directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 11:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 29 d'octubre de 2009 05:00 h

Ensabonant Prenafeta

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

fco, catalunya oberta, logo, ciu
Comparteix
   


Enmig de l'acarnissament generalitzat dels mitjans contra els nou detinguts pel cas Gramenet, aquest dimecres s'alçaven mitja dotzena de veus defensant la innocència d'alguns dels detinguts, en concret de les patums del pujolisme Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. La majoria d'aquests opinadors que posen en dubte l'operació anticorrupció són membres de la Fundació Catalunya Oberta (FCO), de la qual Prenafeta era vicepresident. Són els periodistes a sou de Prenafeta que retratàvem dimecres, les primeres espases de la intel·lectualitat convergent arrenglerades en la defensa del seu principal mecenes.

Al digital convergent El Singular Digital hi llegíem l'exdirector, Jordi Cabré, tornant favors a Prenafeta a base d'un article ensabonada com n'hem vist pocs. Cabré comença la seva particular elegia descrivint el detingut com un home 'agut, molt lúcid, fins i tot àcid, que mai no menysprea la intel·ligència de l’interlocutor'. La descripció de Prenafeta com a intel·lectual i romàntic no té preu, i cap a la meitat de l'article comencen les demandes d'innocència i les insinuacions de conspiració: 'no sé si es demostrarà que ha delinquit, però de moment és evident que no ho ha fet. No només perquè no m’ho crec d’ell, sinó també perquè així entenem la justícia a Occident', assegura Cabré. A continuació, l'articulista intenta explicar que l'operació policial 'd'innocent, no en té res' i especula amb l'existència d'uns 'guionistes' 'professionals d'escampar la desconfiança' i de vendre 'el relat que el catalanisme i la burgesia catalana són en realitat una colla de malfactors'.

També cal destacar la columna de Vicent Sanchis al seu Desclot d'ahir, on parla d'una suposada 'Garzonada'. L'exdirector de l'AVUI i membre de la FCO denuncia que 'Garzón s’ha fet cèlebre arreu del món pels seus excessos', i en aquest sentit insinua que caldria afegir al diccionari l'accepció 'garzonada'. Sanchis desqualifica l'actuació del jutge espanyol repassant algunes patinades històriques de Garzón, com les detencions d'independentistes prèvies als Jocs Olímpics de 1992, l'actuació durant el GAL o la investigació del cas Gürtel, on s'hauria aplicat la llei antiterrorista per gravar converses entre polítics i advocats. Sanchis acaba l'article demanant 'calma' i 'espera', i reclama: 'que ningú s’alteri massa ràpid en un país en què la presumpció d’innocència ha passat a ser el nom d’un grup de rap'.

El digital de la Fundació Catalunya Oberta (FCO) també concentra alguns dels articles de suport a Alavedra i Prenafeta. En l'editorial d'aquest dimecres les reflexions són idèntiques a les de l'article de Sanchis a l'AVUI (l'haurà escrit ell mateix?). Allí, sota el títol 'més que presumpció d'innocència', la Fundació destaca la 'consternació' que van patir al conèixer la notícia, i aclareixen que 'imputació no és acusació', ja que 'hi ha vuit persones que el magistrat ha cridat a declarar, però encara és massa aviat per saber exactament si els acusa de res'. Segons el digital, 'en aquest país tan confús i tan predisposat a dictar sentències abans de saber ni tan sols si hi ha acusació, cal demanar prudència, almenys mentre no hi hagi proves concloents'. També s'apunten a la desqualificació de Baltasar Garzón que insinuava Sanchis, recordant diversos casos on 'la seva actuació ha caigut en excessos injustificables'. L'editorial recorda que 'les acusacions preventives i sense fonament, doncs, són encara molt més arriscades en aquest cas', i acaba proclamant que 'des de la Fundació Catalunya Oberta creiem en la innocència de Lluís Prenafeta i Macià Alavedra. I esperem que la seva declaració ajudarà a aclarir tot aquest cas'.

Dos articles més, els d'Enric Vila i Àstrid Bierge, també vinculats a la FCO. Bierge compara Garzón amb el 'Súperman menjaprunes' de la sèrie Arale, i destaca la quantitat de cops que el jutge s'ha equivocat. A més critica que 'quan Espanya veu que Catalunya agafa una mica d'aire ja ve a dinamitar-nos, a buscar a la napolitana el desprestigi dels dirigents i a fastiguejar la societat'. Aquesta línia és la que precisament segueix l'article 'Els meus' de l'escriptor Enric Vila. Per Vila, 'encara que sembli mentida, la justícia espanyola la imparteix l’Estat espanyol. La imparteixen els mateixos que il·legalitzen partits per guanyar eleccions, els mateixos que utilitzen el Tribunal Constitucional per frenar estatuts aprovats per referèndum, els mateixos que van enfonsar el banc de Pujol als anys 80 (per després quedar-se’l), els mateixos que van enfonsar el banc de Pere Coromines als anys 30 (mentre es redactava l’Estatut de Núria); els mateixos que van detenir independentistes indiscriminadament el 1992, els mateixos que no han aconseguit, encara, alternar-se en el poder sense polititzar la justícia de manera barroera i utilitzar-la com una arma contra l’adversari'. Vila acaba l'article destacant el molt que ha après dels detinguts, i defensa que 'mentre no existeixi una justícia catalana, qualsevol que hagi treballat a favor de la llibertat de Catalunya, per mi és un heroi'.

