CiU, ERC i la CUP insten el Govern a planificar estructures d’estat
ICV-EUiA s’absté i PSC, PPC i C's rebutgen donar suport a una moció que també preveu preparar la hisenda publica, les relacions internacionals i la gestió d'infraestructures
Barcelona (ACN).- El ple del Parlament ha aprovat, amb el vot favorable de CiU, ERC i la CUP, instar al Govern de la Generalitat a que vagi "planificant" moltes d'aquelles estructures d'estat que serien necessàries si Catalunya volgués ser un país independent. Així, es fa referència a iniciar tràmits per crear els organismes i planificar els mecanismes de traspàs de competències de l'Estat a la Generalitat en matèries tan diverses com la seguretat ciutadana, la política monetària, la garantia de les pensions i la seguretat social, o la infraestructura i plantilla del món de la justícia. PSC, PPC i Ciutadans han votat en contra i han mostrat el seu rebuig absolut a la iniciativa. ICV-EUiA s'ha abstingut.
Sense estructures d’estat no és creïble el procésLa moció aprovada demana "planificar i impulsar la creació de les estructures d'estat i elaborar-ne els corresponents projectes executius, legislatius i operatius en l'àmbit de la hisenda pública i l'administració econòmica i tributària". Per fer-ho, es deixa clar que cal "la reestructuració i dotació de recursos de l'Agència Tributària de Catalunya per tal d'assumir plenament les competències de recaptació executiva avui encomanades a l'Estat, així com, en una frase posterior, la plena aplicació de la totalitat dels impostos satisfets a Catalunya" i "la integració funcional i tecnològica i la coordinació, en el marc de Tributs de Catalunya, entre les diferents administracions tributàries que operen a Catalunya i que hi tenen la seu principal".
En aquest mateix àmbit es demana també preparar "la transferència de competències i mitjans humans i econòmics assignats actualment a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, i la transició en les relacions jurídiques tributàries entre l'Estat espanyol i el nou estat independent".
En la mateixa moció es convida també a planificar les estructures "en l'àmbit de la seguretat social" i "el sistema de pensions". "L'acompliment de funcions de la seguretat social durant la transició i a partir de la constitució del nou estat, si aquesta és la voluntat de la ciutadania", i la "garantia de la percepció de les pensions i de les altres prestacions", són alguns dels aspectes que es reclamen en aquets punt.
En altre ordre de coses, també es reclama al Govern que prepari els projectes executius i legislatius en l'àmbit de l'Administració de justícia, per poder "establir un sistema provisional de govern del poder judicial durant l'etapa de transició per tal de garantir la continuïtat de l'Administració" i poder "preveure la transferència de funcions jurisdiccionals entre les instàncies actuals i les del nou estat independent, si aquest és el cas". En aquest sentit, també s'insta a l'executiu a preveure com farà "la cobertura dels recursos humans (jutges, magistrats, fiscals, secretaris judicials, gestors, tramitadors i personal d'auxili judicial, així com els metges forenses)i materials (funcionals, així com els registres i arxius) per a l'Administració de justícia".
En l'àmbit de els infraestructures, es demana també en aquesta moció "preveure la gestió posterior, en cas que s'opti per la constitució d'un estat independent, sobre les infraestructures de Catalunya que actualment són titularitat de l'Estat espanyol".
En matèria de seguretat ciutadana, el text aprovat reclama al Govern fer totes les gestions per "garantir la seguretat pública de Catalunya en el procés de transició nacional", i, en el cas que l'opció resultant de la consulta fos la creació d'un nou estat independent, "planificar el procés de transferència de competències de l'Estat espanyol cap al nou estat independent, completant els aspectes de seguretat interna que actualment porten a terme els cossos i forces de seguretat de l'Estat espanyol com els aspectes de seguretat externa propis d'un estat".
La moció també reclama que el Govern abordi la política econòmica que s'hauria de posar en marxa en una Catalunya independent. Sense fer cap referència a si seria dins o fora de l'euro, el text insta a l'executiu preparar "la continuïtat de les relacions financeres i l'estabilitat del sistema financer en el procés de transició nacional" i "la creació dels organismes propis d'un estat en l'àmbit de política monetària i mercat de valors". També inclou que es pugui garantir "la coordinació amb els organismes supraestatals pel que fa a la política monetària i supervisió del sistema financer, així com la successió en els tractats internacionals signats per l'estat espanyol".
Preparar les estructures per a les relacions exteriors, per a la gestió de la política energètica i també en el de les telecomunicacions.
En el torn d'intervencions dels partits per posicionar-se, PSC, PPC i C's han estat especialment bel·ligerants en anunciar el seu vot en contra de la moció. El socialista Maurici Lucena ha criticat que ERC, impulsora de la moció, mantingui "encara que se celebrarà una consulta, però saben que no se podrà celebrar", i que a la moció "es diu que el Govern i el Parlament han de començar a fer el que els ciutadans no han pogut decidir a les urnes". "Es pressuposa un resultat d'una consulta que no s'ha fet. No és una moció pulcra democràticament, decideixen el que el poble no ha decidit encara", ha dit.
Els unionistes tornen a perdre els papers
En un sentit semblant s'ha expressat la diputada del PPC, Eva García, tot i que ha estat més virulenta en qualificar el text d'ERC "d'imfumable". "La moció desprèn olor a rebel·lia, desobediència, agitació". "En quin mon viuen? Vostès ja viuen en Ítaca, però els catalans normals viuen a Catalunya", ha dit.
La diputada de Ciutadans Carina Mejías ha considerat la moció com "un atemptat contra l'estat de dret, fan una usurpació de la democràcia". "Vostès ja han decidit que els catalans volen un estat independent, això trepitja el principi de legalitat", ha criticat.
ICV-EUiA segueix entre la puta i la Ramoneta
En un punt de la indefinició s'ha situat Jaume Bosch, diputat d'ICV-EUiA, que s'ha limitat a criticar la moció "pel moment" escollit i per "no tenir clar" si beneficia al procés en el moment que està, amb el 9-N en l'aire. A més, ha considerat que tot i que el text diu que tot es diu "sense prejutjar el resultat" de la consulta, el diputat creu que "el prejutgen com si hagués sortit un si-si". "Esperem a que el poble hagi votat", ha demanat ICV-EUiA, que ha aconseguit incloure un nou punt a la moció on es garanteix que el Parlament "respectarà" el resultat del 9-N sigui el que sigui. Aquest punt, l'han votat a favor CiU, ERC, ICV-EUiA, i la CUP, i el PSC s'ha abstingut.
Pere Aragonès, (ERC), Lluís Corominas (CiU) i Quim Arrufat (CUP), han anunciat el vot favorable des seus partits en considerar que és "normal" que es preparin les estructures d'estat per si Catalunya decideix ser independent. Arrufat, però, ha criticat que "es banalitza" la qüestió en presentar-ho com una moció i ha retret al Govern que "no s'hagi avançat gens" en aquelles estructures que estaven anunciades ja.
Notícies relacionades
- Divendres, trobada clau dels líders polítics favorables al #9N2014 01.10.2014.
- Els estudiants en lluita contra la suspensió de la consulta del #9N2014 30.09.2014.
- Mas signa el decret i nomena els membres de la comissió de control del 9N 02.10.2014.
- CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP sol•liciten la recusació del president del TC i un altre magistrat 02.10.2014.
- ERC i CUP reclamaran divendres a Mas decisions a favor de la consulta #EstemConvocats9N 02.10.2014.