El govern accelera la hisenda pròpia amb la creació de la Secretaria d'Hisenda
Segons les previsions de l'executiu, la nova hisenda catalana hauria d'estar preparada per a mitjans del 2014
El Govern ha aprovat el decret que reestructura el departament d'Economia i Coneixement que encapçala el conseller Andreu Mas-Colell. Els canvis, principalment, responen a una "reorientació" de la conselleria amb l'objectiu de preparar la creació de la hisenda catalana i "desplegar" l'administració tributària pròpia. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que el primer pas ha consistit en agrupar sota la nova Secretaria d'Hisenda "estructures ja existents" del departament i dotar-les de funcions encaminades a "preparar" el naixement de l'administració tributària. Sense marcar terminis clars, Homs ha dit que es treballa amb un calendari que permetria "tenir-ho tot a punt" al 2014.
"No és només un canvi de títol de la secretaria". D'aquesta manera, Francesc Homs ha defensat el viatge en l'orientació del departament d'Economia i Coneixement que vol fer el Govern amb l'aprovació del decret d'aquest dimarts. La reestructuració se central, principalment, en la creació de la Secretaria d'Hisenda, que tindrà com a finalitat "reforçar les estructures de la hisenda de la Generalitat i portar a terme el desenvolupament de l'Administració tributària de Catalunya".D'aquesta manera, el Govern vol donar un "clar missatge" per explicar que "s'assumeix l'Agència Tributària de Catalunya com a òrgan encarregat de la gestió, la liquidació, la inspecció i la recaptació dels tributs propis de la Generalitat i dels tributs estatals cedits", com un primer pas per a disposar de tota l'estructura necessària per tenir una hisenda catalana completa. Entre les competències de la secretaria també s'inclouen la "supervisió de la gestió i explotació de l'activitat relacionada amb els joc i les apostes, i l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya".
Segons el propi decret aprovat, Economia i Coneixement s'estructura ara en quatre unitats directives, que van des de la Secretaria General i la Secretaria d'Hisenda, fins a la Secretaria d'Universitats i Recerca, i la Intervenció General de la Generalitat. El nou organigrama comporta "una redistribució de les direccions generals amb l'objectiu de millorar-ne la funcionalitat, optimitzar els recursos i simplificar estructures i no comporta cap despesa pressupostària ja que tampoc preveu cap increment del nombre de places".
De fet, el propi conseller de Presidència i portaveu del Govern s'ha encarregat de repetir en diverses ocasions que "no es creen nous instruments, sinó que es reorienten els que ja exosteixen" per donar compliment als objectius que l'executiu té amb la creació de l'Administració Tributària catalana.
En aquest sentit, Francesc Homs ha remarcat que la idea és "reforçar l'estructura de la hisenda de la Generalitat i fer efectiu el desplegament i el desenvolupament de l'administració tributària" pròpia. Així, es tracta, per Homs, d'una "organització diferent" del departament, creant la nova secretaria "orientada a tot el procés de la creació de la hisenda".
Homs ha destacat també que el Govern pretén amb aquests canvis "impulsar una decisió política" que l'executiu es pren molt seriosament, i que deixarien "preparada l'estructura" per assumir competències tributàries que ara mateix no té perquè són de titularitat estatal.
Malgrat ser reticent a fixar dates concretes, Homs no ha pogut evitar ser preguntat pels terminis que el Govern preveu per tenir a punt tota aquesta estructura que ara vol reorientar i crear. "Nosaltres treballem amb un termini establert ja a l'estiu passat i que parlava d'uns dos anys. Per tant, ens situariem a mitjans de 2014", ha explicat el portaveu, que tot i així ha insistit que "aquest tipus d'operacions s'han d'enfocar des de la flexibilitat en el calendari, perquè no és fruit de la improvisació i els càlculs de calendari han de ser prou flexibles per donar el temps necessari".
A més, segons Homs, aquesta estructura que es vol posar en marxa ha d'anar acompanyada d'un "marc normatiu" que permeti a la Generalitat el ple control sobre la recaptació i gestió de tots els tributs a Catalunya. Això podria també retardar el calendari. I és que el Govern no vol que es doni una situació jurídica complicada pel contribuent. En aquest sentit, ha descartat absolutament que la nova Administració Tributària catalana "posi en un dilema" als catalans i hagin d'escollir entre pagar a l'Estat o a la Generalitat. "El que es pretén és fer les coses de tal manera que no es produeixi això. Els ciutadans han de pagar els impostos on digui la llei i hem de fer que les coses quedin orientades a que ho facin a la Generalitat", ha conclòs.