directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 21 d'octubre de 2009 05:00 h

DeCine

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

revista decine
Comparteix
   


Aquest octubre ha arribat als quioscos catalans la revista DeCine, la primera publicació impresa en català nascuda per informar de la indústria audiovisual i cinematogràfica del país. Pel mòdic preu de 3 euros i amb un nivell més que acceptable, la nova publicació intentarà recollir cada mes el bo i millor del nostre cinema, informant dels films produïts als Països Catalans o d'aquelles pel·lícules que compten amb catalans en llocs destacats de l'equip de producció.

Des del directe!cat celebrem aquest naixement, que rubrica la incipient catalanització de la indústria cinematogràfica al Principat, després de l'aparició de l'Acadèmia del Cinema Català, que ja treballa perquè els films en català puguin competir directament als Oscar, i de la nova Llei del Cinema, que aquesta setmana ha vist la llum en forma d'avantprojecte i que blindarà el català a les sales de cinema, obligant exhibidors i distribuïdors a comercialitzar el 50% de còpies de qualsevol pel·lícula doblades o subtitulades en català.

Si la nova llei vol normalitzar el català a les sales i l'Acadèmia vol normalitzar el cinema català a Hollywood, la revista DeCine ha de servir per normalitzar el català al món de la informació cinematogràfica, fins ara copat per revistes que informen en espanyol i menystenen els films produïts al Principat.

L'únic problema que hem trobat al primer número de la revista De Cine és una certa tebior de cara a defensar sense complexes la llengua del país. La portada d'aquest número d'estrena està dedicada a la lingüísticament polèmica [REC]2, la pel·lícula de terror dels catalans Jaume Balagueró i Paco Plaza, produïda per Filmax i on hi apareixen una vintena de barcelonins dels quals cap s'expressa en català.

El 99% d'aquest primer número de DeCine és excel·lent, però triar l'espanyolíssima [REC]2 per protagonitzar la primera portada de la revista ens sembla una decisió equivocada, ja que el número inaugural sempre té un caràcter simbòlic i marca el camí que seguirà la publicació. A més, l'entrevista que realitzen als directors unes pàgines endins manté aquesta manca de sensibilitat cap al català, i no hi ha ni una sola pregunta que qüestioni aquest ocultament deliberat de la nostra llengua dins el film.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
22 d'octubre de 2009, 15.59 h

En el seu moment Balagueró i Plaza van contemplar que REC 1 fos en català (almenys una part dels seus personatges l'havien de parlar), però FILMAX, que és qui va posar la pasta va dir que no.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.