Cuní abusa dels "greixos saturats"
Gallina vella fa bon caldo, diu el refranyer català, i escoltant la tertúlia del divendres de can Cuní és evident que sí. El problema és que el caldo que en resulta és més aviat llardós, carregós i difícil de digerir, és un caldo “d’antes”, allunyat de la nova cuina més nutritiva i saborosa que reclamen els comensals de la Catalunya dels 2 milions de persones que es van donar la mà el passat 11 de setembre, tot reclamat una cuina independent, en la que els cuiners puguin disposar de tots els productes que els ofereix la terra, cuinar-los amb llibertat i mostrar-los al món.Aquest passat divendres Josep Cuní va moderar la tertúlia d’actualitat amb Lluís Foix, Manuel Milián Mestre i Xavier Vidal-Folch, uns cuiners de la cuina de “l'ancien régime”, que van oferir aquelles receptes caduques que tant deleixen les elits econòmiques grasses, els mitjans de comunicació del règim- que no volen ni sentir a parlar de la nova dieta-, i algun polític de llarga trajectòria a Madrid, acostumat al “cocido”, mentre criticaven, amb grans dosis de fel, la nova cuina catalana i el seus cuiners principals, i carregaven contra aquella cuina que reclamen centenars de milers de catalans farts de receptes amb greixos saturats, que només degusten alguns, de mètodes culinaris castissos, i farts també que els robin bona part de les collites, que s’apropiïn de les receptes d’èxit i que els vulguin fer menjar les escorrialles, i sobretot, d’estar desnodrits malgrat treballar prou per no estar-ho. La nova cuina catalana vol poder desenvolupar tota la seva creativitat i gaudir i reinventar el seu llegat de mil anys d’història.
La cuina d’en Cuní hauria de fer servir més oli d’oliva i deixar de banda els greixos saturats de “l'ancien régime”, per la salut de tots.