directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 22:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 1 de juliol de 2015 19:47 h

Per la RAE, el ‘castellano’ és abans una gallina que una llengua

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

La gallina 'castellana', casta i ponedora
La gallina 'castellana', casta i ponedora

Comparteix
   


Coneixen la gallina negra, la ‘castellana’? Aquesta raça de Gallus gallus, és una de les més antigues que es coneixen a Europa. Es diu que fins i tot Cristóbal Colón -ja saben, aquell que als llibres d’història franquistes definien com a “gran español de origen incierto” (era español, pero no se’n sabia l’origen, però segur que era español)- viatjava amb aquestes gallines, que eren les ninetes dels ulls d’Isabel la Catòlica. La fama que van assolir en aquella època va fer que l’animal s’exportés a moltes granges europees, i avui són l’origen de moltes races del vell continent. La virtut principal d’aquestes gallines, és que, a banda de ser españolas, són unes grans ponedores. Una dada que no ha passat per alt als acadèmics de la RAE.

Al directe!cat hem fet un petit i simple experiment: hem anat a veure què deia la Real Academia de la Lengua, sobre la seva pròpia llengua, el castellà. I ens hem trobat que la consideració lingüística apareixia a la quarta accepció. I què hi havia per davant? En primer lloc, obvi, la que defineix castellà, com a “natural de Castilla”. En segona posició, tenim l’altre adjectiu, el que defineix el castellà com a “perteneciente o relativo a esta región de España”. La propera, pensaran, és la lingüística. Doncs no! La tercera accepció diu: “dicho de una gallina: De cierta variedad negra muy ponedora”. La fertilitat –aquella concepció viril de les coses- ha fet que una gallina relegui a la quarta accepció la “lengua española, especialmente cuando se quiere introducir una distinción respecto a otras lenguas habladas también como propias en España”.

Deu ser per això de la virilitat, que la pobra gallina que és capaç de relegar la llengua de tot un imperi, a la quarta accepció del seu il·lustre diccionari, que no ha esdevingut el símbol del país, com a França, i hi ha col·locat un toro exportat de la tradició minoica. Avui, la ‘castellana’, es troba en l’oblit d’un programa de conservació per evitar-ne l’extinció. El diccionari, la RAE, segueix amb el seu embolic de conceptes del que en parlarem un altre dia. A la cinquena accepció hi trobem el “dialecto románico nacido en Castilla la Vieja, del que tuvo su origen la lengua española”, i a la sisena “variedad de la lengua española hablada modernamente en Castilla la Vieja.”. La confusió i les ganes de confondre amb les denominacions ‘castellano’ i ‘español’, és màxima.



MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#26
9 d'agost de 2015, 12.39 h

Pues claro. Porque primero se ponen las acepciones de adjetivo, y después las de sustantivo. La gallina es la ultima de las acepciones como adjetivo, y la lengua es la primera de las acepciones como sustantivo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
24 de juliol de 2015, 11.11 h



Comunicado de la Resistencia Antiespañola :


Los acuerdos alcanzados entre algunas de las más importantes organizaciones políticas y ciudadanas que están a favor de la Independencia en Catalunya ( CDC , ERC , ANC , Òmnium Cultural ,etc. ) para concurrir en una lista unitaria a las elecciones del 27- S , muestran la fuerza que la unión entre las distintas organizaciones y plataformas puede aportar al Proceso de Construcción Nacional Catalán .

Han sido necesarias muchas reuniones para... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
17 de juliol de 2015, 01.44 h

https://m.youtube.com/watch?v=IfhnHCSk5ac

Barcelona - Heart of Catalonia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23

Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Rivas fletxa Hospitalet
8 de juliol de 2015, 02.23 h

#21

Bé, tens certa raó en allò que dius, però jo no us he titllat d'ignorants als sobiranistes: he dit que el nacionalisme es nodreix d'ignorància i mala fe. És clar, enmig de tanta vulgaritat, al sobiranisme hi ha gent hi toca. Qui ho pot dubtar?

Dic ignorància perquè, si no saps de lexicografia (o del que sigui), doncs millor que no en parlis. Però, posats a parlar-ne (perquè no sempre parlem del que sabem), ves-hi amb compte, no malparlis i, ni molt menys, menystinguis allò que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Albert fletxa Mataró
7 de juliol de 2015, 19.21 h

#19 Home, l'article no és gaire interessant i puc estar dacord en que el toro té arrels llunyanes en el temps a Espanya, però respecte a criticar l'articulista durament perque no sap diferenciar importar/exportar, doncs depèn de la perspectiva que s'ho miri el periodista. Tu segurament, com a espanyol que ets i t'hi sents, empraries importar, però potser el periodista s'ha posat de la banda de la tradició minoica i, per tant, la figura del toro s'hauria exportat.
Després, la teva frase "... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
7 de juliol de 2015, 02.19 h

Penjant senyeres i estelades al balcó internacionalitzem la nostra lluita per la Democràcia i la Llibertat. Expliquem-nos als turistes, difonguem el nostre missatge i que tothom sàpiga qui som els catalans. El món ho ha de saber. Catalunya vol viure en llibertat. FREEDOM FOR CATALONIA ((*((


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Rivas fletxa Hospitalet
6 de juliol de 2015, 06.02 h

Además de la estolidez que muestra el autor de este artículo, pues el orden de las acepciones de una entrada responde a una lógica lexicográfica, no a las apetencias ideológicas de cada momento, hay que ser un producto espléndido de la ESO para proferir exabruptos como el siguiente:

"[la gallina castellana] no ha esdevingut el símbol del país, com a França, i hi ha col·locat un toro exportat de la tradició minoica".

Primero: ¿exportado? ¿Sabes la diferencia entre importar y expo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
3 de juliol de 2015, 18.24 h

Senyeres i estelades al balcó, pengem-les ara que venen milions de turistes i gent de tot el món a casa nostra i expliquem-nos. Catalunya vol viure en lñlibertat. FREEDOM FOR CATALONIA

Expliquem-nos a dins i a fora! Difonguem la nostra causa a favor de la Democràcia i l'alliberació de Catalunya, expliquem la lluita per la independència dels catalans. Catalans want to vote! Freedom for Catalonia.

INTERNACIONALITZEM-HO


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
3 de juliol de 2015, 15.52 h

Decreto pobreza energética, dación en pago, cierre CIE…lo aprueba Parlament y lo veta España, pero Joan Herrera ICV sigue haciendo de pagafantas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.