Independència, ara va de debò
El superàvit comercial amb Espanya pot arribar a mínims històrics el 2011, i el cost de marxar d’Espanya cada cop és més baix.
En una entrevista al setmanari El Temps, l’eurodiputat Ramon Tremosa assegura que les dades sobre comerç català, que es publicaran aviat, poden suposar un canvi històric sobre la nostra balança comercial, “això és un canvi històric perquè s’acaben 150 anys d’història econòmica d’Espanya”, diu Tremosa, i afegeix que el 2011 és l’any que s’ensorra el consum i la inversió a Espanya, mentre serà l’any del gran creixement de les exportacions catalanes a tot el món, “i pot ser l’any en què el superàvit comercial amb Espanya, que justificava l’espoliació fiscal, arribi a mínims històrics.”.
La fal·làcia que Catalunya sense Espanya no és viable econòmicament s’esberlaTremosa afirma que el 1986, pràcticament tot allò que produíem anava al mercat espanyol, però la tendència es van anar invertint i el 2006 les exportacions fora de l’estat espanyol van creixent molt, arribant a un 40%. La recessió econòmica actual fa que Espanya sigui un país endeutat amb una crisi bancària important, per la qual cosa Espanya no tindrà capacitat de comprar béns, perquè ha d’invertir en de desendeutar institucions, empreses i famílies. Alhora, podria ser també que Catalunya tingués superàvit comercial amb la resta del món, el que implica un canvi estructural total. Segon Tremosa “nosaltres ja estem més integrats en el cicle econòmic europeu –com Alemanya i els seus socis comercials– que no amb Espanya, que té constructores de gran velocitat, telefòniques i empreses d’energia en sector regulat i un parell de bancs que miren a Sud-amèrica i a la resta del món.”. I és en aquest context, assegura “que es veu que el corredor mediterrani és el tren de la definitiva europeïtzació de Catalunya, i això no agrada als qui s’ho miren des de Madrid.”.
Ells saben que el cost de marxar és cada vegada més baix.
A Madrid saben molt bé quines implicacions econòmiques té el corredor mediterrani, continua Tremosa: “multinacionals amb base a Catalunya per a produir per a tot el món i el mercat espanyol cada vegada més residual. Per tant, el cost de marxar és cada vegada més baix. No ens ho facilitaran. Llavors envien als presidents regionals a fer-se la foto.”
Espanya vol sortir de la crisi amb un centralisme reforçat
Espanya no té clar com sortirà de la crisi, però si que en vol sortir amb un centralisme reforçat, “això ho veuen clar tots. Però no saben com fer-ho. No tenen estratègia.” Explica l’Eurodiputat, i assenyala que Catalunya té molta indústria manufacturera exportadora del valor afegit, que és el model que se’n surt, i en canvi a Madrid li manca una base econòmica sòlida per tornar a créixer i afegeix “A Espanya els vénen molts anys sembrats de sal. Amb una economia catalana oberta i amb interessos a fora, les tensions aniran creixent.”