directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 12:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Fundació espanyolista Círculo Balear porta el govern de les Illes als tribunals per 'discriminació cap als castellanoparlants'

L'entitat considera que en 'la majoria' de dependències oficials autonòmiques, insulars i locals la informació està 'exclusivament en català'

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Fundació Círculo Balear ha presentat una demanda contenciosa-administrativa contra el govern balear i altres institucions de les Illes, en considerar que no respecten els drets lingüístics dels ciutadans i per tant es discrimina aquells que parlen castellà. Fa quatre mesos l'entitat va enviar una queixa administrativa contra el govern i ajuntaments de les Illes explicant-los que el bilingüisme està 'obligat per llei'. La queixa ha rebut resposta de l'executiu, en la que diu Círculo Balear, es nega la discriminació i s'intenta 'justificar l'eliminació del castellà com a llengua cooficial en l'administració'. Diuen que només el Consell de Formentera compleix la llei.
ajuntament, palma, illes
Comparteix
   


Etiquetes
L'entitat de tendència espanyolista considera que el govern i algunes administracions municipals i locals de les Illes incompleixen l'Estatut d'Autonomia, que contempla que 'els ciutadans de les Illes Balears tenen dret a dirigir-se a l'administració de la Comunitat en qualsevol de les dues llengües oficials i rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada'.

Segons informen en un comunicat, la fundació va sol·licitar la intervenció del defensor del poble davant aquest 'flagrant incompliment de la llei'. Segons la fundació, el defensor del poble dóna la raó en allò referent a l'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics. L'escrit del defensor del poble recorda a les administracions públiques que han 'd''adequar el contingut de les pàgines web, de les aplicasions i serveis a les prescripcions normatives' per tal de garantir els 'drets lingüístics dels ciutadans' i 'respectar el règim de cooficialitat'.

La resposta rebuda per part del govern balear, i signada per la directora general de política lingüística del govern balear, Margalida Tous, és, per la fundació, 'una de les majors mostres d'analfabetisme jurídic mai vist', ja que 'nega l'incompliment de la llei'. Segons la fundació, el govern socialista de les Balears actua al marge de la llei. La demanda davant els tribunals s'ha dut a terme per tal que s'acabi amb 'la discriminació cap als castellanoparlants'. La consideren una 'actuació sense precedents a nivell nacional' ja que, diuen, és la primera demanda interposada contra l'administració per no respectar els drets dels parlants de la 'llengua oficial de l'Estat'. Una situació, que diuen, 'lamentablement' també succeeix a Catalunya o Galícia.

Segons l'entitat, que ha realitzat un estudi, en la 'majoria' de les dependències oficials autonòmiques, insulars i locals 'la retolació, la senyalització, la informació, els impresos per tràmits, etc' estan 'exclusivament' en català. Diuen que l'exemple més significatiu és el cas de l'Hospital Son Espases, el de referència a les Balears, on tota la retolació i informació destinada als pacients està 'exclusivament en català'. L'estudi que ha elaborat la fundació diu que el 83,9 % dels ajuntaments de les Illes incompleixen la legalitat vigent en els serveis que ofereixen mitjançant les pàgines web. Diuen que 'únicament' 10 dels 62 ajuntaments balears ofereixen continguts bilingües. La resta, 'exclusivament en català'.

En referència als consells insulars, l'estudi posa de manifest que el de Mallorca, Eivissa i Formentera compleixen amb el bilingüisme, però al de Menorca 'només existeix la versió en català'. El govern balear, per part seva, i segons la fundació, utilitza 'exclusivament el català en la majoria de continguts'.

El comunicat exposa com a conclusió que l'administració local, insular i autonòmica 'no compleix la legalitat vigent', 'no respecta el bilingüisme' entre les dues llengües oficials, 'discriminant els ciutadans que utilitzen el castellà'. 'L'obsessió catalanista' per voler 'eliminar el castellà' és 'il·legal i crea dificultats', acaba.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Francesc fletxa Barcelona
4 de maig de 2011, 21.28 h

Em sembla que estm de sort. Com que hi ha molta jurisprudència al darrere a favor de la immersió, em sembla que aquest mètode d'ensenyament no serà tocat per cap organisme. SSi no s'és molt secatri, es clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
4 de maig de 2011, 15.26 h

AMB BALEAR ES DIU CERCLE!! NO CIRCULO!! DESCRIMINACIÓ TOTAL AL POBLE BALEAR! A I D'ON SURT EL SEU FINANÇIAMENT DEL PPCAMPS CAS GURTEL!!
pROU DICTADURA pp!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
4 de maig de 2011, 15.04 h

Quillam fora i independencia ja, si no estem perduts. Qui es vulgui quedar haura d'adaptar-se o fotre el camp, prou de bonismes, esta clar on porten, a gent inadaptada i ingrata.
Visca Catalunya lliure||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Tina fletxa Terrassa
4 de maig de 2011, 12.16 h

Doncs com ha de ser la parla , poser en alemany????. El mallorquí és el que es parla en aquesta illa i el què haurien de fer, els que es queixen, és aprenda-la i no se sentirien exclosos. Mira si es fàcil !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pantinet fletxa El Pla de Santa maria
4 de maig de 2011, 09.51 h

Quina mania tenen els xarnegos amb el castellà. Es que si es perd a les illes i a catalunya desaàreixerà? Que volen? Unes Illes castallanes? Els castallans a Castella i els Illencs a ses Illes. Casascú a sa casa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
4 de maig de 2011, 07.17 h

Catalans i Balears han de declarar independència o callar ja ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.