directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 15:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Més de 20.000 catalans ja han signat demanant una rectificació a Air Berlin

Tothom "pendent" del següent pas de l'aerolínia

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Plataforma per la Llengua ha arribat aquest divendres a la tarda a les 11.000 signatures provinents de catalanoparlants que demanen a la companyia aèria alemanya Air Berlin una rectificació pública i el compromís de dirigir-se als seus passatgers en català. Martí Gasull, un dels portaveus de la Plataforma, ha declarat  que aquestes signatures, 'sumades' a les que estan recollint altres associacions, 'ja sobrepassen les 20.000'. Des de l'Obra Cultural Balear (OCB), associació de les Illes, després de reunir-se amb el representant per Espanya i Portugal d'Air Berlin, anuncien 'un període d'espera' per veure si la companyia compleix 'allò que han promès'.
avió air berlin
Comparteix
   

Tomeu Martí i Martí Gasull, portaveus d'OCB i Plataforma per la llengua respectivament, han explicat per mostrar el seu 'interès en solucionar el conflicte'. Martí explica que ara mateix es troben en un 'procés d'espera', per veure si Air Berlin compleix la rectificació que ha promès en el proper número de la seva revista, i amb una 'actitud expectant' envers el tracte que dispensa al català en el futur. Gasull ha informat que ja s'han superat les 11.000 signatures i que això representa 'molta gent que vol ser tractada normal', perquè, segons assegura, que et 'parlin en la teva llengua vol dir només que et dispensen un tracte normal'.

La polèmica d'Air Berlin té el seu origen en una carta que la directora general de Política Lingüística del govern balear, Margalida Tous, va escriure el 9 d'abril passat adreçada a totes les companyies aèries que operaven a les Illes. En ella, es feia constar el seu interès en garantir un 'ús adient de les llengües oficials en les comunicacions de les companyies amb els seus passatgers'. Air Berlin, que compta amb un web expressat en tretze llengües entre les que no s'inclou el català i que tampoc informa en aquesta llengua als seus passatgers tot i operar a les Illes Balears, València i Catalunya, no s'ho va prendre massa bé.

El director d'operacions de la companyia, Joachim Hunold, va utilitzar l'editorial de l'edició de juny-juliol de l'Air Berlin Magazine', la revista de la companyia aèria, per contestar aquesta carta. El dirigent alemany mostrava a l'editorial el seu rebuig a la petició de la política balear, afirmava que el castellà ja no 'era una llengua oficial' a les Illes i feia referència a alguns pobles balears on, segons Hunold, 'els nens ja no parlen el castellà'.

El delegat del Govern de la Generalitat a Alemanya, Martí Estruch, va enviar una carta a Air Berlin en la qual demanava respecte per la 'cultura i la llengua catalanes' i defensava la política lingüística de la Generalitat. Estruch al·ludia a l'antiguitat mil·lenària del català, recordava la recent Fira de Frankfurt i citava l'exemple de l'empresa americana Microsoft que es dirigeix als clients, que així ho desitgin, en català.

Des d'Air Berlin es va defensar la llibertat d'expressió del seu màxim dirigent i el representant de l'empresa per Espanya i Portugal, Álvaro Middelman, va recalcar el dret de la companyia a 'dirigir-se en castellà, la llengua comuna de tots els espanyols'.

OCB es va reunir amb Middelman el dimecres passat i des de la seva pàgina web s'ha anunciat un 'acostament de postures' després que el directiu d'Air Berlin els prometés informar d'una 'manera objectiva de la realitat lingüística i cultural de les Illes Balears'. A la pregunta de si es dirigirien a partir d'ara als passatgers dels seus vols també en català, segons explica Tomeu Martí, Middelman va contestar amb un 'ho estudiarem'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
17 de juny de 2008, 00.35 h

jo flipo!! q coi vol dir "ens ho estudiarem"??

cap dirigent politic sap contestar amb un "doncs busqueu-vos altres aeroports a on portar els vostrse avions??? TAN DIFICIL es?? en serio??

no ho entenc, la veritat...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.