Es dissol el corrent crític d'Uriel Bertran dins d'ERC, Esquerra Independentista
Afirma que 'respecta les decisions que respecte la militància política puguin prendre els seus membres a nivell personal' · Era l'única veu crítica amb Puigcercós en el si d'ERC
El corrent crític amb la direcció republicana que encapçalava Uriel Bertran en el si d'ERC, Esquerra Independentista (EI) ha notificat aquest dimarts mitjançant un correu electrònic la seva autodissolució com a tal a causa 'dels esdeveniments polítics de les darreres setmanes'. Malgrat el primer comunicat, que no anava signat, assegurava que respectarien 'les decisions que respecte la militància política puguin prendre els seus membres a nivell personal', hores més tard 17 militants han enviat una carta oberta a tots els simpatitzants on se'ls insta a continuar militant dins d'ERC.
Dos comunicats contradictoris La dissolució d'EI ha anat acompanyada aquest dimarts de dos comunicats contradictoris. Per una banda, s'ha enviat el breu comunicat de premsa on s'especificava que l'entitat es dissolia i s'afegia que es respectaran 'les decisions que respecte la militància política puguin prendre els seus membres a nivell personal'. Aquesta missiva, que no anava signada, contrasta amb la 'Carta oberta a la militància d'Esquerra Republicana de Catalunya adherida a Esquerra Independentista' que signen 17 destacats militants d'EI i que han rebut tots els adherits a la plataforma, segons la qual s'emplaça als simpatitzants d'EI a continuar militant dins d'ERC, 'casa comuna de l’independentisme d’esquerres'.
La plataforma d'Uriel Bertran
Esquerra Independentista nasqué pràcticament l'endemà que Joan Puigcercós obligués a dimitir Uriel Bertran de la direcció d'ERC arran d'un manifest fet públic el 5 de juny del 2007 que exigia l'inici d'un procés per arribar a convocar un referèndum nacional sobre la independència de Catalunya i criticava la reedició del tripartit, al que li criticava 'manca d'ambició política'.
A Bertran s'hi van sumar l'economista Elisenda Paluzie, el professor de dret constitucional Hèctor López Bofill i la científica Pilar Dellunde, entre d'altres desenes de militants republicans, que pretenien 'rellançar ERC' després de les reiterades davallades electorals.
Esquerra Independentista va presentar-se també a les eleccions celebrades 2008 a la presidència i la secretaria general del partit. Bertran va postular-se per secretari general i va aconseguir 1.100 vots -el 18,42% del total emès-, mentre que Jaume Renyer només va sumar-ne 569 -8,10%- per a la presidència republicana.
Pacte amb Reagrupament
Posteriorment, Esquerra Independentista va mirar de fusionar-se amb el llavors també corrent crític d'ERC Reagrupament.cat, formant Reagrupament Independentista, però Bertran i Joan Carretero no es van acabar entenent.
Després de la marxa de Carretero de la formació republicana, Esquerra Independentista era l'única veu crítica en el si del partit de Puigcercós. Però el fet que ERC votés contra la Iniciativa Legislativa Popular promoguda pel propi Bertran i pel notari Alfons López Tena per a celebrar un referèndum d'independència va precipitar la sortida de Bertran d'ERC.