalanes han convocat concentracions, i a d'altres, com l'Ametlla del Vallès, s'ha acordat un manifest conjunt de rebuig, però el Vendrell esdevé el primer municipi que redacta i aprova una moció en contra d'aquestes sentències, que obliguen el govern a acceptar el castellà. El text ha quedat aprovat amb 11 vots favorables del govern de CiU -impulsor de la moció- i dels grups a l'oposició del PSC i ERC, 4 abstencions de PxC i un únic vot en contra, del PP. L'alcalde Benet Jané ha explicat que cal denunciar aquesta situació perquè és un 'tema cabdal per al país, la llengua i la cultura catalana'.
Ja va ser dels primers -en concret, el segon municipi- a aprovar la prohibició del burca. Ara l'Ajuntament del Vendrell ha estat el primer a aprovar un text en contra de la sentència del Suprem contrària a la immersió lingüística. 'No és que siguem valents sinó molt conscients de la realitat com a país i també com a municipi', ha argumentat l'alcalde.'Agafant-se amb la retallada del Tribunal Constitucional, ara busquen fer indicacions sobre el sistema educatiu català.... Darrerament el que s'evidencia és una certa refracció per part dels estaments judicials', ha declarat Jané. A partir d'aquí, l'alcalde ha insistit que cal 'defensar-nos d'aquelles coses que ataquen la nostra cultura i la nostra essència'.
En un ple extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia, govern i part d'oposició han consensuat l'aprovació de la moció. L'alcalde està convençut que això servirà de precursor i que molts municipis tiraran endavant una moció similar. El text defensa la immersió lingüística i també dóna suport a les entitats catalanes que s'han manifestat al respecte.
El text de la moció
Així, la moció manifesta, com a primer punt, el desacord amb les sentències del Suprem que 'van en contra del sistema d'immersió lingüística de les escoles catalanes, que ha suposat i d'una manera demostrada, com així ho exposa el darrer informe PISA, un model d'èxit i de coneixement de la llengua pròpia de Catalunya, el català, i també de la llengua castellana'.
A la vegada, la moció dóna suport a la declaració institucional signada per entitats catalanes de la societat civil, i al sistema d'immersió lingüística de les escoles catalanes. A partir d'aquí, s'insta el Parlament a manifestar el seu desacord amb les sentències i a complir la Llei d'Educació de Catalunya, i a comunicar la decisió del Vendrell a tots els estaments implicats.