directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Cooperació doble fletxa Dissabte, 22 de setembre de 2007 05:00 h

Resultats de la recent missió d’observació electoral del Govern i el Parlament a Guatemala

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La República de Guatemala va celebrar el 9 de setembre passat, eleccions generals per a elegir president i vicepresident, 158 diputats al Congrés i alcaldes i regidors de 332 municipis. Catalunya hi va enviar una missió d’observació electoral formada per diputats al Parlament de Catalunya i personal tècnic de l’ACCD, l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans i l’Àrea de Processos Electorals del departament de Governació de la Generalitat. Ara n’arriben les primeres conclusions.

La delegació catalana va ser a Guatemala de l'1 al 12 de setembre per observar el procés electoral guatemalenc. La missió l'encapçalaven el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, i el director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, Xavier Badia.

Sis diputats al Parlament de Catalunya també integraven la missió, encapçalats pel seu vicepresident segon, Ramon Camp. Es tractava d’Anna Figueras (CiU), Joan Ferran (PSC), Xavier Vendrell (ERC), Rafael López (PPC) i Laia Ortiz (ICV-EUiA). Els observadors catalans van tenir accés a un total de 69 Juntes de Recepció de Vots (JRV) durant la jornada electoral, incloent-hi el recompte de vots i trasllat de la informació i actes. L'observació es va limitar a la ciutat de Guatemala i a algunes poblacions de la seva àrea metropolitana, que concentra el 25% de la població del país.

En la declaració preliminar de la missió enviada al tancament dels col•legis, els observadors catalans van constatar la tranquil•litat de la votació i l'absència d'incidents destacables. Des del punt de vista procedimental i tècnic, la missió catalana ha comprovat que el procés ha estat en genera ben preparat i organitzat, amb una dinàmica electoral reglamentària.

Pel que fa als resultats electorals, les eleccions presidencials es resoldran en una segona volta el mes de novembre entre Álvaro Colom, de la socialdemòcrata UNE, que va ser el partit més votat també al Congrés, i l’ex general Otto Pérez Molina, del Partido Patriota, que representa opcions més conservadores i de “mà dura”, com diu el seu eslògan.

Durant l'estada a Guatemala, la missió catalana es va reunir també amb diversos actors polítics i socials del país centreamericà, com l'alcalde de Guatemala, Álvaro Arzú, el Procurador de Drets Humans, Sergio Morales, el ministre d'Afers Estrangers, Gert Rosenthal, i el president del Tribunal Superior Electoral (TSE), Óscar Bolaños, entre altres.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.