directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 05:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Els catalans acomplexats no sabem valorar la creació en espanyol feta a Catalunya

Mascarell diu que la dependència d’Espanya genera complexos que ens impedeixen treure profit de tot allò que tenim, i justifica atorgar el Premi Nacional a la creació en espanyol perquè acabarà reforçant el català

Comentaris 33  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha mostrat convençut que el debat obert en el si del CoNCA sobre la conveniència de premiar els escriptors catalans en llengua castellana amb el Premi Nacional és "un pas endavant" que acabarà "reforçant" el català. Mascarell ho ha manifestat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual ha indicat que la polèmica és en part conseqüència "de les imposicions i complexes que ha generat la dependència de l'Estat", però en cap cas a un enfrontament entre llengües, i advocat per no deixar de banda "l'expressió literària en llengua castellana".

Comparteix
   

Amb l’Estat propi se’ns curarien els complexos
 
Mascarell  assegura que amb un Estat propi, no tindria sentit debatre si cal o no atorgar  el Premi Nacional als escriptors catalans en llengua castellana i que és conscient que aquest "és un debat que no està del tot tancat", i l'ha vinculat amb la falta d'un estat propi, i amb el pes dels "complexes" generats per la "dependència de l'Estat".

Segons ha explicat el conseller afrontar el debat és un "pas endavant i la literatura escrita en català en sortirà reforçada". Això passarà, ha dit Mascarell, si la reflexió es fa "sense adjudicar a la llengua castellana el que no és la seva responsabilitat". En aquest sentit, el conseller ha estat categòric: les dificultat de la llengua catalana no és el castellà, és l'estat espanyol", ha sentenciat.

Per això, Mascarell ha lamentat el fet que a Catalunya "costi treure profit de tot allò que tenim". I tot i que el conseller s'inclina perquè "aquest estat propi tendeixi a guardonar de manera preeminent la literatura feta en català", no s'ha mostrat partidari de "deixar de banda l'expressió castellana".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#33
Emili fletxa Terrassa
23 d'agost de 2012, 22.30 h

#31 Gràcies SPANAIR etc. . . . . . Saps la Història que t'han ensenyat, que mai és la real però accepto molt content la teva resposta a la meva pregunta. . . . Perquè creus que Espanya pot ser independent i Catalunya no? . . . . .
La teva resposta :

""Per a mi tenen el mateix dret de ser independents tant l´una com l´altra SI la seva poblacio ho vol.""
NO ESPERAVA MENYS DE TU. Moltes gràcies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Resolt fletxa Catalunya
23 d'agost de 2012, 21.33 h

#31 Una altra demostració de la teva ignorància històrica... Espanya, fa 500 anys no existia com a estat, el terme Espanya fins al Decret de Nova Planta feia referència a l'espai geogràfic. La monarquia hispànica la conformaven, bàsicament, Castella, Aragó i Portugal (intermitentment fins el 1640, any en que Portugal deixarà d'estar vinculat als Habsburg per sempre) i les lleis de Castella no tenien validesa a Aragó ni a Portugal i, per descomptat, tampoc a Catalunya. Els moros, que t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
23 d'agost de 2012, 19.39 h

#30

Espanya ha esta independent des defa aprox 500 anys que es va expulsar els moros, llevat el periode del frances. catalunyano ha esta mai independent llevat del curtissim periode de Macia i l´Esta catala.

Per a mi tenen el mateix dret de ser independents tant l´una com l´altra SI la seva poblacio ho vol.

La majoria de la poblacio catalana NO vol l´independencia i la prova esta que la majoria dels partitis politics No ho diuen enels seus programes electorals llevats Si i ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Emili fletxa Terrassa
23 d'agost de 2012, 17.01 h

#29 Ei, SPANAIR ! ! ! ! EM DIUS. . . . ""Vos vareu preguntar.me si estava d´acord que el Gover espanol permetes un referendum sobre la independencia o autodeterminació. """, , , , LA MEVA PREGUNTA CONCRETA ERA:
Perquè creus que Espanya pot ser independent i Catalunya no?
Crec que mai m'has contestat, Ara tens una clara ocasió de fer-ho. M'interessa la teva resposta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
23 d'agost de 2012, 11.28 h

#28
Jo tento no fer servir insults malgrat jo soc molt de insultar.Veueun tal Biel que estat tot el temps insultant. Jo faig servir l´ironia i el sarcasme. Pero succeix que a vegades un es cansa de tant i tant insult i tantes i tantes bajanades i mentires i perd l´oremus.
Si faig servir normalment el castella, es per "epater le burgoise" (Resolt, aquesta vaper tu per que em sembla que esta mal escrit), per provocar, per anar en contra de les proibicions i les imposicions .
Tot allo que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Emili fletxa Terrassa
23 d'agost de 2012, 10.21 h

#27 Spanair ! ! ! !. . . . Gràcies per lo de "benvolgut"- - - venint de tu ho he de considerar un afalac? Llàstima que acabes dient-me . . .
"A mi me la pela, tant el que em llegueix amb cura i atenció com el que no ho fa. " . . . . i jo et pregunto doncs perquè escrius? Que no pots pelar-te-la al teu gust? Crec que tens problemes dins teu, però el que no puc és considerar-te ignorant, et tinc per molt intell·igent. Llàstima que a vegades siguis tan vulgar, però cadascú és com é... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
23 d'agost de 2012, 01.19 h

#26

Benvolgut Emili,

Tant s´em fot que em voti o no. Vos vareu saber groller amb mi exigin una resposta que us vaig donar pero la exigiu un cop i altre sense tenir cap dret.

Jo crec que soc sempre sensat i dona arguments i links on es poden verificar les coses. Pero la ignorancia es la mare del odi i aqui hi ha molta ignorancia i el que es pitjor gent que no vol deixar de ser-ho. Mai faria un retret a algu perque no sapiga quelcom pero si perque no volgui saber quelcom.

Aquesta tonteria d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Emili fletxa Terrassa
22 d'agost de 2012, 21.26 h

#25 Avui t'he votat, si ets tant lògic i sensat com en aquesta carta, et llegiré amb respecte i consideració. Vull que ho sàpigues.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
22 d'agost de 2012, 13.49 h

#24 Cuando un premio dice que es lengua X, es en lengua X. Como el Goncourt o el Cervantes.

Pero el Premio Nacional de las Letras españolas lo han ganado en varias oportunidades gente como Batllori,Perucho, Gimferrer y Castellet en 201o.

Es un premio a todas las lenguas de España (incluido el catalana). Asi de facil. El Premio Naciona de Literatura (el autonomico catalan) no menciona que sea esclusivamente en catalan, pero en la practica, se hace asi porque hay que dar de comer a todos l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Synera fletxa Barcelona
22 d'agost de 2012, 11.32 h

Per aixó França ha atorgat el Premi Goncourt a Vargas Llosa i Espanya al Cervantes a Salvador Espriu, en aquest cas "post mortem".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.