directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 7 de maig de 2024 07:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 19 de gener de 2011 05:00 h

L'origen de la senyera, anterior a Guifré el Pilós?

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant




Comparteix
   


L'origen de la Senyera, relacionat amb la llegenda de Guifré el Pilós marcant les quatre barres amb els dits ensangonats, podria tenir els dies comptats.

Entre les diverses teories que circulen sobre l'origen de la marca catalana darrerament sona amb força la formulada pel filòsof ignasi Catalán, que situa l'origen de les quatre barres en la ceràmica ibera. En concret, assegura que ha visitat 35 museus amb peces ibers, situats entre Múrcia i Besiers, i a tots ells hi ha trobat línies vermelloses paral·leles damunt el fons groguenc de l'argila. El nombre de línies varia segons la peça, però segons Catalán es tracta d'un tret característic que es remuntaria molts segles enrere de la llegenda del comte de Barcelona. 

Tal com va explicar Catalán al Diari de Terrassa (pdf), el poble català del segle IX va haver de trobar un símbol propi que fos fàcilment identificable per tota la població, i és llavors quan s'haurien triat les barres de la senyera, que segons l'estudiós originalment no eren quatre, sinó que variaven de dos a nou fins que el 1344 van quedar fixades les quatre barres actuals.




MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
19 de gener de 2011, 12.16 h

No és la primera vegada que llegeixo aquest tema, i evidentment, on ho vaig llegir també coincidia i no atribuïa les quatre barres a l'ensenya genuïnament catalana. Ara bé, el dubte està servit. La mà fosca de qui sigui que vulgui desempolsar aquest tema, també hauria de desempolsar el d'en Cristòfol Colom i el perquè els catalans van ser rebutjats a l'hora de la conquesta americana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.