directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 31 de gener de 2011 05:00 h

L'esquerra occitanista denuncia el recurs contra la Llei de l'occità


Libertat assegura que el recurs servirà per justificar encara més els atacs a l'occità per part de França · El síndic d'Aran entén que la llei és plenament constitucional · La normativa regula l'ús de la llengua com a vehicle d'expressió en l'ensenyament

Libertat, Occitània, manifestació
Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El partit independentista occità Libertat, Esquèrra Revolucionària d'Occitània, ha emès un comunicat on denuncia el perill en el qual es troba la llei promoguda pel Parlament de Catalunya sobre l'aranès, arran del recurs d'inconstitucionalitat presentat per l'entitat de caire espanyolista Impulso Ciudadano. Tot i que encara no s'ha emès cap sentència, Libertat tem que 'coneixedors de la trajectòria del Tribunal Constitucional espanyol, redacti una solució nefasta i una retallada de l'única llei que defensa els nostres drets lingüístics'. També creu que la possible sentència pot donar ales a l'Estat francès per 'justificar encara més els atacs constants a la llengua occitana i culminar la seva política lingüicida'. Així, el partit demana a totes les forces polítiques, sindicals, institucions i entitats de la Vall d'Aran i d'Occitània respondre a aquesta nova agressió contra l'occità i també la solidaritat de la població dels Països Catalans.

 

Per la seva banda, el síndic d'Aran, Francés Boya, ha assegurat que la Llei de l'occità es deriva de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i per tant és 'plenament constitucional'. També ha criticat l'actitud 'd'aquells que volen atiar la batalla del conflicte lingüístic de forma gratuïta'.

 

Jornada històrica
El Parlament de Catalunya va aprovar el 22 de setembre la Llei de l'occità, aranès a l'Aran, amb els vots del tripartit i de CiU. A grans trets, la llei garanteix els drets lingüístics generals davant de totes les administracions al territori de l'Aran i de la Generalitat arreu de Catalunya. Pel que fa a l'ensenyament, la llei regula l'ús de l'aranès com a vehicle d'expressió normal de les activitats docents i administratives dels centres de l'Aran.

 

En el seu moment la notícia va provocar una gran alegria entre els partits occitanistes de banda i banda de la frontera estatal. El Partit Occitan va emetre un comunicat on parlava de 'jornada històrica per la llengua occitana' i demanava que aquesta llei fos l'inici 'per tal que les altres regions occitanes seguissin el model català'.



*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.