El documental 'Verd sobre blau' ofereix una visió del món casteller a través de la veu dels Castellers de Vilafranca
El muntatge segueix el fil argumental d'una temporada i tracta diversos temes que envolten la colla
El documental 'Verd sobre blau. Els castellers des de dins', coproduït per TVC i Magnètic Films, ofereix una visió del món dels castells a través de les experiències personals de diferents membres dels Castellers de Vilafranca. El projecte va iniciar-se l'any 2008 i veurà la llum aquest diumenge amb l'estrena del muntatge al Teatre Cal Bolet de la capital de l'Alt Penedès. Són 65 minuts d'històries relacionades amb el món casteller i tracta diferents aspectes com el paper de la dona i de la canalla, la importància dels assajos, la competitivitat o la projecció internacional dels castells. El documental va dirigit a tot tipus de públics, segons ha explicat a l'ACN el seu realitzador, Pep Puig.
'Es tracta d'una pel·lícula coral amb la veu d'un nombrós grup de castellers que fa un seguiment de la temporada castellera de l'any 2008'. Així defineix Puig l'argument del documental 'Verd sobre blau' que s'estrenarà aquest diumenge al Teatre Cal Bolet de Vilafranca del Penedès. Les històries que configuren el muntatge estan explicades per 'la pròpia veu dels castellers' i tracta temes tan diversos com el valor dels assajos, la implicació de la immigració en el món casteller, la incorporació de la dona, entre d'altres.La realització del documental ha portat més de tres anys de feina a la productora vilafranquina Magnètic Films i han fet 'més de 60 entrevistes' i 'prop de 90 hores de gravació', ha afirmat Puig. L'equip de gravació va seguir tota la temporada castellera de l'any 2008 dels Castellers de Vilafranca 'tant a les actuacions a les places com també fent un seguiment de la vida quotidiana dels castellers', ha afegit.
El documental té una voluntat 'pedagògica' i presenta diferents lectures. D'aquesta manera, 'Verd sobre blau' es dirigeix tant a les persones més enteses en el món casteller com també a aquelles persones que 'no han vist mai els castells', ha explicat Puig, i que amb el muntatge 'pretenem despertar la seva curiositat per saber-ne més'.
Un dels aspectes en què ha posat més èmfasi el documental és en la relació entre les persones. Puig ha explicat que s'hi poden veure els aspectes 'menys coneguts dels castells' i aquelles coses 'que durant l'actuació no es veuen'. Per Puig, els castellers 'són la societat a escala reduïda' i 'tot el què passa a fora també passa a dins dels castells'. Puig ho ha exemplificat expressant que és un 'punt de trobada on la gent s'enamora i desenamora' i també 'un espai d'acollida per al foraster que arriba a la ciutat i comença a teixir la seva xarxa d'amistats'.
Puig ha remarcat que qualsevol casteller de qualsevol colla pot sentir-se 'identificat' amb el què diuen els Castellers de Vilafranca, ja que els personatges parlen de castells i 'no pas de la seva colla ni tampoc de les seves fites'.