directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 11 d'abril de 2011 16:00 h

L'SNP comença a capgirar les enquestes


Comencen a aparèixer indicis que el Partit Laborista no serà el més votat a les eleccions del 5 de maig · Els liberal-demòcrates desencantats pel pacte Cameron-Clegg podrien decantar-se pel SNP
Alex Salmond, SNP, Escòcia
Comparteix
   



publicitat

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

L'Scottish National Party (SNP) afrontava baix de moral les eleccions escoceses del 5 de maig. La majoria d'enquestes el situaven força per sota del Partit Laborista de Ian Gray i temia que el votant mitjà li fes pagar els plats trencats per la crisi internacional. Però l'últim sondeig, publicat diumenge passat per The Sunday Times, apunta que el SNP podria acabar sortint victoriós dels comicis amb 54 escons (el 2007 en va aconseguir 47), mentre que els laboristes en sumarien 52 (46 al 2007). A més, el veterà dirigent del Partit Liberal-demòcrata John Farquhar Munro ha afirmat que prefereix Alex Salmond com a primer ministre en comptes de Iain Gray, i l'SNP ha detectat que molts votants liberal-demòcrates s'estan plantejant de votar el partit independentista.

L'enquesta dibuixa un empat entre el SNP i els laboristes en les votacions als diputats (37% a 37%), i un lleuger avantatge del 5% en la votació nacional al partit (37% a 32%). Així, doncs, tot fa pensar que el vot a la llista serà el que acabarà determinant l'equilibri del parlament d'Escòcia i el que decidirà qui serà el nou Primer Ministre d'Escòcia.

El gran dubte de la campanya és veure per quin partit es decantaran els liberal-demòcrates desencantats amb el pacte que Nick Clegg va subscriure amb David Cameron al govern britànic el maig de l'any passat.

L'animadversió escocesa envers els tories és a bastament coneguda. És per aquest motiu que fins i tot el propi LibDem ja preveu que el pacte Cameron-Clegg li passarà factura. El dubte rau en saber quants escons perdrà i a quin partit beneficiarà aquesta desfeta. Si bé en un principi semblava que el desencís beneficiaria els laboristes, ara sembla que el vot de protesta podria acabar decantant-se pel SNP.

És en aquest context que el dirigent liberal-demòcrata Hugh O'Donnell va anunciar el 27 de març que abandonava el partit i que es presentarà a les eleccions com a independent. Així mateix, el veterà John Farquhar Munro va expressar ahir mateix les seves preferències per Salmond, assegurant que és 'el millor candidat per a ocupar el càrrec'.

El referèndum
Enmig de tot plegat, el referèndum sobre la independència d'Escòcia que va centrar la campanya del SNP de fa quatre anys, ara ha quedat totalmetn allunyat del debat polític. Salmon ha anunciat que el convocarà si aconsegueix els 65 escons que li donarien la majoria absoluta, però el partit és conscient que l'objectiu és difícil d'assolir i ha optat per centrar el seu missatge en l'intent d'aconseguir un marge d'autonomia més gran que l'actual.

*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Marga fletxa Barcelona
12 d'abril de 2011, 19.12 h

El BBC és laborista/unionista. Hi ha un diari escocès "online" nacionalista molt interesant i d'allt nivell - "Newsnet Scotland" http://www.newsnetscotland.com/. Precisament avui, ha publicat un article que critica molt durament la neutralitat del BBC. T'ho recomano.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.