Joan Veny: "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer"
El filòleg mallorquí recull el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium Cultural
Barcelona (ACN).- El filòleg mallorquí Joan Veny i Clar ha rebut el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium Cultural al Palau de la Música. El guardonat ha reivindicat la unitat del català: "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. Per això hem denunciat i condemnat els governs que, dins la catalanofonia, han promogut desconnexions de canals mediàtics i han posat traves a l'ensenyament de i en la llengua pròpia. Amb la llengua no s'hi juga!", ha alertat. Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, ha fet referència al 27S ressaltant que "ara és l'hora de sumar. Cadascú amb la seva veu i amb les seves idees, actuant junts per fer realitat la il·lusió compartida".
Comparteix
TweetEtiquetes
Després de rebre el guardó, Veny ha destacat la passió per la llengua: "Trobar una paraula nova és com caure del cel un pètal de rosa o fer brillar una nova estrella en el firmament. Em plau reiterar que sóc un enamorat de les paraules", ha ressaltat. Ha recordat Antoni M. Badia Margarit, Joan Bastardas, Francesc de B. Moll, Joan Coromines i Pompeu Fabra. Segons Veny, "gràcies als meus mestres, que han contribuït amb la seva saviesa a la meva formació com a lingüista. Catifa vermella als nostres savis!".
El Premi d'Honor ha reivindicat la unitat del català. "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer". En aquest punt, Veny ha recalcat: "Hem denunciat i condemnat els governs que, dins la catalanofonia, han promogut desconnexions de canals mediàtics i han posat traves a l'ensenyament de i en la llengua pròpia. Amb la llengua no s'hi juga! D'aquí, el recent naufragi d'aquells governs", ha afegit.
"Fem vots per tenir un país normal, lliure i modern"
En aquest context, ha manifestat que "davant tantes actituds hostils del govern central, fem vots per tenir un país normal, lliure, modern, obert al món, just socialment, fidel a les seves arrels, amb la llengua pròpia, el català, com a llengua preferent i amb convivència amb el castellà i també amb altres llengües. La nostra nit", ha declarat, "va ser molt llarga, però va sortir el sol, i ara cal esperar la plenitud del migdia". Ha assegurat que "el procés sobiranista ha tingut i té els seus detractors a l'altiplà. Però alguna veu discrepant ja s'havia aixecat cap als anys 30 del segle passat", ha indicat.
Per la seva part, Casals ha remarcat que Veny és "un savi complet, un intel·lectual en el sentit més ampli", que "ha defensat la llengua amb un lluita sorda i constant". La presidenta d'Òmnium ha coincidit a felicitar-se perquè "a les Illes i al País Valencià puguin governar aquells que parlen i estimen la llengua" que comparteixen, esperant "que es pugui reconstruir ben aviat l'espai lingüístic, cultural i comunicatiu dels Països Catalans, tan maltractat políticament".
Casals ha ressaltat que "una llengua, totes les llengües, necessita les eines d'un estat que la defensi i la promogui. Fins ara el català no només no ha tingut aquest Estat, sinó que n'ha tingut un en contra". En aquesta línia, ha apuntat que cada dia hi ha els catalans compromesos amb "la tasca de construir el nostre estat. Cada dia som més, i això també ho vàrem veure a les passades eleccions municipals, els qui tenim la ferma voluntat de viure en plena sobirania", ha destacat.
"Ara és l'hora de sumar" diu Muriel Casals
La presidenta d'Òmnium ha finalitzat amb l'horitzó de les eleccions del 27 de setembre. De fet, ha recalcat que "ara és l'hora de sumar. Cadascú amb la seva veu i amb les seves idees, actuant junts per fer realitat la il·lusió compartida. Ara és possible construir un futur millor i situar Catalunya al mapa com mereix: depèn de nosaltres".
Muriel Casals ha donat pas a l'espectacle 'Geografia Joan Veny', presentat i escrit per Joaquim Maria Puyal. Un itinerari per la figura i l'obra del doctor Veny, que ha combinat el diàleg, la música, el teatre o el vídeo. La glossa del premiat ha anat a càrrec de Joan Mas, una conversa entre el propi Puyal, Pere Jou i Anna Subirana. També ha actuat el cantautor Pep Gimeno 'Botifarra' i els Qu4rt Pr1mera, i s'ha dut a terme un fragment del monòleg 'Acorar' de Toni Gomila, muntatge que va tenir una molt bona acollida a Barcelona. S'han projectat diferents vídeos sobre l'obra de Veny.
Joan Veny
Catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, Veny ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l'edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l'etimologia. A més de ser responsable de la part catalana de diverses recerques internacionals sobre geolingüística, Joan Veny dirigeix l'Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC) juntament amb Lídia Pons. El filòleg va rebre la Creu de Sant Jordi el 1997 i el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears el 2009, entre altres guardons.