Núria de Gispert convoca el ple d'investidura d'Artur Mas per al 20 i el 21 de desembre
Confia que el candidat de CiU serà investit en segona volta · PSC i PP podrien abstenir-se en la segona votació que se celebraria dijous
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha convocat aquest divendres al migdia el ple d'investidura per a dilluns i dimarts, 20 i 21 de desembre, i ha proposat Artur Mas com a candidat a la presidència de la Generalitat. Ho ha fet després de reunir-se durant la tarda de dijous i el matí de divendres amb els líders de totes les formacions que tenen representació parlamentària, i un cop s'ha reunit també amb la mesa i els portaveus parlamentaris. La flamant presidenta de la cambra ha destacat la 'cordialitat' de totes les reunions i s'ha mostrat 'flexible' pel que fa al temps d'intervenció dels grups en el debat d'investidura. De Gispert confia que Mas sigui investit president en segona volta.
PSC i PP podrien abstenir-se en segona voltaEl PSC i el PP de Catalunya tenen clar que votaran en contra en la primera volta de la investidura del líder de CiU, Artur Mas, com a president de la Generalitat. Tot i això, encara no han anunciat què faran en la segona volta quan Artur Mas només necessita majoria simple, per tant més vots favorables que en contra. Així ho han dit la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, després de reunir-se amb la nova presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en la ronda de contactes. Alícia Sánchez-Camacho no ha volgut aclarir què farà en la segona volta i ho ha condicionat al discurs que pugui fer Artur Mas en el debat. Per la seva part, Joaquim Nadal ha avançat que els socialistes molt probablement es decantaran per l'abstenció per facilitar la investidura del candidat de CiU en segona volta.
ICV, ERC, Solidaritat i C's avancen un 'no' d'entrada
De Gispert va rebre aquest dijous els líders dels grups d'ICV-EUiA, Joan Herrera, d'ERC, Joan Puigcercós, i el mixt, amb Joan Laporta (SI) i Albert Rivera (C's). Tots quatre li han manifestat el seu no d'entrada a la investidura d'Artur Mas i en alguns casos ho han condicionat a què faci canvis en el seu discurs.
Tots ells li han comunicat la seva negativa a votar a Mas, tot i que alguns ho han donat com una posició tancada, com és el cas dels ecosocialistes, i altres han explicat quines condicions permetrien un canvi de posició, com SI i C's.
El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurat no haver 'sorprès' quan ha resposta a De Gispert que votarà que no a Mas 'a la primera i la segona volta'. 'Entenem que la nova etapa que s'ha d'obrir ha de ser amb més sensibilitat social i amb molta sensibilitat ambiental', ha dit, tot lamentant 'l'eliminació de la conselleria de Medi Ambient'. Herrera ha anunciat una oposició 'bel·ligerant' contra possibles retallades socials. Tot i això, ha reiterat la 'mà estesa' a Mas en temes nacionals.
Per la seva banda, el president d'ERC, Joan Puigcercós, no ha volgut fer declaracions als mitjans, però fonts republicanes han remarcat que la posició és la mateixa que han manifestat en els últims dies, és a dir, votar no tant en primera com en segona volta.
Des de Solidaritat Catalana per la Independència, el seu líder, Joan Laporta, ha donat per fet el rebuig dels seus quatre diputats a la investidura d'Artur Mas i ha avisat que si el president de CiU 'no es dirigeix cap a la via de la independència', ells no votaran 'un plantejament autonomista'.
Finalment, el president de C's, Albert Rivera, també ha anunciat el seu vot contrari a la investidura de Mas 'si no hi ha canvis i incorporacions al discurs' del candidat a la presidència de la Generalitat. Rivera ha dit que C's ha de ser 'coherent' amb el seu electoral i el seu programa. En aquest sentit, ha avisat que no pot donar suport 'a un president que no digui obertament que no compleix amb la sentència de l'Estatut'. També ha demanat un pacte anticorrupció i una llei electoral per a Catalunya.