directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 09:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El diari Liberation afirma que el català gaudeix d'una ''forta vitalitat'' a la Catalunya Nord

110.000 persones parlaven habitualment el català amb dades del 2013

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Gerard Sesé @gerardsese | El diari francès Liberation ha fet una radiografia de les llengües regionals de l'Estat. Ho ha fet aprofitat unes declaracions del president de la República, Emmanuel Macron durant el seu viatge a Finisterre on va prometre fer de Bretanya un "laboratori" de descentralització i on, entre altres moltes promeses, va assegurar donar suport a "llengües regionals que tenen un paper real".

Comparteix
   

El diari fa ús d'un informe ministerial del 2013 sobre "les llengües de França", que enumera les llengües que s'utilitzen àmpliament a part del francès: on hi ha el basc, bretó, català, cors, alsacià i occità.

El diari es pregunta si amb les paraules de Macron es pot acabar amb la França jacobina i recorda que el país va signar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries el 1999, que tenia com a finalitat protegir-les i promoure-les, encara no l'ha ratificat i només el francès té l'estatus d'una llengua oficial. Per al Consell Constitucional, el text era contrari "als principis constitucionals de la indivisibilitat de la República, la igualtat davant la llei i la singularitat del poble francès".

L'any 2013, la moció aprovada per l'Assemblea de Còrsega, donant un estatus cooficial a la seva llengua, va ser declarada inconstitucional per la mateixa raó.

El text recorda que el català el basco i el bretó es poden estudiar però fora de la via pública i que són associacions provades les que defensen la llengua. També emet un mapa sobre les zones i els seus parlants. Segons aquest informe l'any 2013 hi havia unes 110.000 persones que usen el català de manera habitual i més de 12.000 de manera casual. La Catalunya nord aquell mateix any tenia una població de 457.238 habitants. 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
AliBay fletxa Cornellà de Llobregat
27 de juny de 2018, 11.47 h

#2 L'alsacià no és cap barreja. És l'alamànic que es parla a Baviera o a Suïssa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
!! !!★!! !! PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa .L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat || ||★|| ||
26 de juny de 2018, 09.51 h



Un aspecte que no m'acaba d'agradar d'aquest mapa és que es classifiquen sota el criteri de la "vitalitat" llengües amb gramàtica, pròpia, diccionaris propis, literartura pròpia com el català o l'èuscar , en una caòtica barrija-barreja amb variants dialectals de llengües "autèntiques" però sense cap mena d'entitat literària o gramatical, com ara el burginyò o el de Niça o molts altres.

Un altre cas curiós és l'alsacià, híbrid d'un alemany original amb un francès que des... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Joan Jaume fletxa Catalunya Nord
26 de juny de 2018, 07.37 h

Error monumental: el text recorda que el català el basc i el bretó es poden estudiar però fora de la via pública i que són associacions provades les que defensen la llengua.
El nombre més gran d'alumnes per totes les llengües dites " regionals" el trobem dins les classes bilingües de l'escola pública a l'Estat francès. Un altra cosa és el nivell amb molta diferència de competència en el si d'aquestes classes. Moltes webs permeten de precisar la situació de les llengües a més de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.