directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Cinema doble fletxa Divendres, 16 d'abril de 2010 05:00 h

No veurem Alícia al país de les meravelles en català



Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Certament, no la podrem veure en català. Ja va passar amb Avatar, que serà no només la pel·lícula de l’any sinó una de les grans fites de la història del cinema. I ara, una vegada més, ens passarà amb Alícia al país de les meravelles. I és que no, no podrem veure la pel·lícula del Tim Burton i estrenada en 3D, en català. La segona pel·lícula més esperada de l’any. Un film per a recordar.

Tinc un bon amic que sempre diu, davant segons quin tipus d’adversitat que ja es veia a venir: “hi pot haver dolor però no sorpresa”. I així és: ens pot emprenyar el fet de no poder veure la pel·lícula del Tim Burton en català, però no ens pot (ni ens ha) de soprendre. De fet és el pa de cada dia: només un 3% de les pel·lícules que s’estrenen arriben en català, i a més solen fer-ho en cinemes no massa cèntrics i que dificulten el fet que ens hi puguem desplaçar.

És per això que ens hem de deixar de tonteries i de quotes ridícules i marginals si és que realment creiem que el català és (o pot ser) una llengua normal i amb la qual es pot viure íntegrament a Catalunya. I de la mateixa manera que veiem tv en català, i escoltem la ràdio, i publiquem un bloc diari, o llegim la premsa i escoltem música, també hem de poder anar al cinema, si és que així ho volem, en la nostra llengua.

Precisament per aquest motiu és bàsic que tinguem una llei del cinema de la que no discutiré si ha de ser la proposta del govern (treballada àmpliament per ERC) o s’hi han d’incorporar esmenes de l’oposició (bàsicament els apunts que en fa CiU). Però sigui com sigui, i encara que pugui acabar essent una llei partidista, o electoralista, és molt important que tiri endavant. Perquè en els propers anys, no em vull perdre Alícia al país de les meravelles del Tim Burton, o la que toqui en aquell moment, subtitulada o doblada al català.

Cartellera de cinema en català

Ciutat de vida i mort s'ha estrenat subtitulada al català, tot i que com sol passar en aquests casos, només podreu veure-la en un sol cinema d'arreu de Catalunya: el Verdi, a Barcelona. Es tracta d'una pel·lícula bèl·lica que narra la invasió de la Xina per part de les tropes japoneses l’any 1937 i les atrocitats que l’exèrcit nipó va cometre contra la població civil a Nanking, llavors capital xinesa. Dirigida per Lu Chan.

Segueix en cartellera Com ensinistrar un drac. Dreamworks torna a escena amb la intenció d’oferir un film amb l’èxit de Shrek i Madagascar, els títols més celebrats de la competidora de Pixar. La divertida i entretinguda història d’un víking que es fa amic d’un drac, s’estrena en 3D i en català.

La bomba del Liceu, un documental del reconegut Carles Balagué. Després de la gran acollida per part de crítica i espectadors dels seus tres documentals anteriors (La casita blanca, De Madrid a la Lluna i Arropiero), sembla que tindrà menys sort amb aquesta proposta: interessant al principi, però massa basada en l’entrevista i amb pocs recursos visuals. Tot i això, explica una època, una classe social i una ciutat com a reflex d’un país que la revaloritzen.

Ens veiem demà, que no només s’estrena en català sinó que a més és una estrena produïda i rodada a casa nostra. Dirigida per Xavi Berraondo, planteja què passaria si quan ens morim una part de nosaltres seguís viva, mentre que l’altra segueix en una realitat paral·lela. Amb els millors actors de casa nostra: Marc Cartes, David Selvas, Mercè Llorens, Mercè Pons, Lluís Soler, Tània Sàrrias, Nina, Jordi Boixaderes, Juli Mira o Mercè Arànega.

Millennium 3 és el desenllaç definitiu de la saga novel·lesca. Tot i això, la gent no ha hagut d’esperar massa, ja que la trilogia s’ha resolt en pocs mesos i amb grans ingressos de públic. Una vegada més, Millennium tornarà a funcionar de públic tot i que no tant de crítica, ja que el film no ha agradat massa als professionals de la informació cinematogràfica.

També destaca Precious: el film independent dels Oscar d’enguany, de la mateixa manera que en anys anteriors vam tenir-hi Little Miss Sunshine (2007), Juno (2008) o Slumdog Millionaire (2009) es pot veure en versió original subtitulada al català.

Arthur i la venjança d'en Maltazard: Els minimoys estan de tornada de la mà del francès Luc Besson, que ja va dirigir el primer lliurament de la saga fantàstica basada en la sèrie de còmics de Jacques Tardi, Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec. Amb el nen de Charlie i la fàbrica de xocolata, s’estrena en català a les nostres sales.

Segueix en cartellera la magnífica pel·lícula Tres dies amb la família, de la Mar Coll.





 Valentí Sanjuan
 Cine.cat

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Papitu fletxa Bcn
22 d'abril de 2010, 12.55 h

"ens hem de deixar de tonteries i de quotes ridícules i marginals si és que realment creiem que el català és (o pot ser) una llengua normal i amb la qual es pot viure íntegrament a Catalunya"

Aquest es el problema. No ens ho acabem de creure. Tenim assumit que es una llengua de segona, subordinada, i així ha de ser, es lo "normal". Ha de ser subordinada perque estèm politicament, econòmica i culturalment subordinats, i cada cop més. No se si m'explico.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.