directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 9 de maig de 2024 04:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Viasona doble fletxa Dimecres, 26 de gener de 2011 05:00 h

Els discos que ens portarà el 2011 (i II)

Continuem repassant les novetats discogràfiques en català que apareixeran durant aquest any.


La música més combativa i reivindicativa també està en enhorabona. Dos dels grans reaparicions a l'escenari del 2010, Brams i Obrint Pas -amb el permís de Kop-, tindran nou disc aquesta primavera. Uns altres veterans de l'escena, Eina -segona reencarnació d'Inadaptats- llençaran el seu segon disc L'Estat i la revolució (autoedició, 2011).
Raydibaum
Raydibaum


La Iaia
La Iaia


Titot, David Rosell
Brams

Comparteix
   



publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Sense abandonar la denúncia i la contundència, hem de parlar del cada cop més fèrtil camp del hip-hop en català. Aquest 2011, conjuraran rimes i flow rapers com Rapsodes, Nano, El Gordo del Puru, Vicen-T o Gato & KDÖ. Per la seva banda, els MC's d'At Versaris, Pau Llonch i Rodrigo Laviña estan fent les seves provatures en solitari i podrien tenir una imminent traducció en disc.

Un altres experts en dir les coses pel seu nom són els genuïns Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb nou disc a partir del juny. El veterà Miquel Gil publicarà el seu tercer disc en solitari Per marcianes (Temps Record, 2011) que inclourà adaptacions de cançons tradicionals, a més de textos d'autors com Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses o Enric Monforte. Sense deixar el camp de la música tradicional, ens centrem en la nostrada rumba que presentarà les noves produccions de Gertrudis, Los Manolos i el debut en català de Papawa.

Aquest 2011 apareixeran els segons discos d'Anna Roig & L'ombre de ton Chien, La Increible Història de Carles Carolina, Senior i el Cor Brutal, Arthur Caravan, Maria Coma, Very Pomelo, The Gruixut's, Carles Dénia i La Nova Rimaire, Ovidi Twins, Indefinits, Gest, Tom Hagan, Despertadors Atòmics, Amics del Bosc i Xenon, Odi, Neuròtics. Raydibaum i Élena també tindran nou àlbum, reforçant d'aquesta manera la decisió que van adoptar en el disc anterior de passar-se al català, després d'una primera etapa editorial en anglès.

Els qui comencen l'any amb nous projectes discogràfics són Joan Masdéu (Whiskyn's) en solitari, i Yacine Belahcene (Nour, Cheb Balowski) amb Yacine & Oriental Groove, mentre una part dels Ràbia Positiva continuen sota la nova denominació de Lo Petit Comitè. Finiquitat The Unfinished Sympathy, Èric Fuentes torna a editar referència en solitari, aquest cop compartint crèdits amb una banda El Mal, integrada per Berni Sànchez de Mine! i dos components de Rosa-Luxemburg, el seu germà Pol i a més d'Iban Rodríguez.

La gran sorpresa del 2011, de confirmar-se definitivament, és el segon disc de Pep Laguarda. El músic valencià tornaria a editar material nou 34 anys després de Brossa d'ahir (Ocre/ Belter, 1977), obra de culte del folk psiquèlic.

Enguany també caldrà estar atents al que ens oferiran els debuts. S'estrenen discogràficament La Iaia, Pulpopop, Blâue, Elena Gadel, El Dia de la Barbota, Núria Rossy, Pol Cruells, Hewel, Amelie, Mel, Els Collons del Pare Rababa, Make Some Are Us, Trineu Tanoka, Avalot, Malagana o Morphium.

Aquesta és una llista on hi figuren molts noms, però òbviament no són tots els artistes que acabaran traient disc aquest 2011. La quantitat de grups que canten en català, la vitalitat de la música nacional, amb més de 500 referències editades anualment, i les dinàmiques creatives i editorials de cada grup i discogràfica, ho impossibilita. Si voleu informar d'alguna novetat podeu enviar-nos un correu a info@viasona.cat i la inclouríem al text.





Viasona
és la gran enciclopèdia de la música catalana a Internet. Una proposta inèdita a la xarxa que pretén indexar tots els artistes i grups que han cantat en català, a més dels discos editats i les cançons compostes en la nostra llengua.

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.