directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Osona doble fletxa Divendres, 1 de març de 2019 14:09 h

Comença a Osona el desmantellament de la línia d’alta tensió paral·lela a la MAT que uneix Vic i Bescanó

Els alcaldes celebren que es posi punt i final a una reivindicació històrica per una infraestructura que els “trosseja” el territori

ACN Folgueroles.-Red Eléctrica Española ha començat a desmantellar aquest divendres a Folgueroles (Osona) l’antiga línia d’alta tensió de 220 kV que va paral·lela a la MAT i que uneix el traçat entre Vic i Bescanó. Es tracta d’un tram de 38 quilòmetres que inclou desmuntar a mà en sis mesos un centenar de torres. Els alcaldes celebren que es posi punt i final a una reivindicació històrica per una infraestructura que els “trosseja” el territori i els impedia un creixement ordenat de la població. Precisament, amb el desmantellament es minimitza l’impacte paisatgístic que suposa tenir dues línies paral·leles (la MAT i la línia de 220 kV). Ara es deixarà el poble “net i endreçat”, ha assenyalat l’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet.

Els treballs a Osona per desmuntar la línia de 220 kV que va paral·lela a la línia de 400 kV que uneix Vic, Bescanó i Santa Llogaia han començat aquest divendres a Folgueroles amb la primera torre. Tot i que la construcció del tram osonenc va acabar el 2011, el desmantellament no s’ha iniciat fins ara, un cop s’ha posat en marxa tota la línia d’alta tensió de 400 kV (MAT) que tenia per objectiu millorar la qualitat del subministrament i seguretat a la zona de Girona i la Costa Brava. El darrer tram que faltava per acabar de construir era la subestació La Farga, entre els municipis de Sant Julià de Ramis i Cervià de Ter (Gironès). La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha explicat que el desmantellament forma part dels acords de mediació que va dur a terme la Generalitat entre els municipis afectats i Red Eléctrica Española (REE) per a la construcció de la línia de 400 kV. Segons Chacón, gràcies als acords s’ha pogut tirar endavant una infraestructura energètica “vital” pel país però, a la vegada, “s’ha minimitzat l’impacte al territori”. D’aquesta manera, s’ha pogut compatibilitzar la preservació del territori amb la garantia i seguretat del subministrament elèctric. Des de REE, Eva Pagán, la directora general de Transport, ha puntualitzat que un cop acabat el projecte, la construcció de la línia de 400 kV “no haurà suposat incrementar el nombre de torres”. Així doncs, el balanç és 0, ha assegurat. Els treballs, que duraran sis mesos, consistiran en el desmuntatge dels calbes, la retirada de les torres, la demolició de les cimentacions i la restitució del terreny.La clau per poder restituir paisatgísticament el territori era la compactació de les diverses línies (220 kV, 110 kV i 132 kV) que hi havia al territori. Això vol dir que quan s’ha construït la línia d’alta tensió de 400kV també s’ha tingut en compte la incorporació de la resta de línies a la mateixa infraestructura, cosa que permet continuar donant tots els serveis. El tram a desmantellar inclou els municipis de Vic, Folgueroles, Sant Sadurní d’Osormort i Vilanova de Sau (Osona) i Sant Hilari, Osor, Santa Coloma de Farners, Brunyola, Anglès i Bescanó (demarcació de Girona). Més endavant, REE ha assegurat que també es desmantellaran els trams de línia de 110 kV de la zona de les Guilleries i de 132 kV entre la nova subestació de La Farga i Santa Llogaia, a l’Alt Empordà. Els treballs per desmantellar la línia de 220 kV entre Bescanó i la Farga ja s’estan finalitzant, segons REE. Això ha implicat la retirada de 52 torres i la restitució del paisatge en un tram de 18, 5 quilòmetres.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.