directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

CANALS fletxa

publicitat


Cinema doble fletxa Divendres, 2 de juliol de 2010 16:23 h

La millor notícia dels darrers anys: la Llei del Cinema




Comparteix
   


Etiquetes


publicitat

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Ha costat, però s’ha acabat aprovant. Es tracta de la Llei de Cinema, que ha de garantir una quota de 50% de la nostra llengua a les grans pantalles. I, diguin el que diguin els que hores d’ara s’hi oposen, és la millor notícia pel que fa a la llengua i cultura catalanes de la darrera dècada.

Això afecta evidentment el cinema, i encara que ens vulguin fer creure que ho fa de manera negativa, un servidor està convençut que serà ben al contrari: la Llei de Cinema potenciarà la indústria de casa nostra, crearà nous espectadors, no en perdrà ni un dels ja existents, i potenciarà una cinematografia pròpia.

La Llei del Cinema entrava al Parlament amb 140 esmenes, i s’ha acabat aprovant amb el previ aval del Consell de Garanties Estatutàries. El Govern i CiU hi ha votat a favor i han fet possible l’inici d’un camí que fins ara resultava inimaginable: passar del 3% de cinema en català a les sales (doblat o subtitulat) a un percentatge que equipari la llengua dels catalans amb l’espanyol: 50% de les còpies de les pel·lícules que s’estrenin en català.

D’aquesta manera, i com ha anat passant en d’altres àmbits socials i molt relacionats amb els mitjans de comunicació, el català s’acaba normalitzant: ràdio, tv, premsa, música, etc. I si en aquests àmbits va ser transcendental l’arribada del català, també ho serà al cinema, una pantalla que fins ara menystenia i anorreava sistemàticament el català fins a punts ridículs.

D’aquesta manera, tot i el xantatge del Gremi d’Exhibidors i la vaga de cinema que es va fer, ni tan sols les majors nord-americanes han aconseguit que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació retrocedís en la seva postura més que decidida. Finalment, tindrem català al cinema. Felicitats.




 Valentí Sanjuan
 Cine.cat

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
joan fletxa artesa de lleida. segria
30 de desembre de 2010, 12.02 h

Jo no hi entenc de cinema, però si de sentiments.I ahir dia 29-12 vaig anar a veure BRUC, que juntament amb EL DISCURS DEL REI, son les úniques peli-cules doblades al català d'estrena aquests dies.Doncs a Lleida ciutat no hi ha un sol cinema que la tingui programada amb la llengua que us escric.
Me'n vaig tornar cap a casa sense veure cinema. Ja la veure per tv3. Tans anys passats i escara aixi. Jo no hi entenc de cinema, però si de sentiments.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Rogerdeflor fletxa Sant Martí de Riudeperes
14 de novembre de 2010, 21.32 h

Ara el problema serà com s'ho farà la gent per pagar l'entrada, per veure aquest cinema en Català. Però és igual , el més important és que encara que només sigui l'acomodador, el cinema sigui en català. Així ens va en aquest païs.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
123 fletxa bcn
31 d'octubre de 2010, 11.06 h

aquesta llei ineficient, ineficaç, inútil i cara està feta a la mida de les màfies dels doblatges: sempre hi trobes les mateixes veus a totes les pel·lícules. en paîsos de mida similar es fan les versions originals - un incentiu per aprendre idiomes - i subtitulades, en cas que no es conegui l'idioma original. és a dir, es porta l'escola d'idiomes a les pantalles. més baratet i útil. capítol a part serien les pel·lícules infantils, però es podrien fer els doblatges amb els estudia... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2 Jordi Oliver Oliveras
17 d'octubre de 2010, 21.07 h

Tot aixo ja es veura si anira be o malament com deia aquell fer previsions sobre el futur costa molt i a mes a mes et pots equivocar


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Petrixol fletxa Tarragona
14 d'octubre de 2010, 13.04 h

sr. Valenti,

molt be home, de conya.
dius: "i el xantatge del Gremi d’Exhibidors i la vaga de cinema que es va fer, ni tan sols les majors nord-americanes han aconseguit que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ".

Aixi funcionem a Catalunya, fins i tot tenim els ous d'encarar-nos amb USA, que s'en riuen de nosaltres, enlloc d'arribar a acords amb totes les parts implicades, ens dediquem a prohibir, fer decisions culturals unilaterals, curiosament gestionades per persones que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.