directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 21 de febrer de 2011 08:00 h

La Cabília incita les manifestacions populars contra el règim de Buteflika


Des del mes de gener a la Cabília s'ha viscut una gran agitació contra el govern algerià · El moviment contra Bouteflika té una forta base d'organitzacions amazigues · Dues persones van ser detingudes a Líbia per 'interessar-se per la cultura amaziga'
Cabília, amazig
Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les revoltes populars que està vivint el món àrab han agafat una nova empenta amb el derrocament popular de Hosni Mubarak a Egipte. La majoria dels països àrabs estan vivint manifestacions i protestes més o menys nombroses que estan fent trontollar l'establishment dels respectius governs. A Algèria sembla que comença a haver-hi un moviment incipient que vol posar contra les cordes el govern d'Abdelaziz Buteflika que fa més de 10 anys que governa el país magrebí.

Cabília, el punt de partida
Des de la Cabília, lloc on s'han registrat els enfrontaments més directes i desestabilitzadors contra el règim de Buteflika, ha començat a encendre's la flama per aprofitar la conjuntura política històrica. La Cabília, territori on la majoria de la població és amaziga, és una zona que viu un conflicte constant amb l'Estat algerià, especialment des de les revoltes de la Primavera Negra del 2001 (els aldarulls van traspassar les fronteres de la Cabília i van provocar una forta repressió per part de l'exèrcit). No estranya que ara sigui la Cabília on s'iniciïn les protestes contra el govern algerià. Al mes de gener, quan les manifestacions massives a Tunísia estaven a punt de fer caure el govern de Ben Ali, les primeres manifestacions a Algèria es van fer notar a la Cabília.

La setmana passada es van produir forts enfrontaments a diverses ciutats de la Cabília entre la policia i manifestants amazics que demanaven feina i altres reivindicacions, com la millora de les infraestructures bàsiques. Els manifestants van tallar l'autopista que enllaça la Cabília amb Alger i van ser desallotjats violentament per la policia.

El 12 de febrer la Coordinació Nacional per a la Democràcia i el Canvi (CNDC) va convocar una manifestació pels carrers d'Alger, per demanar la dimissió del govern i un nou procés constituent, que va comptar amb 2.000 persones i també va acabar amb forts enfrontaments amb la policia, desenes de ferits i centenars de detinguts. La CNDC, que ha convocat una nova manifestació a Alger pel proper 19 de febrer, està integrada per diferents associacions i partits algerians i amb una forta base de procedència de la Cabília. Sectors cabilencs argumenten que, avui, la Cabília és "l'únic lloc on pot començar la veritable transició cap a la democràcia d'Algèria", tot i que reconeixen que les manifestacions poden haver tingut un escàs seguiment pel fet d'haver-se originar a la Cabília.

Persecució de la cultura amaziga
Algèria no és l'únic estat que reprimeix la cultura amaziga, però. Amnistia Internacional ha denunciat aquest febrer la detenció, des del mes de desembre, de dues persones a Líbia sota l'acusació d'"espionatge i col·laboració amb Israel i el sionisme". Es tracta de dos germans, Mazigh i Madghis Bouzakhar, que podrien haver estat torturats, ja que asseguren que se'ls ha detingut 'per un crim d'opinió en estar interessats en la cultura amaziga'.

*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.