directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 15:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 2 de març de 2017 05:00 h

Els Amics de les Arts plagien Coldplay?

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant


Comparteix
   


Els Amics de les Arts estan en plena promoció del seu últim CD, "Un estrany poder". A la producció hi ha deixat empremta en Tony Doogan, un escocès que ha treballat als discos d'artistes com Belle and Sebastian, Mogwai, David Byrne, Super Furry Animals, Teenage Fanclub o Snow Patrol.
 
Els Amics de les Arts expliquen que volien experimentar 'noves fórmules i sonoritats' però Doogan els va dir que millor no canviar res i per contra millorar el que ja feien. Decisió segurament encertada. Cal agrair al grup que dediqui una cançó als mateixos components de la banda: "El seu gran hit" on accepten que les lletres són repetitives, sempre fan el mateix i només usen 4 acords. Si ho diuen ells mateixos...
 
El problema ha sorgit amb un tema d'aquest nou CD que és pot considerar com un calc de principi a fi del famós i exitós tema 'Fix You' de Coldplay. Primer de tot, l'estructura de la cançó és idèntica: la cançó comença suau amb un sol instrument i la melodia. A poc a poc, la cançó va creixent fins a tenir una gran pujada èpica. Si els anglesos usen la guitarra elèctrica per fer alçar la cançó amb corxeres, Els Amics de les Arts ho fan amb la caixa de la bateria. A partir d'aquí, el bucle és amb la mateixa harmonia (acords) que el tema de Coldplay.
 
Una pista que el calc "podria ser conscient" és que a la cançó 'Una casa en venda' hi col·labora el Quartet Mèlt, últim guanyador del programa de TV3 'Oh Happy Day' on van cantar, justament, 'Fix You'. El quartet vocal, una de les millors formacions que existeix actualment al panorama de la música en català, tant en qualitat com en gust, interpretació i connexió amb el públic, queda totalment diluït. Malauradament, Els Amics de les Arts desaprofiten la col·laboració del Quartet Mèlt amb uns 'ahs ahs' molt de fons que amaguen el grup, com uns despistats que apareixen i desapareixen a la cançó sense pena ni glòria. Una llàstima.
 
A més, 'Fix You' acaba recuperant la intimitat del principi amb un final a piano i veu, igual que ho fa 'Una casa en venda'. Tal qual.
 
Cert és que només hi ha 7 notes i que tot el pop, especialment el de l'última dècada, cada cop s'assembla més. O potser és pura casualitat... De totes maneres, que el lector jutgi: aquí teniu 'Casa en venta' (Els Amics de les Arts ens pretenen fer creure que és un directe però el que sona és la pista del CD, només cal veure que la bateria no està sonoritzada) i més avall la cançó de Coldplay 'Fix you' que mescla la gravació del CD amb un directe real, aquest sí.

 


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Sergi fletxa Gurb
27 de novembre de 2017, 19.54 h

Crítica gens constructuva feta per algú amb ganes de tirar verí. Si hi ha algun tipus de similitud entre les cançons (que no ho nego) no és, ni molt menys, una còpia. Tots els grups tenen els seus referents i és lògic que composin a partir d'allò que escolten. No s'ha de buscar tres peus al gat, ja que és exactament el que ha fet l'autor/a autora d'aquest article: parlar per parlar (amb total desconeixement, per cert, del tema).

PD: Podríem incloure les crítiques d'aquest article ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
2 de maig de 2017, 18.24 h

Respecto la seva opinió. Però he dir que en la cançó, ells no diuen que que les lletres són repetitives, sempre fan el mateix i només usen 4 acords. El significat d'aquella cançó és ben senzill, agafen totes les crítiques que els han fet i comentaris despectius, o fins i tot n'hi ha algun graciós (com el de que heu vingut a robar-nos les dones, on es veu que és un comentari sense intenció de fer mal). Agafen tots aquells comentaris, acceptes les crítiques i decideixen fer-ne una c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
MAS PUJOLA fletxa Catalonia
25 de març de 2017, 11.49 h

Meuida MIERDA el Amics de las Arts IGUALITO QUE COL PLAY,...VAMOS


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Lluís fletxa Terrassa
7 de març de 2017, 09.26 h

Jo sempre em queixaré que les discogràfiques catalanes més importants es passin el dia fitxant a grups sense talent mentre els nostres millors músics són sistemàticament bandejats. Jo mateix he après a anar a locals completament inesperats a veure actuacions de grups que no sap ningú i a aprofitar-ho per a comprar CDs autoeditats d'encara més gent. I mai no em fallen. Però a certs despatxos això els entra per una orella i els surt per l'altra. I la CCMA podria ajudar a resoldre aques... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
carles v fletxa Vilanova
6 de març de 2017, 23.59 h

#10 noi em dius els mateixos acords en el relatiu major. Coldplay és clarament en major, els Amics de les Arts fan el patró més ambiguu i la prova és que acaba com acaba. Però bé, no ho dec saber apreciar com tu bé dius, això del "subidón" em deu haver passat desapercebut. Ànims.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
davids fletxa sta susanna
4 de març de 2017, 09.12 h

a mi personalment,em cauen fatal aquest grupet de pa sucat amb oli,fan pudor de borbònics


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Santi fletxa Cerdanyola
3 de març de 2017, 17.06 h

#9 És incorrecte el que dius fet que demostra que no puguis apreciar el plagi... VI - IV - I - V (per entendre'ns, si estiguessim en Do és: La menor, Fa, Do, Sol)

El subudión és clavat, l'ambientació, el tempo, les melodies, la intencionalitat, la pujada, el final... vaja a mi em sembla descarat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
carles v fletxa Vilanova
3 de març de 2017, 16.30 h

I-VI-III-VII menor, això és un patró clàssic, no fotem, el trobareu a milers de temes pop. No hi veig massa simil·litud, alguna atmosfera amb les notes sostingudes, el climax, els glissando...però ho podeu trobar tot a molts d'altres temes. No és ni plagi ni versió...i bé, a mi personalment Fix You m'aclapara, és intensa, genial i té una força immensa en el clímax final. Aquesta altra sona bé però no té aquell impacte...és simplement mona i ben feta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Pedro Macias fletxa Barcelona
3 de març de 2017, 11.53 h

#4 Tens tota la raò, dintre de qualsevol canço de Cold Play hi apareixen moltes connotacions de Pop i Rock de molts altres grups anteriors. El mateix Cold Play s'ha empapat a bastament de U2. Son ganes de tirar merda o no n'hi ha, si partim de la base que molt pocs grups son realment "originals" en música moderna. No siguem tant envejosos del petit "exit" que puguin tenir el amics / amants / simpatitzants de les Arts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Elisenda fletxa Eixample
3 de març de 2017, 09.06 h

#4 Qualsevol amb dos dits de front veu que això és un plagi... la pregunta és... quin membre de la banda ets? xD


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.