Greenpeace posa Zara, Calvin Klein, Levi’s, Mango o Tommy Hilfiger en el punt de mira
L'organització ecologista ha denunciat que ha detectat substàncies "tòxiques perilloses" en 20 marques de roba conegudes internacionalment i Zara s’emporta la pitjor valoració
Els resultats han estat publicats en un informe titulat 'Puntades tòxiques. El fosc secret de la moda ', en el qual es mostren les anàlisis realitzades a 141 articles de roba, i d'acord amb una anàlisi realitzada en diversos països del món sobre un bon nombre de marques de roba conegudes internacionalment - un total de 20 -, ha detectat substàncies "tòxiques perilloses". Segons l’organització, “algunes d'elles, en alliberar al medi ambient i degradar-se, donen lloc a noves substàncies que provoquen trastorns hormonals o fins i tot càncer". Entre aquesta vintena de firmes analitzada, Zara, és l'únic cas en què s'han detectat dos tipus de substàncies tòxiques, les quals poden transformar-se en disruptors hormonals i les que ho fan en substàncies cancerígenes.
Els resultats són innacceptables"Els resultats de les anàlisis de les peces de Zara són inacceptables tant per als que compren la seva roba com per als que viuen a prop d'on es fabriquen", ha asseverat el coordinador del la campanya Detox de Greenpeace Internacional, Martin Hojsik.
També s'exposen els vincles entre les plantes de producció tèxtils a països com la Xina, que utilitzen productes químics perillosos, i la presència d'aquestes substàncies químiques en els productes finals.
La Fast Fashion o moda ràpida
Segons l’informe de Greenpeace, entre les marques d'aquest estudi s'inclouen algunes de "moda ràpida", que responen a les preferències del consumidor proporcionant noves tendències de moda en cicles cada vegada més curts. Això és possible pressionant els proveïdors perquè lliurin les seves productes en terminis cada vegada més estrets, el que fomenta pràctiques irresponsables i retallades en termes laborals i medioambientales. Al món es produeixen al voltant de 80.000 milions de prendas10, l'equivalent a una mica més d'onze articles l'any per cada habitant del planeta. els majors volums de peces fabricades, venudes i rebutjades multipliquen els costos humans i mediambientals de la nostra roba en cada fase del seu cicle de vida. fins i tot les aparentment petites quantitats de substàncies químiques perilloses, com NPE, legalment permeses en la indústria tèxtil suposen un perill per l’acumulació en la dispersió general.