directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 20:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Osona doble fletxa Dijous, 28 de febrer de 2019 14:38 h

Degoteig constant a la Plaça Major de Vic per menjar el tradicional entrepà de botifarra o porc del Dijous Llarder

Osona Cuina recupera enguany el sopar gastronòmic

ACN Vic.-Com ja és tradició, el col·lectiu Osona Cuina celebra la festa popular del Dijous Llarder a la Plaça Major de Vic. La novetat d’enguany, però, és que el col·lectiu s’ha renovat i els joves cuiners de la comarca han agafat la batuta. A més, han decidit que volen oferir àpats des de primera hora del matí fins al vespre i per això han recuperat el sopar gastronòmic que es farà aquest vespre a la carpa que han instal·lat a la plaça. El president d’Osona Cuina, Jordi Arumí, ha reivindicat que, tot i la renovació, les ganes de promocionar el producte propi territori han quedat intactes. Deixant de banda el sopar, Osona Cuina espera repartir entre 2.000 i 3.000 entrepans de botifarra, Porc Ral d’Avinyó o caneló.

A Vic la tradició marca que els porcs del Dijous Llarder es maten dilluns, es salpebren, i dimecres s’encén el foc i ja es comença a rostir, durant tota la nit. Fa gairebé vint anys que Josep Girabent, del restaurant Bocatti, participa a la festa i s’encarrega de girar els porcs perquè es rosteixin bé. Enguany, encara que els joves cuiners hagin agafat el relleu al col·lectiu Osona Cuina, aquest xef no s’ha volgut perdre la festa i donar-los un cop de mà. Girabent ha explicat que des dels inicis del col·lectiu es va apostar pel porc Duroc, un porc molt més gras i amb més gust, en contraposició al “porc blanc i sense greix”. “Nosaltres hi hem cregut sempre i per això l’hem recuperat”, ha explicat el cuiner. Fins i tot, ha admès, els hem agafat una mica més petits perquè, de no ser així, “tant de greix pot arribar a embafar”. El president d’Osona Cuina, Jordi Arumí, del restaurant Arka, ha reivindicat el Dijous Llarder, “perquè és una festa que fora d’aquí sembla que no se celebri”. “Ara se celebra Halloween, però la castanyada o el Dijous Llarder no es fan”, ha lamentat. La gran novetat de la festa d’enguany és la recuperació del sopar gastronòmic. Arumí ha explicat que la intenció és que el sopar es consolidi, però ha advertit que primer hauran de fer balanç d’aquesta edició. Es tracta d’un sopar basat en sis tapes de degustació i a peu dret per unes 400 persones, a un preu de 25 euros. S’hi podrà trobar des de bacallà amb samfaina fins a galta de porc ral i ratafia, ha explicat el cuiner. Sense perdre de vista el Dijous Llarder, Jordi Arumí ha assenyalat que amb el sopar intenten donar més varietat i fugir del menú estricte a base de porc que se serveix durant tot el dia a la plaça. Una altra de les novetats del Dijous Gras és la incorporació d’un mercat agroalimentari d’Osona Terra, des d’on es venen i es fan tastos de productes del territori. Jordi Arumí ha posat en valor la importància que la cuina i el producte vagin de la mà. “Uns sense els altres no anem enlloc”, ha reblat.Grans i petits han anat passant durant tot el matí per la Plaça de Vic per menjar els tradicionals entrepans. Per a molts ja es tracta d’una cita ineludible cada Dijous Llarder i per a d’altres, com en Guillaume, un turista belga que coneixia per primer cop la ciutat, el Dijous Gras ha estat tota una descoberta. El jove ha explicat que ha provat la botifarra i la botifarra negra i li han agradat molt. “Es menja molt bé aquí i segur que tornarem”, ha assenyalat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.