directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 09:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Nacions doble fletxa Dilluns, 10 de maig de 2010 05:00 h

Les tensions ètniques afloren a la crisi del Kirguizistan



kirguizistan, crisi,
© http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bishkek_capitol_revolution_2010.JPG

Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Després de la revolta que ha desencadenat l'exili del president, el Govern interí encara no ha aconseguit restablir l'ordre · S'han registrat diversos enfrontaments entre kirguisos i uzbeks al sud del país, i entre kirguisos i turcs meskhetians a les rodalies de Bixkek, la capital de l'Estat.

Tal i com alertava Minority Rights Group fa uns dies, la violència que es viu al Kirguizistan ha acabat afectant a les comunitats d'origen no kirguís, afegint així una dimensió ètnica al conflicte.

Després de setmanes de revolta, que han acabat amb la caiguda del règim autoritari liderat pel president Kurmanbek Bakiyev, la situació d'inestabilitat que viu el país està entrant en una nova fase, amb els atacs soferts per algunes ètnies no dominants, en diversos punts del país. A mitjans d'abril, un grup format per centenars de kirguisos, l'ètnia majoritària, va assaltar la localitat de Mayevka, a les afores de Bixkek, on hi viu una important comunitat de turcs provinents de Mekhmetia (Geòrgia), i de russos. Al menys cinc persones van morir com a conseqüència dels atacs, i diverses cases van ser saquejades i destruïdes.

Alguns analistes atribueixen aquesta tensió a la difícil situació econòmica que passa el país, en què kirguisos urbans intenten tornar al camp per treballar la terra i sortir de la pobresa, i veuen amb mals ulls que les minories ètniques tinguin propietats rurals. Un kirguís declarava a BBC que "som els fills del Kirguizistan. Els turcs han pres la nostra terra, però la terra és nostra".

Aquesta setmana, la tensió ha incrementat també al sud del país, on hi habiten més uzbeks, que són el grup ètnic més nombrós després dels kirguisos (14%). A la ciutat d'Osh, hi ha hagut alguns enfrontaments puntuals entre multituds de les dues ètnies, però de moment no s'han registrat conseqüències més greus, si bé hi ha un gran temor a que es repeteixin els disturbis interètnics que van sacsejar la ciutat l'any 1990.

Més informació:

Eurasianet: Southern Kyrgyzstan Unsettled by Inter-Ethnic Tension

Crisis Group: Kyrgystan: When patience runs out

Cens del Kirguizistan




*Nationalia és un diari digital d'àmbit europeu, especialitzat en nacions sense estat, llengües minoritzades i pobles no representats. Està impulsat pel CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions), i s'actualitza diàriament en català i anglès.



publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.