directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Salut i reproducció doble fletxa Dissabte, 22 de setembre de 2007 05:00 h

Doctor, no podem tenir fills (I)


Comparteix
   


Etiquetes
etiqueta rei


publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Segons les estadístiques, un 15% de les parelles en edat reproductiva ténen dificultats per aconseguir un embaràs.

L’esterilitat, concepte que es defineix com la manca de capacitat per quedar gestant després d’un any mantenint relacions sexuals periòdiques i sense protecció anticonceptiva, és un fenòmen propi de la nostre societat, on sembla que la incidència és cada cop major. D’entre altres factors socials que afavoreixen aquest fet, trobem l’augment de l’edat en la que es comença a buscar l’embaràs, la disminució de la qualitat seminal o el probable efecte de tòxics ambientals als que ens exposem.

Pel que fa a les causes de l’esterilitat, s’estima que en un 40% dels casos són d’orígen femení, en un altre 40% d’orígen masculí i que en un 20% dels casos la causa és una incompatibilitat entre els membres de la parella.

Entre les causes femenines que poden causar esterilitat trobem principalment l’edat de la dona, que fa disminuïr la quantitat i la qualitat de la reserva ovàrica de la que disposa en el moment en què pretén concebre. També són causes rellevants les anomalies en els nivells hormonals que causen transtorns ovulatoris o la endometriosi. Aquesta darrera, que correspon a la migració per part de cèl•lules provinents de l’úter a teixits situats fora d’aquest, pot causar una disminució de la qualitat oocitària així com de la funcionalitat de les trompes de Fal•lopi.

Pel que fa a les causes masculines, més enllà de les patologies de caràcter sexual que no permeten tenir unes relacions sexuals correctes, trobem principalment la disminució en la qualitat seminal. Aquesta disminució pot afectar tant al nombre total d’espermatozoides de l’ejaculat, a la qualitat del moviment que aquests presenten o a ambdues característiques alhora. Existeixen estudis que fan referència a la qualitat de la càrrega genètica que porten aquests espermatozoides, a banda de la seva quantitat i del moviment que presentin, però la seva indicació està restringida a casos concrets.

Al contrari del que vèiem en la dona, en l’home sembla que el pas dels anys no té un efecte tant important sobre la fertilitat.

El concepte de causes d’orígen mixte engloba aquells casos, cada vegada més freqüents a la consulta per esterilitat, en què ambdós membres de la parella pateixen alguna patologia lleu, que per sí sola no podria justificar una situació d’esterilitat, però en trobar-se en ambdós membres de la parella es potencien i dificulten notablement la fertilitat de la mateixa.

Determinar les proves diagnòstiques necessàries així com la conducta a seguir, requereix tenir en compte l’historial i la edat de cadascun dels membres de la parella. En tot cas, cal començar l’estudi per aquelles proves que, essent les més bàsiques i senzilles de realitzar, ens aportin una major quantitat d’informació.

Donada la importància d’un estudi complert de la parella, que ens guiarà sobre si és necessari dur a terme tractaments de reproducció assistida o no i sobre quins serien els més adients en el cas que fos necessari aplicar-los, aquest tema serà tractat properament en aquesta mateixa secció.



imatge

 Josep Oliveras
 Biòleg. Màster en tècniques de reproducció assistida







Miriam Noguera
InvitroTV


publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.