directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 29 de març de 2010 05:00 h

Eleccions regionals franceses: 'la primavera' dels pobles i les regions



nacionalisme, corsos, còrsega
Els nacionalistes corsos celebren l'èxit a les eleccions.

Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

A més de l'èxit dels nacionalistes corsos, creixen la Unió Democràtica Bretona i el Partit Occità · El Moviment per a la Regió de Savoia i el Congrés Mundial Amazic obtenen un representant · La federació Regions i Pobles Solidaris considera 'històric' el resultat · Nordcatalans, bascos i alsacians s'han quedat fora del repartiment.

L'arribada de la primavera ha anat acompanyada del major creixement dels darrers anys per part dels partits autonomistes o regionalistes de la República Francesa. Regions i Pobles Solidaris, la federació que aglutina la major part d'aquests partits, ha qualificat "d'històrica" l'entrada de tants candidats als respectius Consells Regionals.

Més enllà del cas de Còrsega on, tal i com explicàvem dilluns el conjunt de forces sobiranistes van sumar quinze diputats i un 36% dels vots, en altres nacions els resultats dels partits autonomistes han estat igualment satisfactoris. Tot plegat s'emmarca en l'aliança estratègica dels sobiranistes i els ecologistes a Europe Ecologie, la qual ja va donar els seus primers fruits a les darreres eleccions europees, quan les formacions de Regions i Pobles Solidaris van aconseguir un eurodiputat, François Alfonsi, pel Partit de la Nació Corsa.

Els partits bretons es consoliden
Destaca, en primer lloc, la Bretanya, on la principal força sobiranista, la Unió Democràtica Bretona (UDB), s'hi presentava amb Europa Ecologia i a part de la llista socialista, a diferència de la resta de regions. En aquest cas, la llista ecologista-autonomista ha aconseguit onze escons, dels quals quatre corresponen a la UDB. Amb aquest resultat, la UDB revalida els quatre escons que ja va guanyar fa sis anys, i consolida la presència d'una veu sobiranista bretona inèdita fins a l'any 2004. Els diputats escollits han estat Mona Bras a Cotes d'Armor, Herri Gourmelen a Ille et Vilaine, Kristian Guyonvarc'h a Morbihan i Naig Le Gars a Finistere.

Cal dir, a més, que en aquesta edició de les regionals s'hi presentava una altra llista favorable a la sobirania bretona: Nous te Ferons Bretagne ('Et farem Bretanya'), una aliança entre el Partit Bretó i l'alcalde de Karaez (Carhaix), Christian Troadec. Aquesta llista va obtenir un 4'3% dels vots a la primera volta, la qual cosa va impedir-li presentar-se a la segona. Aquests resultats, insuficients per a entrar al Consell Regional, apunten un creixement sostingut d'aquesta formació socialdemòcrata, que ara per ara només te representació en alguns ajuntaments.

Pel que fa al departament del Loira Atlàntic, administrativament fora de la regió bretona però reclamat pels partits sobiranistes, UDB també s'hi presentava com a Europa Ecologia, però va retirar-hi el suport a la segona volta, en considerar que en el pacte entre els ecologistes i els socialistes es perdien les principals reivindicacions bretones, com per exemple la reunificació. Per la seva banda, Nous te Ferons Bretagne va aconseguir un 2'6% dels vots.

Eclosió de l'occitanisme
L'altra notícia significativa de la jornada d'eleccions fou l'entrada del veterà Partit Occitan (POC) a les institucions. Integrats a Europa Ecologia en la majoria de regions occitanes, el POC va treure un total de cinc diputats regionals a quatre regions diferents: David Grosclaude a Aquitània, Guilhem Latrubesse a Migdia-Pirineus, Anne-Marie Hautant i Arvei Guerrera a Provença-Alps-Costa Blava, i Gustau Aliròl a Alvèrnia.

Un dels portaveus del POC a Migdia-Pirineus ha assegurat que la presència occitanista als consells Regionals serà una contribució a les idees humanistes i ecologistes, a més de l'adhesió a la llengua i la cultura occitana. També ha dit que "les relacions amb les altres regions occitanes, els territoris catalans i pirinencs, i les valls occitanes d'Itàlia" seran a l'ordre del dia.

Savoia i Tamazgha, en solitari a Roine-Alps
Altres partits han entrat amb un sol representant als respectius consells regionals. És el cas del Moviment per una Regió de Savoia (MRS), un partit que reivindica la creació d'una nova regió que agrupi els dos departaments històricament savoians: Savoia i Alta Savoia (actualment regió de Roine-Alps). Noël Communod serà el representant de l'MRS al Consell Regional.

Sense sortir de Roine-Alps, trobem el cas peculiar del Congrés Mundial Amazic (CMA), l'organització amaziga de referència i que ha aconseguit situar el seu president, Belkacem Lounes, com un dels diputats escollits en la llista conjunta entre socialistes i ecologistes al departament d'Isère. Alguns càlculs diuen que entre el 40% i el 50% de la població d'origen algerià i marroquí a França és amaziga.

Tant l'MRS com el CMA són partits membres del la federació Regions i Pobles Solidaris.

Catalunya Nord, Iparralde i Alsàcia punxen
Altres nacions han quedat excloses de la festa. És el cas de les llistes nord-catalanes, que de les tres que s'hi presentaven, cap ha aconseguit representació. Unitat Catalana anava a les urnes amb la Unió per una Majoria Presidencial, de Nicolas Sarkozy, però la seva candidata, Virginie Barre, s'ha quedat fora del repartiment.

D'altra banda, Convergència Democràtica anava a les llistes del Partit Socialista, i Esquerra Republicana a les d'Europa Ecologia. Ni una llista ni l'altra van superar el llindar a la primera volta, amb percentatges del 7% els socialistes i 9'6% els ecologistes al departament dels Pirineus Orientals. El mínim per passar a la segona volta era del 10% al conjunt de la regió.

A Iparralde, els nacionalistes bascos podien votar dues llistes: Europa Ecologia Aquitània, que incloïa candidats d'Eusko Alkartasuna (EA), i el Partit Nacionalista Basc, que presentava llista pròpia sota el nom Euskadi Europan. Cap dels dos va aconseguir passar a la segona volta, obtenint uns percentatges del 3'1% Euskadi Europan i 10'1% els ecologistes al departament dels Pirineus Atlàntics.

Per acabar, el partit Unser Land, sorgit recentment de la fusió entre la Unió del Poble Alsacià i el moviment Fer's Elsass, no ha aconseguit entrar al Consell Regional d'Alsàcia, ja que la seva llista amb Alsàcia Democràtica, en coalició amb MoDem va obtenir només el 4'4% del suport dels votants.

Més informació:
Resultats oficials de les eleccions regionals
• Regions i Pobles Solidaris: Le Printemps aussi pour les Régions et les Peuples de France
• Nationalia: Màxim històric del sobiranisme cors a l'Assemblea de Còrsega, El Partit Progressista Martiniquès pren el relleu als independentistes al Consell Regional de Martinica i Bona actuació dels sobiranistes corsos, bretons i martiniquesos a la primera volta de les regionals.



*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.