directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 20:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Decret de Nova Planta a la Xarxa

S'ha escanejat un exemplar del 1716 i ara es pot llegir des d'Internet

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Abans d'ahir, coincidint amb l'onze de setembre, es va publicar a la xarxa el text sencer que conforma el Decret de Nova planta, elaborat al 1714. Aquest decret fou escrit acabada la La Guerra de Successió Espanyola (1700-1714) que va enfrontar la majoria de potències europes al segle XVIII per la successió a la Corona d'Espanya després de la mort de Carles II, i que es va saldar amb la instauració de la dinastia borbònica a Espanya i va suposar la fi dels drets i privilegis dels regnes de la Corona d'Aragó, que foren uniformitzats segons les lleis de Castella.
decret de nova planta catalunya principat
Comparteix
   


Etiquetes
Acabada La Guerra de Successió Espanyola (1700-1714) s'escrigueren tres Decrets de Nova Planta: Regne de València i l'Aragó; Mallorca i les Pitiüses; Principat de Catalunya. Aquests decrets prenen França com a model polític i alhora estableixen que aquests territoris passaran a ser regits segons les lleis i els costums de Castella; són conseqüència de la visió absolutista i centralista del monarca, prenent com a motiu el càstig a la Corona d'Aragó pel seu suport a l'Arxiduc Carles d'Àustria.

Amb aquests decrets es començà a configurar definitivament l'Estat Espanyol tal com el coneixem avui, com un estat unitari tant a efectes polítics com administratius, ja que fins a eixe moment Espanya només era un conjunt de diversos països en els quals, des dels reis Catòlics, regnava el mateix monarca. El següent moment i definitiu seria a la dècada de 1830, amb la creació de l'estat-nació espanyol pel liberalisme centralista.

Les imposicions

El Decret de Nova Planta, va prohibir l’ús de la llengua catalana a l’Administració de justícia de Catalunya: "Las causas en la Real Audiencia se substanciaran en lengua castellana". També va abolir les institucions catalanes i els drets forals.

Ara, a Internet

Ara, gràcies a la xarxa, existeix la possibilitat de llegir sencer el decret de Nova planta del Principat de Catalunya. Això és possible gràcies a la feina feta per diarivell.cat. En el següent enllaç podeu accedir-hi i llegir-lo.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
jaume fletxa teia
5 de març de 2016, 15.10 h

l'enllaç per consultar el decret de nova planta NO funciona


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.