L'últim article a favor de Prenafeta i Alavedra i potser el més esperat és el de Salvador Sostres. En textos a l'AVUI i al seu web personal, Sostres defensa a mort la innocència i la vàlua dels detinguts. Pel polèmic escriptor convergent, Prenafeta i Alavedra 'són i representen l’altura política de Catalunya. Cadascun d’ells a la seva manera. Són els exemples més clars d’aquella classe política que eren empresaris d’èxit i que van entrar a la política perdent-hi diners perquè un somni prevalia'. Al seu article, Sostres carrega contra Puigcercós, qui va parlar de 'mans netes' el mateix dia de les detencions. Per Sostres 'no hi ha pitjor corrupció que haver fet 2 tripartits, ni mans que puguin embrutar-se més'. L'article de Sostres és llarg, i després de lloar-los i explicar-ne batalletes, l'opinador recorre a l'èpica hiperbòlica pel punt i final: 'Si aquest país tingués una mica de dignitat s’hagués alçat per prendre el calabós i alliberar-los. Però mentre ens anem comportant com rates, Espanya en té prou d’una escombra per espantar-nos'.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
6 de novembre de 2009, 21.55 h

Que valents fent articles com aquest i sense signar.

Quina llàstima que feu, per cert algú sap quants càrrecs té la dona del Molt Honorable president Montilla, i quantes dietes cobra per cada càrrec.

Hau engegem la màquina de repartir merda, que bé que s'ho estan passant els espanyols... i els d'ERC a riure les gracietes, com els CAPOS dels camps de concentració.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
6 de novembre de 2009, 16.33 h

quin article més repugnant!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Laia fletxa Barcelona
2 de novembre de 2009, 18.29 h

Res de presumpció d'innocència. Vosaltres, els d'ER sou tant cecs que no sabeu destriar el gra de la palla. Qualsevol amb dos dits de front compren que, amb independència de la culpabilitat, o no, que tinguin els imputats - i això només se sabrà quan siguin jutjats - hi ha un càstig anticipat, un escarni a Catalunya per part de Madrid. En el tracte i en les maneres. Però ER sou tan curts que només sabeu veure el benefici immediat que us pot comportar la noticia. Com si de corrupció no ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
josep fletxa barcelona
2 de novembre de 2009, 17.00 h

Quina llàstima que fem tots plegats( convergents, d'esquerra...),que fàcil que els hi posem als espanyols.

Res de nou per altra banda, de sempre ha estat així, i així ens ha anat i això és el que ens ha portat historicament on som ara, entre altres raons.

Que això ho facin els professionals de la política,que ni en somnis podrien aspirar al tren de vida que duen ara si s'haguessin de buscar les garrofes a la feina privada,s'entèn,aquests per la menjadora es venen el país,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Marta fletxa Badalona
2 de novembre de 2009, 15.51 h

L'Enric Vila s'equivoca i molt la noticia es correcte i l'article del Vila confirma la mateixa noticia.



El Directe ha fet la feina


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Constantí fletxa Vilanova i la Geltrú
2 de novembre de 2009, 15.37 h

Un cop més, convergents i esquerrans fotent-se els plats pel cap.

Ve un jutge ESPANYOL i envia dos polítics CATALANS, en condicions deplorables en un viatge de 600 km a Madrid... i què passa? Com que els polítics CATALANS són de convergència surten els d'esquerra, engeguen el ventilador de la merda i vinga! Que potser així guanyem vots!

Presumpció d'innocència? I ara! Tu engega el ventilador que veuràs com els enfonsem i guanyem les eleccions...

Que resulta que els co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Joan fletxa Valls
2 de novembre de 2009, 14.57 h

Quina Barra!!!



els d'esquerra dèieu: MANS NETES, si, i Butxaques plenes.



Sinó que preguntin per Valls l'escàndol de les Targetes de Crèdit durant el govern D'ERC



Esteu acabats


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
pep fletxa sbd
1 de novembre de 2009, 18.59 h

el que hauria de fer erc és també una fundació amb intel·lectuals solvents. al igual no us agradaria poder tenir una fundació similar (adaptada a les vostres idees) amb opinadors que tanta gent llegeix. denunciar que "estan a sou de prenafeta" és molt hipòcrita. potser algun ingènu s'ho empassa però ens voleu fer creure que erc no participa del sistema de tenir gent a sou? és molt lamentable.



per últim, em fa molta gràcia que es parli de sociovergència, quan de moment e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Clyde fletxa Barcelona
1 de novembre de 2009, 16.19 h

Totalment d'acord Ferran. El Vila està perdent els papers. Al nostre blog ens fixat en tota aquesta situació i intentem analitzar la blocosfera. Agrairem les vostres aportacions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Ferran fletxa Barcelona
1 de novembre de 2009, 13.42 h

Si voleu veure un paio perdent els papers, plorant com un nen enrabiat i insultant com una verdulera, visiteu el bloc de l'Enric Vila. I pensar que aquest pobre home va pel món declarant-se hereu de la fina ironia de Josep Pla.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.