Un torero percep 'aromes inquisidors' al Parlament pel debat de la ILP antitaurina
Compara la possible prohibició dels toros amb la censura franquista
El torero retirat Luis Francisco Esplá ha advertit aquest dimecres que al Parlament s'oloren 'aromes inquisidors' en el debat sobre la ILP de Prou.cat que promou la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. 'Seria trist tornar a fer peregrinar els aficionats catalans més enllà dels Pirineus', ha dit, com fa uns anys van fer 'els espanyolets que volien gaudir de tot el que la censura espanyola els negava'. Esplá ha assegurat que el toro 'mor amb actitud d'arrogància' i que no ha sentit 'mai' pietat a l'hora de matar-ne un. En la seva compareixença al Parlament, el torero també ha afegit que 'negar l'evidència del patiment' del toro 'seria tant estúpid com no admetre el pes artístic i cultural del toreig'.
Aquest torero d'Alacant ha defensat que 'l'especialització del toro ve induïda per la selecció genètica' i que aquest animal està entrenat davant del que es trobarà a la plaça de la mateixa manera que una persona és capaç de superà una cursa de marató si s'entrena. 'El toro, a la plaça, no té més remei que fer-ho, però al camp, quan es tempten a camp obert, envesteix allà on el criden, per la seva especialització', ha dit, 'defineix perfectament els seus terrenys i no admet intromissió dins d'ells'.
A més, ha assegurat que la seva actitud davant la mort 'no s'assembla a cap animal', ja que 'mor amb arrogància, convençut absolutament que és ell qui imposa les regles del joc'.
Esplá també ha afegit que 'negar l'evidència del patiment' del toro 'seria tant estúpid com no admetre el pes artístic i cultural del toreig'. 'Mai he sentit pietat quan he muntat una espsa i he matat un toro', ha afegit, ja que 'el que alguns jutgen com un mal per a l'animal, jo ho jutjo com una simple professió'. 'Mai he tingut pietat per un animal, perquè el seu fi és aquest', ha reblat.
El torero ha admès que és 'impossible' que hi pugui haver una entesa entre els protaurins i els antitaurins, perquè enfronten 'dues interpretacions de la vida totalment oposades'. L'equilibri, ha dit, passa per 'una ètica pel tractament de l'animal, però sempre ajustada a la finalitat'. És a dir, un 'problema de consciència, del que és pecat i del què no ho és'.
Sobre el debat al Parlament, Esplá ha advertit que nota 'aromes inquisidors'. Preguntat als passadissos de la cambra a què es referia, ha remarcat que 'quan hi ha una societat que jutja credos, que jutja coses subjectives, que decideix el que és pecat i el que no, és una regressió cap als processos d'inquisició', ja que 'el que és absolutament subjectiu és difícil de qüestionar'.
'Seria trist veure peregrinar cap als Pirineus als ciutadans catalans com fa anys van fer els espanyolets que volien gaudir de tot el que la censura espanyola els negava', ha afegit, 'perquè França ens continua donant lliçons de com administrar llibertats'.
Esplá creu que les corrides de toros 'agonitzaven a Catalunya' i que si 'l'haguessin deixat sol hauria mort perquè l'afició estava declinant'. 'Però en aquesta eutanàsia s'han equivocat i han injectat penicil·lina', ha conclòs.
Notícies relacionades
- Manuel Fraga sorprèn i s'arrenglera amb els antitaurins 07.03.2010.
- El rei d'Espanya es posiciona a favor de les corrides 06.03.2010.
- Mas aposta per no caure en les provocacions de Madrid amb els braus 06.03.2010.
- Camps s'apunta al cop d'efecte d'Aguirre i també declararà els toros bé d'interès cultural 05.03.2010.
- Puigcercós creu que Aguirre 's'equivoca' utilitzant el debat dels toros com un enfrontament Catalunya-Espanya 05.03.2010.
- Iceta alerta que l'aparició de nous partits 'pot complicar la vertebració de governs estables' 05.03.2010.
- Madrid replica la ILP antitaurina declarant els toros bé d'interès cultural 05.03.2010.