directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 09:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Mor l'historiador catalanista Josep Maria Ainaud de Lasarte

Va estudiar personatges com Francesc Macià, Enric Prat de la Riba o Francesc Cambó

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte ha mort aquest dijous al matí a Barcelona als 87 anys. Nascut el 13 de juny del 1925, es va dedicar a la història, sobretot a estudiar personatges emblemàtics del catalanisme, com Francesc Macià, Enric Prat de la Riba i Francesc Cambó, i de fets crucials per al país, com la Guerra de Successió; però també al dret, la política i el periodisme. Va ser diputat del Parlament de Catalunya per Convergència i Unió del 1980 al 1984 i regidor de l'Ajuntament de Barcelona del 1987 al 1990, i va col·laborar en diferents mitjans de comunicació com TV3, TVE o Catalunya Ràdio.

Comparteix
   


Etiquetes
Ainaud de Lasarte va estudiar a l'escola Montessori de Barcelona i es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona el 1952. Quatre anys abans va fundar la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, Econòmics i Socials, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i va fundar el Grup d'Advocats Demòcrates el 1974. Va militar en grups de militància antifranquista, que el van portar a passar per la presó més d'un cop.

En l'àmbit polític, es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya el 1976 i va ser diputat del Parlament de Catalunya una legislatura entre 1980 i 1984, a més de regidor de Barcelona de 1987 al 1990. També va ser assessor personal en temes culturals de Jordi Pujol, que el cita habitualment i en les seves memòries com un referent cultural del país.

La seva trajectòria com a historiador és la més coneguda. Va estudiar a fons personatges del catalanisme com Francesc Macià, Francesc Cambó, Ventura Gassol i Enric Prat de la Riba, i també dels períodes decisius de la cultura i la política catalanes, com la Guerra de Successió, la Mancomunitat de Catalunya, el franquisme o la Transició.

Una de les seves obres més destacades és 'Prat de la Riba, home de govern' (1973), el polític més admirat per l'historiador. També és autor d''Els anys del franquisme' (1978), 'El llibre negre de Catalunya' (1996) i 'Mestres que han fet Catalunya' (2002).

Durant més de trenta anys, va portar la seva passió als mitjans de comunicació, on explicava la història d'una forma amena en premsa, ràdio i televisió. Va col·laborar a la revista 'Història i Vida', en programes com 'El matí de Catalunya Ràdio' o 'Entre la memòria i l'oblit' de COM Ràdio; així com en programes de TV3, 'L'indret de la memòria' i 'Història de Catalunya', o 'Les nostres coses' de TVE Catalunya.

Incansable conferenciant, va fer centenars de xerrades en localitats catalanes, i va rebre diferents reconeixements, entre ells el Premi Alós Moner de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) el 1970, el Premi d'Honor Lluís Carulla el 1994, la Medalla d'Honor de Barcelona el 2006 i la Medalla d'Or de la Generalitat el 2012.

Fins fa poc, continua llegint i escrivint al seu domicili de Barcelona, amb ajuda perquè ja no hi veia bé, en els últims temps de la seva dona Carme Agustí Badia, mantenint una ment lúcida i cultivada, amb una memòria molt acurada de la història dels catalans.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
jepis fletxa Igualada
10 d'agost de 2012, 13.01 h

Integritat i fermesa en saber fer-se respectar els seus i nostres principis, + que lloable la seva vida en defensa de la nació catalana i... llastima per perdre un combatent pro consol per entendre que no aura sigut en va el seu bon treball per una Catalunya + plena i lliure.
QUE DESCANSI EN PAU !


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
mario fletxa barna
10 d'agost de 2012, 12.51 h

.../ Fora terres, fora platja,
oblida't de tot regrés:
no acaba el teu viatge,
no s'acabarà mai més...
Joan Maragall


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
9 d'agost de 2012, 16.44 h

Un gran home bo i desinteresat, descansi en l´pau d´Deu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 d'agost de 2012, 11.52 h

Perdem un gran Patriota Català, descansi en pau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 29   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.