50 anys de la mort de “Caracremada”, el darrer maquis català que lluità contra el franquisme
Aquest dimarts set d'agost fa 50 anys que la Guàrdia Civil va assassinar a Balsareny a Ramon Vila Capdevila "Caracremada" un dels últims combatents maquis antifranquistes. Nascut a Peguera, de família humil, de jove es va afiliar a la CNT i després de combatre en la Guerra Civil va passar a França, on va formar part de la Resistència. Després de la Segona Guerra Mundial va ser desmobilitzat i es va posar a les ordres d'una organització anarquista a Toulousse, per lluitar contra el franquisme. Va tornar a Espanya i va participar en nombroses accions de sabotatge com destruir torres de conducció elèctrica fins a principis dels anys 50.De petit va patir cremades a la cara i la mà i va perdre la mare a causa d'un llamp. Va treballar en una fàbrica tèxtil a La Pobla de Lillet, on va cometre el seus primers sabotatges, posteriorment treballà a les mines de Fígols i participà a les lluites obreres del Berguedà. Durant la guerra civil s'allistà a la Columna de Ferro de València i lluità al front de Terol, formà part de la Brigada Columna Terra i Llibertat, amb la que va lluitar en el front d’Aragó i del Segre. Exiliat a França el 1939, fou internat al camp de concentració de Saint-Cypien i al camp d’Argelers, d’on va fugir.
L'any 1943, fou detingut pels nazis a Perpinyà però s’escapà i incorporant-se a la resistència francesa de Llemotges i al maquis de Rochechouart, a l’alta Viaena, on se'l conegué com a Capità Raymond, L’estat francès li va concedir el mèrit de la legió d’Honor, que va rebutjar.
Tornà a Catalunya, per lluitar contra el franquisme, entre altres accions contra el règim, el maig de 1947 va dirigir un grup de 50 guerrillers que havien d'atemptar contra Franco, mentre feia una visita a les mines de Sallent, però van fer marxa enrere a causa d'un accident. L'any 1951 la CNT va decretar la retirada dels seus homes però Ramon Vila continuà la seva lluita en solitari als boscos de l'interior de Catalunya.
El 7 d’agost de 1963, després de la mitja nit, les bales de la Guardia Civil el van abatre en una emboscada - no va tenir ni temps de disparar-, prop de la masia de la Creu del Perelló, entre els termes de Castellnou de Bages i Balsareny. Fou enterrat per a que fos oblidat, sense cap referència, a l'exterior del cementiri de Castellnou de Bages.
Caracremada ha esta motiu d’una pel·lícula dirigida per Lluís Galter. També hi ha una ruta Caracremada, un recorregut circular de 5 dies de marxa que uneix les principals muntanyes del Prepirineu de l'alt Berguedà i l'alt Solsonès, tenint com a punt de partida i arribada als Rasos de Peguera.
Ramon Vila, Caracremada, coneixia com el palmell de la mà les muntanyes del Solsonès i el Bergadà, on hi tenia els principals amagatalls i aixoplucs, i va demostrar un gran valor i atreviment, la qual cosa li van permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim franquista. Per a molts la seva lluita encara és ben viva.