directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Bages doble fletxa Divendres, 8 de març de 2019 13:42 h

Les escoles catalanes centren les activitats del 8-M en el respecte i la posada en valor de la dona en la societat

A Manresa i Lleida els alumnes han treballat amb contes i poemes les desigualtats de gènere

ACN Lleida \/ Manresa.- Les escoles catalanes s'han bolcat aquest 8 de març amb el Dia de la Dona, amb activitats que fomenten el respecte i la posada en valor de la dona en la societat així com en donar a conèixer les desigualtats de gènere, d'abans i d'ara, i lluitar per erradicar-les. A l'escola Frederic Godás de Lleida, per exemple, els alumnes de primària han parlat de la doctora lleidatana Martina Castells, perquè va ser una de les tres primeres dones de l'Estat a llicenciar-se, l'any 1882, en Medicina i de les dificultats a què es va afrontar per aconseguir-ho. A l'escola Sant Ignasi de Manresa, els alumnes han utilitzat els contes i els poemes per detectar i analitzar les diferències entre homes i dones. Al Frederic Godàs han fet vaga un 65% del professorat del cicle superior i al Sant Ignasi un 30%.

'Jo no vull', un poema d'una nena de 12 anys de LleidaLa Miriam Fellah, estudia al Frederic Godàs de Lleida, acaba de fer 12 anys i ha escrit un poema titulat 'Jo no vull', amb motiu del Dia de la Dona. "Jo no vull que diguin que les dones són menys fortes, ni que els homes ens tanquin les portes. Eliminar el masclisme és un dels nostres reptes, cosa que els homes ho tenen com un dels seus defectes. Jo no vull que quan vegin una dona un partit arbitrar, l'insultin i li diguin que se'n vagi a fregar. La igualtat hem d'aconseguir, i tu, que t'uneixes a mi?", són alguns dels versos d'aquest poema que ha arrencat els aplaudiments dels seus companys.L'Abril Hernández, per la seva banda, ha portat a l'escola el llibre 'Contes de bona nit per nenes rebels'. Explica la història de cent dones i, per l'Abril, una de les històries que més li ha agradat és la de la Frida Kahlo perquè "no li importava anar lletja sinó creure en ella i en els seus somnis", destaca.La directora de l'escola Frederic Godàs de Lleida, Maria José Castelló, ha explicat que al cicle superior, el seguiment de la vaga ha estat d'un 65% entre el professorat i d'un 50% en els alumnes. Al cicle inicial, els alumnes estan de colònies i al cicle mitjà han faltat 2 o 3 alumnes per aula, ha afegit.Castelló destaca que se celebri el Dia de la Dona, tot i que reconeix que tant de bo no existís perquè "això significaria que la situació està normalitzada". A banda dels mestres que han fet vaga, explica, aquells que treballen han dedicat la jornada del 8-M a fer activitats relacionades amb el respecte a la dona i el seu paper en la societat. Els alumnes Arnau Carbonell, Berta Santiveri, per exemple, han reivindicat la igualtat d'oportunitats, drets i sou entre homes i dones.Poemes per reflexionarA l'escola Sant Ignasi de Manresa també s'ha viscut una jornada diferent. La directora del centre, Montse Martí, explica que s'ha optat per fer reflexionar a l'alumnat "sobre la importància de les dones de la seva vida". Així, de la mateixa manera que ja van fer l'any passat, han fet poemes per a les seves mares i s'han llegit contes. "De petits no fan distincions però és important la informació que els hi donem nosaltres", ha dit la mestra, tot apuntat al fet que "potser és important que els hi expliquem els contes d'una altra manera més enllà de les princeses maques i els prínceps valents".A l'escola manresana han fet mestra vuit mestres d'un claustre que ronda la trentena, entre els quals "hi ha algun home", ha dit Martí, que reconeix que segurament el fet que aquest curs "hi hagi hagut tantes vagues" pot haver influït en el fet que el seguiment "no hagi estat tan elevat".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.