Els catalans d'Holanda, Suïssa, Irlanda, el Quebec i els Estats Units també es preparen per la consulta
La majoria s'afegiran a l'onada del 25A que coincideix amb el Dia Internacional de la Catalunya Exterior
Al més d'un milió de catalans que podran votar en la propera onada de consultes sobre la independència de Catalunya, caldrà sumar-hi els catalans que per motius diversos viuen a Holanda, Suïssa, Irlanda, el Quebec on es preparen per fer una consulta el 25 d'abril. A més de sumar-se als 178 municipis que faran la consulta en aquesta onada, la data té una rellevància especial per les comunitats catalanes a l'estranger en coincidir amb el Dia Internacional de la Catalunya Exterior que se celebra el 25 d'abril. De la mateixa manera que els organitzadors de la consulta al Principat, han previst quina documentació serà necessària per acreditar el dret a vot i en alguns casos també s'ha previst un sistema de vot per correu. També s'ha constituït, tot i que encara no hi ha data per a la consulta, la comissió Els Estats Units Decideixen amb l'objectiu de poder mostrar al món des d’una gran potència mundial que 'les catalanes i els catalans volem decidir el nostre futur de manera sobirana'.
L'organització de les consultes per part de les comunitats de catalans que viuen arreu del món va començar a gestar-se després de la primera onada de consultes del 13D. Com ja va avançar directe!cat la iniciativa va sorgir en la 'reunió en xarxa' de les Comunitats Catalanes a l'Exterior (CEE) celebrada a Viena al mes d'octubre, tot i que les persones que col·laboren en l'organització ho fan a títol individual.S'hi sumen Irlanda i els Estats Units
A les comissions organitzadores d'Holanda, Suïssa i el Quebec, que ja van transcendir mesos enrere, s'hi sumen ara les d'Irlanda i els Estats Units. Les consultes a l'exterior es plantegen amb una doble funció: permetre el vot als catalans emigrats i fer pedagogia entre els mitjans autòctons per quan arribi la independència.
Infraestructura del vot per correu
Tenint en compte la dificultat d'organitzar una consulta amb un nombre més o menys reduït de persones amb dret de vot i disperses geogràficament les comissions organitzadores han esmerçat molts esforços en bastir un vot anticipat que pugui garantir al màxim la participació de tota la comunitat.
En els casos d'Irlanda i Holanda les persones que no puguin participar presencialment en la consulta han hagut de sol·licitar que se'ls fes arribar la documentació necessària per emetre el seu vot per correu i enviar-lo abans de la data estipulada per cada comissió perquè sigui introduït en el còmput total de vots el dia de la consulta, imitant el sistema de vot per correu que habilita l'administració electoral en unes eleccions ordinàries.
En d'altres casos, com a Suïssa, els organitzadors fan des del novembre presentacions públiques a diferents ciutats del país per tal d'acostar la consulta als catalans i catalanes de la zona i en aquest context han aprofitat per dur a terme el vot anticipat, acompanyat d'activitats lúdiques.
El 25A a Amsterdam
Totes les persones, majors de 16 anys, residents als Països Baixos i que siguin hagin nascut, viscut o siguin fills, néts o parella d'una persona nascuda a Catalunya podran participar en la consulta a Holanda. Casualment el Casal català dels Països Baixos organitza la diada de Sant Jordi el mateix dia de les consultes populars sobre la independència de Catalunya que es farà a Suïssa, Quebec i els Països Baixos.
Així, la consulta es farà enmig de llibres, roses i amb l'actuació de la Cobla La Principal d'Amsterdam. Tot plegat se celebrarà des de migdia i fins les cinc de la tarda al Museu d'Història d'Amsterdam.
El 24A a Dublín
A la consulta d'Irlanda tindran dret de vot tots els majors de 16 anys que hagin nascut 'en qualsevol indret de la nació catalana, tinguin el passaport que tinguin'. És per això que hauran de documentar el seu lloc de naixement i acreditar que estan vivint en un municipi irlandès.
La consulta presencial se celebrarà el 24 d'abril a Dublín. Tot i que l'emplaçament encara no és definitiu, el lloc prioritari per la comissió organitzadora és l'edifici emblemàtic de la GPO (General Post Office) situat a O’connell Street. A més, s'està treballant perquè es pugui dur a terme a altres punts d’Irlanda, per exemple a Galway i al Nord d'Irlanda.
Irlanda Decideix ja avança que, un cop fet el recompte, la Junta Electoral publicarà els resultats a la pàgina web i seran comunicats i enviats a tots els mitjans de comunicació d'Irlanda i de Catalunya, així com també a la Coordinadora Nacional per la Consulta i a Decidim.cat.
Notícies relacionades
- Els catalans que viuen a Suïssa, Holanda i el Quebec també decideixen 29.11.2009.
- Les consultes per la independència s'estenen per Europa 14.10.2009.
- Els catalans d'Holanda, Suïssa, Irlanda, el Quebec i els Estats Units també es preparen per la consulta 30.03.2010.
- Més d'un milió de catalans podran votar el 25 d'abril 25.03.2010.