directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 15:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Salut i reproducció doble fletxa Dimecres, 2 de juny de 2010 05:00 h

Fumar pot causar infertilitat




Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Tenir l'hàbit de fumar pot causar infertilitat tant als homes com a les dones. Tot i que no hi hagin estudis que assenyalin a partir de quin moment es comencen a malmetre les funcions reproductives, la majoria d'experts coincideixen en dir que les lesions augmenten en funció del temps que s'ha mantingut l'hàbit i la quantitat de cigarretes que s'hagin fumat al dia.

L'especialista en biologia de la reproducció i fundador de Red Crea. Medicina Reproductiva, Carlos Marquita argumenta que, al centre on treballa, entre un 30-50% dels homes i entre un 20-25% de les dones que demanen un tractament de reproducció assistida té problemes amb el tabac, cosa que posa de manifest que hi ha un gran nombre de persones que es veuen afectades per aquest mal hàbit.

En el cas de les dones, el tabac té varies substàncies que afecten el seus cicle menstrual. Una d'aquestes és l'anomenat benzopirè, una substància cancerígena que altera la producció de l'hormona fol·licle-estimulant, que és alliberada des del cervell i que viatja fins als ovaris per tal d'estimular el creixement aproximat de 15-20 òvuls que són revestits pels fol·licles.

El mateix expert ha explicat que la disminució d'aquesta hormona fa que el fol·licle no maduri de forma òptima, per la qual cosa la dona pot veure afectada la seva fertilitat. D'altra banda, el director de l'Institut Valencià d'Infertilitat (IVI) a Mèxic, Eduardo Goyri, ha indicat que, en cas d'embaràs, si la dona fuma molt, el tabac li pot provocar avortaments.

Un altre substància del tabac que perjudica la fertilitat de la dona són els fenols. Aquestes substàncies provoquen que els cilis -ubicats dins les trompes de Falopi- perdin la capacitat de mobilitat que els ajuda a traslladar l'òvul amb la seva trobada amb l'espermatozoide i, a l'òvul fecundat, a arribar a l'endometri per iniciar l'embaràs.

Cal destacar que molts especialistes han apuntat que les dones que no fumen, però que constantment estan envoltades al fum de la cigarreta, poden patir els mateixos danys que les dones fumadores.

En el cas dels homes, tant la nicotina com el monòxid de carboni o el cadmi afecten directament el seu esperma. Goyri ha destacat que una sola cigarreta pot arribar a reduir en un 50% la mobilitat dels espermatozoides.

Per la seva banda, Carlos Marquita ressalta que l'hàbit de fumar malmet els túbuls seminífers dels testicles -lloc on es produeixen els espermatozoides- i els epidídims -encarregats de preparar-los i capacitar-los perquè es moguin millor i així durant la relació sexual aconsegueixen la fecundació. A més, el tabac desfragmenta l'ADN dels espermatozoides, origina deformitat espermàtica i redueix el nombre de gàmetes al semen, cosa que afavoreix l'esterilitat.

Es bo saber que si es vol tenir fills abans es deixi de fumar. Si s'aconsegueix deixar l'hàbit, a més de reduir les possibilitats de patir infertilitat, la persona en qüestió notarà una millora en el seu estat de salut i, d'aquesta manera, podrà donar també una millor qualitat de vida a la família.

Estudis recents han manifestat que el 54% de les dones que consumeixen tabac, ja sigui de forma activa o passiva, poden tardar entre 12 mesos o més temps en concebre un fill durant un procés de fecundació in vitro (depenent de la quantitat de fum a la que estiguin exposades).

Entre els homes que consumeixen tabac, el percentatge d'èxit en tractaments reproductius també es redueix en un 20%. Es per aquest motiu que la majoria d'experts recomanen a tots aquests pacients que deixin de fumar de forma definitiva.






Miriam Noguera
InvitroTV


publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Nicotiana fletxa Constantinoble
5 de juny de 2010, 19.17 h

O sigui, que entre un 50 i un 70% dels homes i entre un 75 i un 80% de les dones que demanen reproduccio assistida no son addictes al tabac?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
2 de juny de 2010, 19.59 h

Els metges ho tenen molt fàcil ara:

Metge- "Vosté fuma?"
Pacient- "Si"!
Metge- "Deixi el tabac"!

Tot solucionat! Res a dir de l'estrès, tipus de menjar, addictius, l'aire que respirem, la MAT, els polítics, angoixes, .....
Si el tabac no tingués es addictius que li afegeixen ara,.....

Com es que els vells es moren de vells i els joves del tabac? Alguna cosa no quadra, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.