directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 28 d'abril de 2024 13:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El diari Liberation afirma que el català gaudeix d'una ''forta vitalitat'' a la Catalunya Nord

110.000 persones parlaven habitualment el català amb dades del 2013

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Gerard Sesé @gerardsese | El diari francès Liberation ha fet una radiografia de les llengües regionals de l'Estat. Ho ha fet aprofitat unes declaracions del president de la República, Emmanuel Macron durant el seu viatge a Finisterre on va prometre fer de Bretanya un "laboratori" de descentralització i on, entre altres moltes promeses, va assegurar donar suport a "llengües regionals que tenen un paper real".

Comparteix
   

El diari fa ús d'un informe ministerial del 2013 sobre "les llengües de França", que enumera les llengües que s'utilitzen àmpliament a part del francès: on hi ha el basc, bretó, català, cors, alsacià i occità.

El diari es pregunta si amb les paraules de Macron es pot acabar amb la França jacobina i recorda que el país va signar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries el 1999, que tenia com a finalitat protegir-les i promoure-les, encara no l'ha ratificat i només el francès té l'estatus d'una llengua oficial. Per al Consell Constitucional, el text era contrari "als principis constitucionals de la indivisibilitat de la República, la igualtat davant la llei i la singularitat del poble francès".

L'any 2013, la moció aprovada per l'Assemblea de Còrsega, donant un estatus cooficial a la seva llengua, va ser declarada inconstitucional per la mateixa raó.

El text recorda que el català el basco i el bretó es poden estudiar però fora de la via pública i que són associacions provades les que defensen la llengua. També emet un mapa sobre les zones i els seus parlants. Segons aquest informe l'any 2013 hi havia unes 110.000 persones que usen el català de manera habitual i més de 12.000 de manera casual. La Catalunya nord aquell mateix any tenia una població de 457.238 habitants. 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
AliBay fletxa Cornellà de Llobregat
27 de juny de 2018, 11.47 h

#2 L'alsacià no és cap barreja. És l'alamànic que es parla a Baviera o a Suïssa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
!! !!★!! !! PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa .L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat || ||★|| ||
26 de juny de 2018, 09.51 h



Un aspecte que no m'acaba d'agradar d'aquest mapa és que es classifiquen sota el criteri de la "vitalitat" llengües amb gramàtica, pròpia, diccionaris propis, literartura pròpia com el català o l'èuscar , en una caòtica barrija-barreja amb variants dialectals de llengües "autèntiques" però sense cap mena d'entitat literària o gramatical, com ara el burginyò o el de Niça o molts altres.

Un altre cas curiós és l'alsacià, híbrid d'un alemany original amb un francès que des... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Joan Jaume fletxa Catalunya Nord
26 de juny de 2018, 07.37 h

Error monumental: el text recorda que el català el basc i el bretó es poden estudiar però fora de la via pública i que són associacions provades les que defensen la llengua.
El nombre més gran d'alumnes per totes les llengües dites " regionals" el trobem dins les classes bilingües de l'escola pública a l'Estat francès. Un altra cosa és el nivell amb molta diferència de competència en el si d'aquestes classes. Moltes webs permeten de precisar la situació de les llengües a més de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.