directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 08:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 9 de febrer de 2011 05:00 h

Un Braveheart català pel 2014

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant


Comparteix
   


L'any 2014 el país commemorarà els 300 anys de la derrota de 1714, i entre els actes reivindicatius que es plantegen ressona amb força la possibilitat de rodar la gran pel·lícula històrica catalana, una producció d'alt pressupost que donaria a conèixer al món les nostres reivindicacions com a nació aprofitant un episodi èpic de la nostra història. 

De moment la productora Cromosoma ja ha declarat obertament que es planteja impulsar una pel·lícula d'aquestes característiques. El dubte és ara quina història explicar. A les llibreries catalanes hi ha novel·les ambientades en el 1714, com La dona a la finestra, de Vicenç Villatoro, però es tracta d'un relat íntim i personal, volgudament allunyat de l'èpica. També hi ha les novel·les d'Alfred Bosch, però potser els faltaria el punt d'acció imprescindible en un film d'aquest estil.

Per aconseguir la pel·lícula històrica catalana definitiva els models són ben clars: Només cal seguir la recepta iniciada per Braveheart, Michael Collins o Rob Roy, és a dir, trobar el personatge històric adient i dotar-lo d'una història èpica i trepidant, que hauria de ser interpretada per un repartiment d'estrelles internacionals. En aquest sentit, inspirar-se en personatges coneguts com el trident màrtir Casanova, Moragues o Villarroel suposaria sacrificar el contingut polític i nacional català, ja que les seves són històries d'una èpica relativa i marcades per la derrota, ja que tots van acabar morts o arraconats.

La solució passaria per dur a la pantalla la vida d'algun patriota català més desconegut. En aquest sentit, els historiadors i apassionants de la Guerra de Successió destaquen alguns personatges en especial, com per exemple Ermengol Amill, possiblement el coronel de Miquelets més salvatge de tots, reiteradament acusat de despietat i sanguinari amb l'invasor espanyol i amb uns episodis d'espionatge i contraespionatge d'allò més fílmics. Amill, a més, va lluitar fins el final de la Guerra, vencent els borbons a Talamanca i rendint-se a Cardona, però allà va aconseguir escapar de l'exèrcit espanyol i encara va continuar lluitant defensant l'arxiduc d'Àustria contra l'imperi Otomà. Si Catalunya busca el seu Braveheart, podríem dir que ja l'hem trobat.

MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
10 de febrer de 2011, 23.45 h

-que vol fer / que té previst fer una pel·lícula. No 'impulsar'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Pepet fletxa Barcelona
10 de febrer de 2011, 00.21 h

#5 'Bruc' és probablement una de les pitjors pel·lícules que s'han fet mai al nostre país (i arreu del món). I no és que li falti desacomplexament, és que no traspua ni un un sol segon catalanitat de cap mena.

Per no dir que el timbaler i la seva promesa parlen un excel·lent xava, que en comptes de destruir els francesos, quasi aconsegueix destruir les meves orelles i la història i la riquesa de la nostra llengua en noranta minuts.

Jo també voto per Amill.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Titani fletxa Catalunya, proper estat d'Europa.
9 de febrer de 2011, 20.47 h

Havia llegit sobre Ermengol Amill i la veritat és que el vaig trobar un personatge força interessant. Braveheart acaba como acaba, però mentre viu i pot lluitar, la veritat és que la història és d'allò més emocionant. Una altra pel·lícula interessant és, protagonitzada per Gibson també, El Patriota, ambientada en la guerra d'independència dels Estats Units d'Amèrica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Josep fletxa El Masnou
9 de febrer de 2011, 18.33 h

Poques vegades hem vist pel·lícules èpiques ambientades en un setge. Em ve a la memòria inoportunament "Los últimos de Filipinas" o "Alba Zulú". En àmbdues pel·lícules l'assetjat acaba derrotat però no perd la dignitat. Una pel·lícula sobre el setge de 1714 seria molt addient. Braveheart també va acabar morint, no ho oblidem.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
trucafort fletxa gisclareny
9 de febrer de 2011, 17.24 h

no caldria rebuscar tant als arxius: la història del Carrasclet en dóna de sobres: Pere Joan Barceló i Anguera (Capçanes, 1682 - Breisach el Vell, 3-4 de setembre de 1743) fou un soldat miquelet acèrrim austriacista, conegut com Carrasclet que alliberà molts municipis en poder de Felip V d'Espanya durant la Guerra de Successió Espanyola i continuà la resistència un cop acabada la guerra. El sobrenom popularitzat al segle XXI de Carrasclet li prové de la professió, ja que era carboner... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Gemma fletxa Arenys de Munt
9 de febrer de 2011, 17.19 h

Quina meravella


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Mariona fletxa Arenys
9 de febrer de 2011, 14.03 h

Ja seria hora que fóssim un país normal i deixéssim de mirar la història dels altres, no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12 Toni Fernandez
Toni Fernandez fletxa [object Object]
9 de febrer de 2011, 13.00 h

Versionar una derrota no és el meu ideal, però serviria per donar més difusió a la nostra història


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
9 de febrer de 2011, 11.54 h

Mireu nois, llegiu aquesta noticia http://www.racocatala.cat/noticia/25376/trabucaires-denuncien-persecucio-part-guardia-civil . No cal dir res més. Si l'Amill tornés tota la Guàrdia Civil l'haurien passat a coltell. No en quedaria ni un.

Amill power!!!! Realment aquest paio era un fiera!!!




Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
OTGER fletxa Reikjavik
9 de febrer de 2011, 11.42 h

#2# Roger,saps que el Prim va fotre fora els borbons?saps que va di a les corts espanyoles:"si no quereis a los catalanes como son,dejadlos en paz,que para nada os necesitan".Suposo que preferiries una representació dels "Coros i Danzas"amb els parlaments de marianico el corto,alejo vidal quadras i federico jimenez losantos en el paper de gol.lum.No si ja ens estem donant compte de a quina cigala t'amorres....


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.