directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Decret de Nova Planta a la Xarxa

S'ha escanejat un exemplar del 1716 i ara es pot llegir des d'Internet

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Abans d'ahir, coincidint amb l'onze de setembre, es va publicar a la xarxa el text sencer que conforma el Decret de Nova planta, elaborat al 1714. Aquest decret fou escrit acabada la La Guerra de Successió Espanyola (1700-1714) que va enfrontar la majoria de potències europes al segle XVIII per la successió a la Corona d'Espanya després de la mort de Carles II, i que es va saldar amb la instauració de la dinastia borbònica a Espanya i va suposar la fi dels drets i privilegis dels regnes de la Corona d'Aragó, que foren uniformitzats segons les lleis de Castella.
decret de nova planta catalunya principat
Comparteix
   


Etiquetes
Acabada La Guerra de Successió Espanyola (1700-1714) s'escrigueren tres Decrets de Nova Planta: Regne de València i l'Aragó; Mallorca i les Pitiüses; Principat de Catalunya. Aquests decrets prenen França com a model polític i alhora estableixen que aquests territoris passaran a ser regits segons les lleis i els costums de Castella; són conseqüència de la visió absolutista i centralista del monarca, prenent com a motiu el càstig a la Corona d'Aragó pel seu suport a l'Arxiduc Carles d'Àustria.

Amb aquests decrets es començà a configurar definitivament l'Estat Espanyol tal com el coneixem avui, com un estat unitari tant a efectes polítics com administratius, ja que fins a eixe moment Espanya només era un conjunt de diversos països en els quals, des dels reis Catòlics, regnava el mateix monarca. El següent moment i definitiu seria a la dècada de 1830, amb la creació de l'estat-nació espanyol pel liberalisme centralista.

Les imposicions

El Decret de Nova Planta, va prohibir l’ús de la llengua catalana a l’Administració de justícia de Catalunya: "Las causas en la Real Audiencia se substanciaran en lengua castellana". També va abolir les institucions catalanes i els drets forals.

Ara, a Internet

Ara, gràcies a la xarxa, existeix la possibilitat de llegir sencer el decret de Nova planta del Principat de Catalunya. Això és possible gràcies a la feina feta per diarivell.cat. En el següent enllaç podeu accedir-hi i llegir-lo.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
jaume fletxa teia
5 de març de 2016, 15.10 h

l'enllaç per consultar el decret de nova planta NO funciona


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.