No veurem Alícia al país de les meravelles en català
Tinc un bon amic que sempre diu, davant segons quin tipus d’adversitat que ja es veia a venir: “hi pot haver dolor però no sorpresa”. I així és: ens pot emprenyar el fet de no poder veure la pel·lícula del Tim Burton en català, però no ens pot (ni ens ha) de soprendre. De fet és el pa de cada dia: només un 3% de les pel·lícules que s’estrenen arriben en català, i a més solen fer-ho en cinemes no massa cèntrics i que dificulten el fet que ens hi puguem desplaçar.
És per això que ens hem de deixar de tonteries i de quotes ridícules i marginals si és que realment creiem que el català és (o pot ser) una llengua normal i amb la qual es pot viure íntegrament a Catalunya. I de la mateixa manera que veiem tv en català, i escoltem la ràdio, i publiquem un bloc diari, o llegim la premsa i escoltem música, també hem de poder anar al cinema, si és que així ho volem, en la nostra llengua.
Precisament per aquest motiu és bàsic que tinguem una llei del cinema de la que no discutiré si ha de ser la proposta del govern (treballada àmpliament per ERC) o s’hi han d’incorporar esmenes de l’oposició (bàsicament els apunts que en fa CiU). Però sigui com sigui, i encara que pugui acabar essent una llei partidista, o electoralista, és molt important que tiri endavant. Perquè en els propers anys, no em vull perdre Alícia al país de les meravelles del Tim Burton, o la que toqui en aquell moment, subtitulada o doblada al català.
Cartellera de cinema en català
Ciutat de vida i mort s'ha estrenat subtitulada al català, tot i que com sol passar en aquests casos, només podreu veure-la en un sol cinema d'arreu de Catalunya: el Verdi, a Barcelona. Es tracta d'una pel·lícula bèl·lica que narra la invasió de la Xina per part de les tropes japoneses l’any 1937 i les atrocitats que l’exèrcit nipó va cometre contra la població civil a Nanking, llavors capital xinesa. Dirigida per Lu Chan.
Segueix en cartellera Com ensinistrar un drac. Dreamworks torna a escena amb la intenció d’oferir un film amb l’èxit de Shrek i Madagascar, els títols més celebrats de la competidora de Pixar. La divertida i entretinguda història d’un víking que es fa amic d’un drac, s’estrena en 3D i en català.
La bomba del Liceu, un documental del reconegut Carles Balagué. Després de la gran acollida per part de crítica i espectadors dels seus tres documentals anteriors (La casita blanca, De Madrid a la Lluna i Arropiero), sembla que tindrà menys sort amb aquesta proposta: interessant al principi, però massa basada en l’entrevista i amb pocs recursos visuals. Tot i això, explica una època, una classe social i una ciutat com a reflex d’un país que la revaloritzen.
Ens veiem demà, que no només s’estrena en català sinó que a més és una estrena produïda i rodada a casa nostra. Dirigida per Xavi Berraondo, planteja què passaria si quan ens morim una part de nosaltres seguís viva, mentre que l’altra segueix en una realitat paral·lela. Amb els millors actors de casa nostra: Marc Cartes, David Selvas, Mercè Llorens, Mercè Pons, Lluís Soler, Tània Sàrrias, Nina, Jordi Boixaderes, Juli Mira o Mercè Arànega.
Millennium 3 és el desenllaç definitiu de la saga novel·lesca. Tot i això, la gent no ha hagut d’esperar massa, ja que la trilogia s’ha resolt en pocs mesos i amb grans ingressos de públic. Una vegada més, Millennium tornarà a funcionar de públic tot i que no tant de crítica, ja que el film no ha agradat massa als professionals de la informació cinematogràfica.
També destaca Precious: el film independent dels Oscar d’enguany, de la mateixa manera que en anys anteriors vam tenir-hi Little Miss Sunshine (2007), Juno (2008) o Slumdog Millionaire (2009) es pot veure en versió original subtitulada al català.
Arthur i la venjança d'en Maltazard: Els minimoys estan de tornada de la mà del francès Luc Besson, que ja va dirigir el primer lliurament de la saga fantàstica basada en la sèrie de còmics de Jacques Tardi, Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec. Amb el nen de Charlie i la fàbrica de xocolata, s’estrena en català a les nostres sales.
Segueix en cartellera la magnífica pel·lícula Tres dies amb la família, de la Mar Coll.
Valentí Sanjuan
Cine.cat